Bedrijven waar je met een diploma economie altijd terecht kunt | Student Life | Student.be

Bedrijven waar je met een diploma economie altijd terecht kunt

werkgelegenheid economie studenten

Nieuwszenders houden zich dagelijks bezig met economie, landen beconcurreren elkaar ermee en er ontstaan zelf handelsoorlogen door economische maatregelen (vraag het de VS en China...). Economie begint bij vraag en aanbod. Zowel voor producten als voor arbeid.

Weet jij hoe het gesteld is met de vraag en aanbod van jouw economie diploma? Is er voldoende werkgelegenheid of laten de afgestudeerde economie studenten de werkloosheidcijfers stijgen? Wat zijn de voordelen van een economie diploma en waar kan jij terecht met je diploma? In dit artikel lees je er meer over.

Wat kun je met een economie diploma?

De economie raakt veel vlakken van onze dagelijkse leven, zoals de prijs van een pintje, het ontvangen van sociale zekerheid, de situatie op arbeidsmarkt, vrijehandel met andere landen en de valutakoersen als we op reis zijn. Als je economie gestudeerd hebt, ligt de wereld voor je open. Mits jij ook open staat voor de wereld, want met een enorm breed werkveld in de economische sector heb je genoeg keuze voor de start van je carrière. Met een economie diploma kun je als beursanalist of ondernemer aan de slag. Maar wil je liever je kennis overdragen of anderen overtuigen dan is leraar, wetenschapper of politicus een prima route. Door het brede werkveld heb je als afgestudeerd econoom aan afwisseling geen gebrek.

Economiediploma en al op zoek?

Een concreet voorbeeld is de Nationale Belgische Bank (NBB). Als je langs het kolossale gebouw in Brussel loopt, merk je niet zo snel dat er talloze leuke starterjobs achter de massief betonnen muren schuilen. Met je economie diploma kun je bij de Nationale Bank van Belgie in diverse posities beginnen en van daaruit groeien. Economen houden immers van groei! Een ander leuk voorbeeld is werken bij een supermarkt. Als student breng je wel eens een bezoekje aan de Lidl. Zeker als je met meerdere studenten woont en je prijs/kwaliteit vooropstelt tijdens het winkelen. Lidl is in 27 landen actief en had in 2017 een omzet van 70 miljard! Als je even terugdenkt aan je economie prof dan zou hij zeggen: ''Dat vraagt om een omvangrijke organisatie van de productiefactoren kapitaal, arbeid en machines.'' Nu krijg jij de kans om onderdeel te worden van de organisatie! 

Wat zijn de voordelen van een studie economie?

Je wordt intellectuele uitgedaagd door de uiteenlopende economische-maatschappelijke vraagstukken. Vraagstukken over file bestrijding en het beperken van de overheidschuld tot het verklaren van armoede in de wereld. Verschillende sectoren zitten te springen om gedreven economen, omdat economen met het toepassen van hun economische en wiskundige verklaren zorgen voor meer inzicht in het bedrijf. Een groot voordeel van een studie economie, is de veelzijdigheid. Daarmee bedoelen we de veelzijdigheid van:

 • Landen waar je kunt werken. Als je de taal kunt spreken, kom je al een heel eind want economische principes zijn wereldwijd toepasbaar en interpreteerbaar. 
 • Sectoren waar je aan de slag kunt. Zo kun je aan de slag bij ministeries, verzekeraars, consultancybedrijven en natuurlijk banken.
 • Diversiteit van bedrijven binnen de sectoren. Zelfs binnen de sector heb je keuze. Zo kun je in de retail bij een supermarkt maar ook een groot modehuis werken. 

Jouw beslissing voor een studie economie is dus een schot in de roos gebleken. Een startersjob in de economie is afwisselend, uitdagend én biedt je voldoende doorgroeimogelijkheden. Zeker in de huidige arbeidsmarkt zijn de vooruitzichten kansrijk als je economie gestudeerd hebt. 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Inspecteur

  Nationale Bank van België Startersjob
  1000 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid