5 redenen om je gebruikte batterijen te sorteren | Student Life | Student.be

5 redenen om je gebruikte batterijen te sorteren

Je bent begaan met het milieu en de toekomst van de planeet. Je vermijdt plastic flessen, je verkiest de fiets boven de auto en je betoogt voor het klimaat. Wist je dat het inzamelen van jouw gebruikte batterijen ook goed is voor moeder natuur? Student.be en Bebat geven je 5 redenen om de batterijen in te leveren die bij jou thuis rondslingeren. 

Gebruikte batterijen inzamelen: een klein gebaar met een grote impact op de natuur 

De recyclage van batterijen heeft een belangrijke impact op ons milieu. Toch slingeren er in een gemiddeld gezin maar liefst 26 lege batterijen rond, verstopt in laden of ongebruikte toestellen, en dat terwijl ze allemaal gerecycleerd kunnen worden. Aangezien recyclage vandaag de dag een echte trend is, is het hoog tijd om ook batterijen in te zamelen – zo kan je echt een groot verschil maken!  

Gebruikte batterijen kunnen immers allemaal gerecycleerd worden. Bebat zamelt ze in, sorteert ze volgens chemische familie en recycleert ze – en dit allemaal met het grootste respect voor het milieu. Alle grondstoffen (metalen zoals zink, ijzer, kobalt, … maar ook plastics) worden gerecycleerd en kunnen opnieuw gebruikt worden in de industrie. Zo vermijden we dat we grondstoffen moeten gaan ontginnen uit de natuur.   

Batterijen inzamelen en binnenbrengen in een inzamelpunt – een klein gebaar dat heel wat Belgen reeds doen voor zowat 76% van alle lege batterijen-, en dat maakt ons kleine landje één van de sterkste in de Europese Unie op het vlak van batterijrecyclage. Het lijkt erop dat eenheid echt kracht maakt... 

Batterijen zijn OVERAL 

Vaak denk je bij batterijen enkel aan de 2 AA batterijen in je afstandsbediening. Maar ze zijn met veel meer! Vaak zitten ze in apparaten die je dagelijks gebruikt, zoals je telefoon, je computer, rekenmachine, scheerapparaat, fototoestel, gameconsole, … maar ook je rookmelder en fietslampje.

Net omdat ze overal inzitten, vergeet je vaak dat je er zoveel hebt. En als je een toestel lang niet gebruikt vergeet je vaak je batterijen eruit te halen. Een batterij is vaak ook klein, en het is ook niet altijd duidelijk of ze nog vol is of net niet. Juist daarom heb je niet altijd de reflex om ze te sorteren als het tijd is om ze te vervangen, maar laat je ze gewoon liggen of gooi je ze weg. Bebat nodigt je uit om deze gewoonte te veranderen door jou een uiterst efficiënt en gemakkelijk te integreren ophaal- en sorteersysteem aan te bieden, zowel thuis als op kot.   

Dankzij jou krijgen gebruikte batterijen een nieuw leven  

Door jouw gebruikte batterijen te recycleren, zorg je ervoor dat de metalen hergebruikt kunnen worden als grondstof bij de productie van alledaagse voorwerpen. Zo vind je bijvoorbeeld nikkel, koolstof, staal, titanium, lood en plastic in een brilmontuur, een pan of een wekker. 
Verbazingwekkend, maar waar... onderstaande voorwerpen kunnen dankzij de recyclage van batterijen gemaakt worden: 

 • Een brilmontuur: 13 gebruikte batterijen 
 • Een gieter: 118 gebruikte batterijen 
 • Een gsm: 256 gebruikte batterijen 
 • Een pan: 297 gebruikte batterijen 
 • Een kinderfiets: 1400 gebruikte batterijen 
 • Een kruiwagen: 2500 gebruikte batterijen 
 • Een (gigantisch) vliegtuig: meer dan 500 000 gebruikte batterijen 

Gebruikte batterijen inzamelen vergt heel (maar dan ook echt héél) weinig inspanning... 

Denk aan die kleine alledaagse handelingen die geen enkele moeite kosten en toch een groot verschil maken: je buurman gedag zeggen, de deur voor iemand openhouden, een oudere persoon helpen om op de bus te stappen, enz. Het inzamelen van gebruikte batterijen met Bebat hoort in dit rijtje van eenvoudige handelingen thuis én heeft een aanzienlijke impact op het milieu.  

Met een netwerk van meer dan 24.000 inzamelpunten in heel België zorgt Bebat ervoor dat je jouw gebruikte batterijen op minder dan 400 meter van jouw huis kunt inleveren. 

Dankzij de inzameldoosjes en zakjes van Bebat is het inzamelen van gebruikte batterijen kinderspel. Idealiter wordt een inzameldoosje in de gemeenschappelijke ruimte op een duidelijk zichtbare plaats geplaatst, zodat iedereen de lege batterijen in het inzameldoosje kan deponeren. Het enige wat je hoeft te doen, is ze een paar keer per jaar bij het dichtstbijzijnde inzamelpunt binnen brengen.

Het verhaal rond het sorteren van batterijen is verrassend eenvoudig... 

Wil jij ook op een makkelijke manier je steentje bijdragen aan een beter milieu? 

Ga dan vandaag nog op zoek naar je lege batterijen en breng ze binnen. 

>>> IK SORTEER MIJN GEBRUIKTE BATTERIJEN EN PROBEER EEN LEUKE PRIJS TE WINNEN <<<

Gerelateerde vacatures

 • 2020-08-05
  =job.status_text

  marcom halfgod(in) gezocht

  Orens - Van Grimbergen Architecten Studentenjob
  2950 Kapellen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
 • =job.status_text

  Werver

  Activate Leuven Studentenjob
  3000 Leuven
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid