5 kostbare tips om de uitdagingen van het kotleven vlekkeloos te beheren | Student Life | Student.be

5 kostbare tips om de uitdagingen van het kotleven vlekkeloos te beheren

Samen op kot zitten is uiteraard samen feesten, maar het is ook leren samenleven en de gewoontes en intimiteit van elkaar te respecteren. Het is begrijpen wanneer het aan jou is om de afwas te doen, geen 2 uur in de badkamer doorbrengen wanneer je deze met 4 moet delen, of niet vergeten je haren te verwijderen uit de afvoer van de douche.

Student.be geeft je 5 efficiënte tips om je kotleven luchtig, vlot en fun te maken :

1. Wiens beurt is het?

Om te vermijden dat het steeds dezelfde persoon is die het vuile werk doet, is het aan te raden een takenbord op te stellen. Zo kan je een beurtrol invoeren zodat iedereen betrokken raakt en exact weet wanneer het zijn of haar beurt is. Begin met het opmaken van een takenlijst per week en per maand: boodschappen, vuilbakken, opkuisen van de gemeenschappelijke ruimtes, enz. In functie van het aantal kotgenoten, maak je op hoeveel keer eenieder verantwoordelijk is voor welke taak. Hang het bord uit op de deur van de koelkast en houd je eraan! Je zal snel merken dat met een kleine dosis discipline, het leven zoveel simpeler is.

2. Wie heeft de laatste keer het toiletpapier betaald?

Neem bij het voorbereiden van een kotetentje de tijd om overeen te komen wat de gemeenschappelijk kosten zijn, of het nu over kuisproducten, vuilniszakken, eten of wat dan ook gaat.  Zorg ervoor dat de uitgaven goed verdeeld worden door deze elk afwisselend te betalen of door een gezamenlijk potje te maken die je indien nodig kan gebruiken.

3. “Goede rekeningen maken goede vrienden”

Dit spreekwoord is goud waard voor het kotleven. Niets vervelender dan je kotgenoten achterna te zitten om je geld terug te vragen …. Goed nieuws! Het is vandaag mogelijk om snel en gemakkelijk terugbetaald te worden dankzij Pengo. Deze gebruiksvriendelijke app laat je toe om op een efficiënte manier jouw aanvraag tot terugbetaling uit te sturen naar jouw vrienden die je nog geld moeten. Het concept dat is opgestart vanuit Belfius (The Studio), werkt met elke bank. Om het te kunnen gebruiken, hoef je enkel Pengo als vriend toe te voegen op Messenger, jouw terugbetalingsaanvraag op te stellen en ze via Messenger, whatsapp of mail te versturen. Afspraak op Messenger dus om het concept te ontdekken: klik hier !

4. Wat zijn de plannen?

Hoe meer zielen samen op kot, hoe ingewikkelder het gemeenschapsleven kan zijn. Sommigen zullen tegelijkertijd een etentje willen organiseren terwijl anderen belangrijke deadlines in hun studies moeten nakomen waarvoor ze rust nodig hebben. Opdat het ritme en de planning van iedereen gerespecteerd wordt, is het aangeraden om een maandelijkse planning te hebben. Hierin vind je best de gemeenschappelijke agenda alsook de individuele planning van je kotgenoten op terug. Geen paniek, je moet geen details vrijgeven. Enkel de etentjes, bezoekjes en studieperiodes moeten erin opgenomen worden om een gemoedelijke en respectvolle sfeer te verzekeren. Met andere woorden: haal jullie agenda’s erbij!

5. Ieder voor zich.

Je bent gisteren zwaar weggeweest, staat veel te laat op en wil je kater wegwerken door nog snel wat ontbijtgranen te eten maar merkt dat de melk op is. Klinkt dit je bekend in de oren? Wel dan is het zeker tijd om aan je kotgenoten voor te stellen de frigo en kasten te herorganiseren. Zorg ervoor dat ieder zijn verdieping heeft met zijn of haar voorzieningen. Zonder ok van de andere, is het ieder voor zich en ieder zijn gerief. Dat klinkt misschien wat streng en ongezellig, maar het is en blijft de enige manier die werkt.

Samenwonen is zonder enige twijfel één van de tofste ervaringen uit het studentenleven, maar het kan ook snel een hel worden als niet iedereen meewerkt. Hoe beter sommige zaken georganiseerd en voorzien zijn, hoe aangenamer en plezanter het kotleven zal zijn. De bal ligt dus in jouw kamp!

 

Recente koten

  • {{ studentRoom.total_price | number: 0 }}

    {{ studentRoom.title }}

    {{ studentRoom.zip_code }} {{ studentRoom.city }}
    {{ studentRoom.accommodation_type_text }} {{ studentRoom.total_available_rooms }} {{ studentRoom.rent | number: 0 }} huur {{ studentRoom.charges | number: 0 }} extra kosten
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid