15 ideeën om een geweldige CV te maken | Student Life | Student.be

15 ideeën om een geweldige CV te maken

Wanneer je een cv maakt zijn er een aantal dingen die je in ogenschouw moet nemen – en iedereen heeft advies hoe je het kunt verbeteren. Maar door een lijst van 15 stappen te volgen kun je er zeker van zijn dat je cv eruit springt en het geeft je hopelijk net dat beetje extra.

 

VERWOORDING

Het lijkt misschien overduidelijk maar neem de tijd om nog eens de baanadvertentie te lezen waar je voor wilt solliciteren. Als je je niet richt op een specifieke functie maar meer op een specifiek veld, verzamel dan 3-5 advertenties binnen dat veld en beoordeel ze. Wat zijn de sleutelwoorden die de advertentie gebruikt ? Welke woorden komen steeds weer terug bij elke advertentie als je er naar meer dan één kijkt ? Let hier aandachtig op !

 

NIET KOPIËREN

Hier is de truc. Kopieer niet de woorden van de advertentie. Integreer sommige woorden maar doe het niet op een organische manier. Net zoals het ATS systeem cv’s eruit filtert die geen van die woorden bevat, zo zullen ze ook degene met te veel van die woorden eruit filteren omdat ze je cv dan zien als spam of een robot. Wees geen robot ! Zoek voor synoniemen of voor creatieve manieren om die woorden te gebruiken of om hetzelfde te zeggen.

 

ADOPTEER DE VACATURE HOUDING

Begin nu een lijstje met twee kolommen. Aan de linkerkant schrijf je de sleutelwoorden. Aan de rechterkant schrijf je jouw vaardigheden en prestaties die specifiek zijn voor die sleutelwoorden. Dit is het vlees van het cv dat je zult creëren.

 

DENK SIMPEL

Het is tijd om het cv te ontwikkelen. Vanuit een format oogpunt, hou in gedachten dat simpel het beste is. Ook al verstuur je soms een cv op mooi papier, het grootste deel van je sollicitaties gebeurt elektronisch – via een website of e-mail. Wanneer het cv taalkundig wordt ontleed hebben systemen het moeilijk om door al jouw franjes te navigeren en je e-mail ontvanger gebruikt misschien een ander OS of Word verwerkingsprogramma. Ze zien misschien je cv niet goed als je het geschreven hebt in Wing Dings.

 

GEBRUIK EEN GEMAKKELIJK TE LEZEN LETTERTYPE

Als we spreken over lettertypes dan zijn er waarschijnlijk minder dan 10 lettertypes die je echt zou moeten overwegen. Times New Roman, Arial, Cambria en Calibri zijn de meest populaire. Je kunt zelfs Courier gebruiken voor online programma’s omdat het gemakkelijker is om te ontleden.

 

DE GROOTTE VAN HET LETTERTYPE

De grootte van je lettertype moet tussen 10-12 zijn. Je wilt dat de persoon die het ontvangt het kan lezen maar je wilt hem of haar geen hoofpijn geven. Je wilt ook geen waardevolle ruimte verspillen met een reuzengrote typografie.

 

DE JUISTE LENGTE

Betreffende de lengte, cv’s moeten niet langer zijn dan twee pagina’s. Eén pagina is prima, maar dat geldt ook voor twee pagina’s. Als je twee pagina’s gebruikt wees er dan zeker van dat het doelgericht is. Voeg geen tweede pagina toe als het alleen maar een aantal zinnen heeft. Zorg ervoor dat je tenminste de halve pagina kunt vullen, het liefst 2/3. Deze informatie hoort ook geen vuller te zijn. Het klinkt hard maar niemand geeft er echt om dat je het leuk vindt om te breien. Je kunt erover praten wanneer je aangenomen bent.

 

WERK HARD AAN DE HOOFDKOPPEN

Bovenaan je cv zou een effectieve samenvatting van je carrière moeten staan of een profiel sectie. We praten hier niet over een simpel streefdoel. Als een recruiter je cv ziet dan is de kans groot dat hij of zij het doorkijkt, voordat er beslist wordt of er verder gegaan wordt met andere cv’s of dat je geplaatst wordt in de stapel “bellen”. Je cv wordt alleen volledig gelezen als het interview gepland staat. Je wilt dat deze samenvatting je vaardigheden en je prestaties naar voren brengt in vier of vijf zinnen. Zorg ervoor dat de recruiter blijft lezen.

 

DE VAARDIGHEDEN SECTIE

Door dit te volgen wil je een vaardigheden sectie. Dit is geweldig voor snel scannen omdat de recruiter er dan zeker van kan zijn dat jij datgene hebt wat nodig is voor deze baan. Hier komt ook de lijst die je hebt gemaakt van toepassing.  Vul deze sectie met doelgerichte sleutelwoorden. Wees ook specifiek. Over het algemeen wordt er aangenomen dat een professioneel persoon zichzelf kan organiseren en kan communiceren met anderen. Je kan het pluizige achterwege laten.

 

BRENG DE PRESTATIES NAAR VOREN

Zodra je je professionele achtergrond ontwikkelt, ga er doorheen en zorg ervoor dat je rollen in taken en prestaties verdeelt zijn. Ze moeten gedifferentieerd zijn door gebruik te maken van de paragraaf / bullet point combinatie of door een geïsoleerde bullet point sectie voor die prestaties. Ideaal gezien heb je de basis van je rol genoemd, zodat we weten wat je kunt doen, maar we willen ook zien wat je kunt bereiken. Het verschil hier is tussen “herziende data voor accuraatheid” en “verbeterde accuraatheid van het rapporteren door een driestap herzieningsproces te implementeren in samenwerking met het accounting team”. Hoe sterker je deze prestaties kan maken des te beter.

 

HOE VER GA JE ?

Hoe ver terug ga je ? Tien jaar. Dat is het magische nummer voor de meeste mensen. Iemand die net begint heeft zelfs dat niet maar als je een executive bent of een senior level professional dan is tien jaar waar je wilt zijn. Als je een baan hebt die elf jaar geleden begon en je was daar voor vier jaar dan kun je natuurlijk zo ver teruggaan, maar het doel is de laatste tien jaar. Executives en senior level professionals kunnen vijftien jaar teruggaan, met hetzelfde voorbehoud van het niet veranderen van datums om dat nummer te behouden. Als het achttien jaar is, prima, maar blijf binnen de 10-15 jaar. Wanneer je je carrière samenvatting schrijft, hou dan ook deze nummers in gedachten. Er zijn twee redenen om niet verder terug in de tijd te gaan. De eerste reden is dat we jammer genoeg in een wereld leven waar mensen dingen aannemen gebaseerd op leeftijd en de tweede reden is dat het waarschijnlijk niet relevant is. Terwijl jij misschien zelf nog steeds persoonlijk gehecht bent aan een project dat je in 1994 hebt gedaan, niemand anders geeft daar echt om. Het internet bestond toen nog niet eens. Wat kun je nu doen ? Je carrière geschiedenis van twintig jaar geleden staat professioneel gezien gelijk aan het toevoegen dat je honkbal speelde op de middelbare school. Het doet er niet toe.

 

DE ERVARING: IN WELKE VOLGORDE ?

Dit hoort allemaal in omgekeerde chronologische volgorde te staan. De enige keren dat je een functioneel format zou willen gebruiken is als je van carrière verandert, teruggaat naar een specifiek werkveld nadat je in een ander veld voor een lange periode hebt gewerkt, als je een diverse werk geschiedenis hebt of grote gaten hebt zitten in je dienstverband. Dit is niet omdat recruiters vaak een functioneel cv onder de loep nemen, aannemend dat er iets is in verborgen, maar ook omdat wanneer een advertentie online wordt geplaatst het erg moeilijk is voor systemen om een functioneel cv te begrijpen. Als je echt een aantal belangrijke prestaties wilt toevoegen, kun je dat in de carrière samenvatting doen of je kunt een aparte sectie met belangrijke prestaties toevoegen voor de ervaringen.

 

TIPS BETREFFENDE DE SECTIE OVER EDUCATIE

Wanneer het over educatie gaat wil je in de volgorde gaan van het behaalde diploma, zelfs als ze niet chronologisch zijn, maar hier gaat het om een lastig ontwerp van jouw kant. Als je terugging naar school voor een Associate of Science, maar je hebt een Bachelor of Arts, dan wil je in het algemeen eerst de BA noemen omdat de volgorde meestal gaat van Doctoraat, Masters, Bachelors en Associates. Certificaten worden geplaatst binnen die lijst waar ze horen – undergraduate komt na Associates, terwijl graduate voor Bachelors komt.

 

EXTRA INFORMATIE : JA OF NEE ?

De enige extra informatie die je misschien wilt toevoegen, als er genoeg ruimte voor is, is relevante informatie zoals affiliatie binnen je werkveld, ervaring als vrijwilliger die de vaardigheden weergeeft die je benadrukt hebt, prijzen, militaire dienst of publicaties. Nogmaals, alleen toevoegen als er genoeg ruimte voor is.

 

NALEZEN

Ter afsluiting, het belangrijkste : LEES NA. Het is moeilijk om te zeggen dat je toegewijd bent aan nauwkeurigheid als je laatste baan Accounting Manager was. Check je cv voor spelfouten, typefouten en inconsistentie van tijd. Als het mogelijk is, laat dan een ander persoon ernaar kijken voordat je het verstuurd. Het kan pijn doen om perfect te zijn ; dit is je kans om jezelf te verkopen, dus verkoop de beste versie van jezelf !

 

Dit artikel was geschreven door Pauline Lahary, van Mycvfactory. Mycvfactory biedt hulp aan wanneer je wilt solliciteren voor een baan : effectieve en originele cv’s, sollicitatiebrieven en expert HR advies. Denk je erover na om van carrière te wisselen of studeer je bijna af ? Vind hier cv inspiratie en neem contact met ons op via : contact@mycvfactory.com

 

 

Gerelateerde vacatures

 • 2018-07-31
  =job.status_text

  Assistent E-Marketing

  Metro/Makro Cash & Carry Belgium Startersjob
  2160 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Business Developer

  Rhombus Startersjob
  2100 Deurne
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Marketing Projectmanager

  Rhombus Startersjob
  2100 Deurne
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid