7 redenen waarom een Gap Year nemen een goed idee is | Student Life | Student.be

7 redenen waarom een Gap Year nemen een goed idee is

gap year abroad

Voor wie niet weet wat hij of zij wil doen na het middelbaar, is een Gap Year misschien wel een uitstekend idee. Ook na je vervolgstudies kan je gerust nog een Gap Year nemen, en het werkleven zo nog even uitstellen. Je knijpt er even tussenuit, hebt tijd om te beslissen, en je bent ook een hele ervaring rijker. Voor de twijfelaars onder jullie vind je hieronder zeven redenen waarom een Gap Year na je middelbare studies een goede keuze kan zijn.

1. Leer vlot een nieuwe taal

Je gelooft het misschien niet, maar door jezelf een jaar lang onder te dompelen in een andere taal en cultuur leer je heel vlot een nieuwe taal. Na een jaar ben je zo goed als een moedertaalspreker, ken je uitspraken die je op school niet leert. Bovendien is een nieuwe taal een vaardigheid die jou veel kan opleveren in je latere professionele carrière.

2. Je wordt multicultureel

Niet alleen de nieuwe taal, maar ook de nieuwe cultuur verbreedt je kennis. Je leert namelijk omgaan met dagdagelijkse zaken door de bril van een ander persoon. Zelfs als je maar afzakt naar Spanje of Italië, zal je al meteen een heel andere mentaliteit opmerken. Je wereldbeeld verruimt en je kweekt een tolerantere blik naar de buitenwereld toe.

3. Impliciet nieuwe soft skills vergaren

Niet enkel word je toleranter, maar ook andere soft skills pik je heel snel op. Je sociale vaardigheden worden erop verbeterd, aangezien je ook wat verplicht bent om contacten te leggen als je alleen dit avontuur aangaat. Ook een gevoel van samenhorigheid, respect en openheid worden subtiel bijgeschaafd door een dergelijke ervaring. Een extra pluspunt is dat deze soft skills heel erg gewaardeerd worden bij je toekomstige werkgever(s).

4. Je wordt zelfstandiger

Of je nu al op kot gezeten hebt, of van bij hotel mama komt, je zelfstandigheid wordt serieus op de proef gesteld. Het gaat niet enkel over boodschappen doen, maar ook over de was, huishouden en zelfs het vinden van een dokter bij kleine kwaaltjes. Uiteraard heb je wel een organisatie waar je kan op terugvallen, maar toch je leer je heel goed hoe je alles op je eentje tot een goed einde kan brengen.

5. Je wordt financieel bewuster

Aangezien je juist alles op zelfstandige basis doet, ga je ook nauwgezetter om met geld. Je bent je bewust van elke uitgave, hoeveel bepaalde producten kosten en hoeveel je dus op wekelijkse of maandelijkse basis uitgeeft. Dat betekent uiteraard niet dat je plots niets voor jezelf kan kopen, integendeel. Je leert alles net ietsje meer appreciëren!

6. Werk vinden wordt een tikkeltje eenvoudiger

Het is geen mythe; wie een buitenlandse ervaring heeft, is aantrekkelijker op de arbeidsmarkt. Werkgevers zien meer potentieel, weten dat je soft skills hebt opgedaan die je niet op school kan leren, en ook die extra taal en jouw cultureel inzicht kan een groot voordeel opleveren wanneer je begint te solliciteren.

7. GENIETEN

En natuurlijk niet te vergeten: het is echt GENIETEN! Zonder twijfel wordt het dé ervaring van je leven en zal je nog jaren kunnen nagenieten en je avonturen terug ophalen. Onderhoud je contacten en voor je het weet, zit je opnieuw op het vliegtuig om die oude bekenden terug te zien!

Wie meer informatie wilt over de mogelijkheid tot een Gap Year, kan een kijkje nemen bij onderstaande organisaties:

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid