5 gouden regels voor een geslaagde cohousing | Student Life | Student.be

5 gouden regels voor een geslaagde cohousing

5 gouden regels voor een geslaagde cohousing

Samenhuizen is een droom, maar als je je niet aan enkele gouden regels houdt, kan die droom al snel uitdraaien in een nachtmerrie. Vooraleer je eraan begint, raden we je dan ook aan om onderstaande checklist te overlopen.

1. Kies je huisgenoten zorgvuldig uit

Je kan goed opschieten met je twee beste vrienden, maar hun levensritme als uitbundige feestbeesten maakt je moe? Je houdt van lange avonden praten over films met je maatje Seb, maar hij is vreselijk rommelig en je kan er niet tegen?

Hoeveel je ook van je vrienden houdt, we zijn er niet voor gemaakt om elke dag met hen samen te leven. Vandaar het belang om de juiste huisgenoten te kiezen. Waarom niet een no-go-lijst (d.w.z. uitsluitingscriteria) opstellen? De geur van sigaretten, de aanwezigheid van een huisdier als je allergisch bent, een vriend die luistert naar heavy metal tijdens zijn slapeloosheid, dit zijn allemaal voorbeelden van puntjes die je aan je no-go-lijst kunt toevoegen.

2. Stel regels op

Een cruciale stap voor een geslaagde cohousing: stel samen regels op! Want een huis of appartement delen betekent dat je ook taken zal moeten delen. Daarom moeten enkele vragen beantwoord worden vooraleer je eraan begint. Zo vermijd je misverstanden en conflicten.

Hieronder hebben we alvast enkele belangrijke vragen opgelijst:

  • Hoe verdelen we de huishoudelijke taken en hoe vaak doen we het? Het hoeft niet gezegd te worden dat dit echt een heel belangrijk punt is, als je je huisgenoot niet wil verwijten dat jij degene bent die het hele jaar door de toiletten schoonmaakt....
  • Is iedereen op de hoogte van de dag waarop de vuilniswagen langskomt (ja hoor, er zijn er die dat na twee jaar nog steeds niet weten!)?
  • Is er een gemeenschappelijke voorraadkast? Of alleen voor het ontbijt? Indien dat zo is, dan moet je eraan denken om deze weer aan te vullen (en een beurtrol opstellen voor de inkopen). Zo niet, kiezen we dan voor de formule 'iedereen heeft zijn eigen kast in de keuken'?
  • Gaan we één dag per week samen eten?
  • Mogen we gasten in de cohousing laten overnachten?
  • Mogen we grote spontane feestjes houden zonder de huisgenoten te verwittigen?
  • Wie geeft de planten water?
  • Wie is verantwoordelijk voor de administratie (facturen, contact met de eigenaar, ...)?

3. Communicatie, tolerantie en respect

Er zijn verschillende manieren om een huis te delen. Sommigen wonen samen net zoals een hecht gezin, anderen delen slechts een dak en wonen volledig zelfstandig. Het belangrijkste is dat iedereen het eens is met de gekozen levensstijl.

Welke levensstijl de gemeenschap ook kiest, communicatie is een zeer belangrijk punt. Vergeet niet iets te laten weten wanneer je voor drie dagen vertrekt, of wanneer je besluit om je ouders een rondleiding in het huis te geven of wanneer je er een diner organiseert. Om de communicatie te vergemakkelijken, zijn er veel oplossingen mogelijk: een wekelijkse vergadering (maandagavond tijdens een lekkere maaltijd bijvoorbeeld), een Google-kalender, een WhatsApp-groep.... Ook respect en tolerantie zijn twee sleutelwoorden voor cohousing. Laat je sportschoenen niet in het midden van de woonkamer liggen, spoel de douche uit, plaats je vuile bord in de vaatwasser, speel je reggaeton-compilatie niet af terwijl je huisgenoot voor een belangrijk examen studeert.... Het zijn allemaal kleine gebaren die het samenleven zo veel aangenamer maken.

4. Vermijd geldproblemen

Geldzaken zijn altijd een delicaat onderwerp, ook bij het cohousing-verhaal helaas. We kunnen het nooit genoeg zeggen, goede afspraken maken goede vrienden! Zorg er dus voor dat je de geldzaken zorgvuldig organiseert. Of je er nu voor hebt gekozen om alle bedragen te centraliseren op één rekening en deze vervolgens aan de verhuurder te betalen of je betaalt jouw deel rechtstreeks via je eigen rekening, zorg ervoor dat je de huur en de kosten op tijd betaalt om te voorkomen dat jouw huisgenoten in een ongemakkelijke situatie terechtkomen.

Voor de boodschappen kan je met een gemeenschappelijke pot werken die iedereen weer kan aanvullen, of je kan ook ieder om beurt de boodschappen doen. Probeer in ieder geval op tijd te betalen om de goede sfeer te behouden.

5. Pak problemen en conflicten aan

Ondanks al deze goede adviezen zal de cohousing helaas niet immuun zijn voor de zorgen van het leven. Waterschade, onopzettelijke schade aan het eigendom, diefstal of brand kan iedereen overkomen. Om te voorkomen dat kleine problemen grote problemen worden, kan je de cohousing beschermen door een verzekering af te sluiten. Om het leven voor huisgenoten gemakkelijker te maken, heeft AXA een woonverzekering voor samenhuurders ontwikkeld die speciaal ontworpen werd voor cohousing. Deze woonverzekering dekt de aansprakelijkheid van alle huisgenoten voor eventuele schade aan de gehuurde woning.

Hoe werkt het? Het is heel eenvoudig: één contract volstaat voor iedereen. Dit contract biedt een basisdekking (inhoud -gemeenschappelijk en privé-, brand-, waterschade, schade door diefstal, glasbreuk, enz.), waaraan je specifieke dekkingen kunt toevoegen ( diefstal, tuin, rechtsbijstand woning, enz.). Als je ondanks onze tips toch op een punt komt dat zelfs een gesprek tussen huisgenoten over een maaltijd spanningen veroorzaakt en de situatie echt uit de hand loopt, dan moet een vreedzame oplossing je uit deze puinhoop halen. Als je de optie rechtsbijstand hebt gekozen, worden de bemiddelingskosten* gedekt. Kortom, een AXA-woonverzekering is maatwerk, en dus voordelig: je betaalt alleen waarvoor je jezelf verzekert. Ontdek de verzekering online of bij je makelaar.

Met al deze informatie ben je helemaal klaar om vele onvergetelijke momenten door te brengen als huisgenoot!

* met een maximum van 1750 euro per schadegeval en 3500 euro per jaar en een interventiedrempel van 350 euro per jaar.

Goed om weten
Het product Comfort Thuis Flex geldt zowel voor hoofdverblijven als voor tweede verblijven. Het is een verzekering die de waarborgen brand en andere schade aan de woning (gebouw en inboedel), de burgerlijke aansprakelijkheid gebouwen en de gratis eerste bijstand omvat. De waarborgen diefstal, tuin, zwembad, business, gestald voertuig en indirecte verliezen zijn optioneel, net zoals de aanvullende verzekeringen familiale burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en hulpverlening personen.
Comfort Thuis Flex werd ontwikkeld door AXA Belgium, een Belgische verzekeringsmaatschappij, onderworpen aan het Belgische recht. Het verzekeringscontract wordt gesloten voor de duur van een jaar met mogelijkheid tot stilzwijgende verlenging.
Raadpleeg de productfiche (IPID) en de algemene voorwaarden van dit product alvorens in te tekenen. Daarin staan de aangeboden dekkingen en de eventuele beperkingen en uitsluitingen van de dekkingen. U kan deze documenten verkrijgen bij uw verzekeringsmakelaar of op axa.be.
Neem gerust contact op met uw verzekeringsmakelaar voor meer informatie of een offerte. Hij staat voor u klaar en is het best geplaatst om u een voorstel te doen dat bij u past. Met eventuele klachten kunt u terecht bij de dienst Customer Protection (Troonplein 1 te 1000 Brussel, contacteer ons). Indien u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing kunt u zich richten tot de Ombudsman van de verzekeringen, de Meeûsplantsoen 35 te 1000 Brussel (www.ombudsman.as).
AXA Belgium beschermt uw privacy. Bekijk ons beleid en uw rechten op www.axa.be/nl/privacy en bepaal zelf hoe wij omgaan met uw gegevens. AXA Belgium, NV van verzekeringen toegelaten onder het nr. 0039 om de takken leven en niet-leven te beoefenen (KB 04-07-1979, BS 14-07-1979) ¨ Maatschappelijke zetel : Troonplein 1, 1000 Brussel (België www.axa.be ¨ Tel. : 02 678 61 11 ¨ KBO nr.: BTW BE 0404.483.367 RPR Brussel)

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid