Als student aan de slag gaan als vrijwilliger: wat zijn de voordelen? | Student Life | Student.be

Als student aan de slag gaan als vrijwilliger: wat zijn de voordelen?

België is een land van vrijwilligers: meer dan een miljoen mensen dragen hun steentje bij en verwachten daarvoor geen compensatie. Maar vrijwilligerswerk biedt veel voordelen, ook voor jou als student.

REDEN 1: voldoening

Je doet vrijwillig iets voor anderen en zet je ten volste in. De mensen of de organisatie waarvoor je iets doet, zullen jouw hulp erg waarderen. Zo haal jij voldoening en extra zelfvertrouwen uit het vrijwilligerswerk. En denk eraan: hoeveel uur je helpt, maakt niets uit. Een uurtje of tien uur per week, alle hulp is welkom!

REDEN 2: zelfontplooiing

Of je nu vrijwilliger bent in een bejaardentehuis, tijdens een sportkamp of een festival, je leert altijd nieuwe dingen. Als je bijvoorbeeld internationaal vrijwilligerswerk doet, krijg je veel internationale bagage mee. En misschien ontdek je ook andere talenten en skills waarvan je helemaal niet wist dat je ze had! Kortom: je doet een pak ervaring op.

REDEN 3: aantrekkelijker cv

En die ervaring staat dan mooi te blinken op je cv. Zo heb je bij een sollicitatie onmiddellijk al een grotere kans dan anderen. Werkgevers zien op die manier dat je gemotiveerd bent, hard werkt en niet alleen handelt uit eigenbelang.

REDEN 4: groter netwerk

Door vrijwilligerswerk kom je in aanraking met veel nieuwe mensen. De mensen die je helpt, kunnen vrienden worden. Maar je kan ook in contact komen met andere werknemers of bedrijven waardoor je misschien een vaste job kan krijgen. En dat kan zeker ook bij de organisatie waar je vrijwilliger bent.

REDEN 5: niet verplicht

Jij beslist wanneer je je engageert. Als je het te druk hebt met school, dan neem je even een pauze als vrijwilliger. Je bent dus nooit verplicht.

REDEN 6: leuke extraatjes

Soms kan je ook nog genieten van leuke extraatjes. Als je bijvoorbeeld op een festival vrijwilliger bent, kan je na enkele uurtjes toegangstickets checken zelf misschien nog een concertje meepikken. En natuurlijk is vrijwilligerswerk ook gewoon plezant! Een leuke en vooral nuttige vrijetijdsbesteding. 

Er zijn heel wat keuzemogelijkheden in het vrijwilligerswerk. Ben je nieuwsgierig en wil je zelf als vrijwilliger aan de slag? Op https://vrijwilligerswerk.be/ vind je tal van vacatures. Of voor wie het internationaal wil proberen: https://www.gostrange.be/themas/vrijwilligerswerk.

 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Editor voor podcast

  Our Daily Bottle Studentenjob
  2000 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid