Als zestienjarige aan de slag als jobstudent | Student Life | Student.be

Als zestienjarige aan de slag als jobstudent

Je bent zestien jaar en je wil graag een centje bijverdienen om een extra paar schoenen of een nieuw game te kopen? Dan denk je er waarschijnlijk over na om een studentenjob te zoeken. Groot gelijk, want aan jouw leeftijd mag je volgens de wet officieel als jobstudent aan de slag! Hieronder volgt wat praktische informatie over de verloning en over de soorten jobs die je zou kunnen doen. 

Verloning

Je vraagt je waarschijnlijk af hoeveel het jou zou opbrengen door als zestienjarige als jobstudent aan de slag te gaan. Wel, het is helaas niet mogelijk om een exact cijfer te geven dat voor alle jobs geldt. Jouw loon zal namelijk (meestal) afhangen van het soort werk dat je doet of van de sector waarin je werkt.

Als er daar echter niks voorzien is over de verloning én je werkt langer dan één maand, dan geldt het gewaarborgd minimummaandinkomen. De volgende tabel toont per leeftijd om hoeveel euro het precies gaat, zowel per uur als per maand. Jij, als zestienjarige, zal dus minstens 6,6426 euro per uur verdienen, wat overeenstemt met een maandloon van € 1.093,81.

Leeftijd Maandloon Uurloon
21 jaar € 1.562,59 € 9,4894
20 jaar € 1.468,83 € 8,9201
19 jaar € 1.375,08 € 8,3507
18 jaar € 1.281,32 € 7,7813
17 jaar € 1.187,57 € 7,2120
16 jaar en jonger € 1.093,81 € 6,6426

Soorten jobs 

Als zestienjarige kan je natuurlijk verschillende studentenjobs doen, maar toch zijn er voor deze leeftijd een aantal beperkingen. Er zijn namelijk jobs waarvoor een minimumleeftijd geldt die hoger ligt dan 16 jaar, of bepaalde jobs houden een te hoog risico in voor jouw gezondheid of veiligheid. Welke jobs mag je dan precies wel en niet doen als zestienjarige? Hieronder geven we je enkele voorbeelden (let wel: er zijn zeker nog andere mogelijkheden). 

Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om een studentenjob uit te voeren waarbij je met gevaarlijke machines moet werken. Ook bepaalde jobs in de chemische sector mag je niet uitvoeren, omdat de kans bestaat dat je aan gevaarlijke stoffen blootgesteld wordt. Maar geen paniek, er blijven nog genoeg mogelijkheden over om een toffe studentenjob te doen als zestienjarige.

Je hebt zelfs geluk, want je kan zowel tijdens de schoolvakanties werken als bijvoorbeeld regelmatig in het weekend aan de slag gaan. Rekken bijvullen in een supermarkt of bij de lokale slager of bakker aan de slag gaan zijn twee leuke opties. Daarnaast zijn schoonmaakbedrijven ook vaak op zoek naar jobstudenten die kantoren kunnen poetsen. Maar ook kranten bezorgen of babysitten op die schattige kindjes van je buren behoren tot jouw mogelijkheden. Er zijn vanzelfsprekend nog heel wat andere jobs die je kan doen, dit zijn slechts een aantal voorbeelden.  

Naast al deze ‘officiële’ mogelijkheden kan je natuurlijk ook gewoon wat bijklussen, zoals de auto’s wassen van familieleden, koekjes bakken en verkopen, … er zijn eindeloos veel mogelijkheden om ook op een alternatieve manier een centje bij te verdienen. 

Ben je helemaal klaar om als jobstudent aan de slag te gaan? Neem dan zeker hier eens een kijkje om wat meer inspiratie op te doen en wie weet vind je via Student.be een ideale optie! Succes.

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid