Als vijftienjarige aan de slag als jobstudent | Student Life | Student.be

Als vijftienjarige aan de slag als jobstudent

Ben je of word je binnenkort vijftien jaar en heb je de eerste twee jaren van het middelbaar onderwijs succesvol afgerond? Dan heeft Student.be goed nieuws voor jou, want deze leeftijd biedt een uniek voordeel: je mag officieel als jobstudent aan de slag! In dit artikel geven we je wat algemene informatie over de verloning voor vijftienjarigen en de soort jobs die je kan doen. 

Verloning

Dé hoofdreden om als vijftienjarige een studentenjob te doen, is natuurlijk het feit dat je een centje kan bijverdienen. Het is niet evident om een bepaald cijfer op de verloning te plakken, want er bestaat nu eenmaal geen algemeen loon voor jobstudenten. Vaak zal jouw loon afhangen van het soort werk dat je doet of van de sector waarin je werkt. 

Als er daar echter niks voorzien is over de verloning én je werkt langer dan één maand, dan geldt het gewaarborgd minimummaandinkomen. In de tabel hieronder zie je per leeftijd om hoeveel euro het gaat, zowel per uur als per maand. Jij, als vijftienjarige, zal dus minstens € 6,6426 per uur verdienen, wat overeenstemt met een maandloon van € 1.093,81.

Leeftijd Maandloon Uurloon
21 jaar € 1.562,59 € 9,4894
20 jaar € 1.468,83 € 8,9201
19 jaar € 1.375,08 € 8,3507
18 jaar € 1.281,32 € 7,7813
17 jaar € 1.187,57 € 7,72120
16 jaar en jonger € 1.093,81 € 6,6426

Soorten jobs

Als vijftienjarige kan je vanzelfsprekend verschillende studentenjobs doen, maar er zijn wel enkele beperkingen. Er zijn namelijk bepaalde jobs waarvoor een minimumleeftijd geldt die hoger ligt dan vijftien jaar, of er zijn jobs die een te hoog risico vormen voor jouw gezondheid of veiligheid. Welke jobs mag je dan precies wel en niet doen? In wat volgt geven we een aantal voorbeelden (let wel: er zijn zeker nog andere mogelijkheden).

Algemeen geldt bijvoorbeeld dat je als vijftienjarige niet in een café of club mag werken, aangezien je volgens de wet nog geen alcohol mag consumeren. Daarnaast zijn er ook nog jobs die te gevaarlijk zijn, zoals met toxische stoffen werken. Maar geen paniek, er zijn nog voldoende andere opties die je wél mag doen als vijftienjarige.

Je kan zowel in de schoolvakanties een studentenjob doen als regelmatig in het weekend aan de slag gaan. Je kan bijvoorbeeld de rekken bijvullen in een supermarkt of bij je lokale slager of bakker werken. Daarnaast kan je ook bedrijven schoonmaken of kranten bezorgen. Ook babysitten kan je als vijftienjarige doen. Er zijn natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden, dit zijn er slechts een aantal. 

Naast al deze ‘officiële’ mogelijkheden kan je natuurlijk ook gewoon wat bijklussen, zoals de auto’s wassen van familie, koekjes bakken en verkopen, … er zijn eindeloos veel mogelijkheden om op een alternatieve manier een centje bij te verdienen. 

Ben je helemaal klaar om aan je eerste studentenjob te beginnen? Neem dan zeker hier eens een kijkje om wat meer inspiratie op te doen en wie weet vind je via Student.be een ideale optie. Succes!

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid