Ben je een ochtend- of avondmens? Doe de test!
door Student.be
2 mins
Deel dit artikel
Om 8u ’s ochtends les… een marteling? Geraak je nooit voor de middag in de bibliotheek? Of ben je juist zo fris als een hoentje in de ochtend? Noem je jezelf een avond- of ochtendmens? Of beide? We vertellen je er meer over in dit artikel!
It’s all about the genes
Ongelooflijk maar waar! Je genen bepalen of je een avond- of ochtendmens bent. Het is onze biologische klok die beslist wanneer we wakker worden en in slaap vallen. Enerzijds zou het erfelijk zijn, maar anderzijds speelt onze geboortemaand ook een rol. Mensen die geboren zijn in de herfst en in de winter zouden, in tegenstelling tot lente- en zomerkindjes, ochtendmensen zijn. Leg deze test af en kom erachter of jij een ochtend- of avondmens bent: “Horne en Ostberg Circadian Typology Questionnaire”.
Is het mogelijk om je bioritme te veranderen?
Door jezelf een strikt en regelmatig ritme op te leggen kan je erin slagen om je bioritme te veranderen, maar pas op dat je het jezelf niet te veel opdringt. Je moet nog altijd voldoende slaap hebben om in vorm te blijven. Bijvoorbeeld, als je een avondmens bent, maar een ochtendmens wil worden dan is het een slecht idee om nog altijd op hetzelfde uur te gaan slapen, maar dan geforceerd vroeg op te staan ‘omdat je een ochtendmens wil worden’. Je zal hoogstwaarschijnlijk een slaaptekort opbouwen en er geen enkel voordeel uit halen. Iedereen heeft een ander slaapritme, daarom is het handig om te weten hoeveel uur slaap je nodig hebt. Als je in de gaten houdt op welke uren je meestal gaat slapen en opstaat en daarna kijkt hoe productief je was, dan kan je gemakkelijk ondervinden of je een avond- of ochtendmens bent en er dan vervolgens je planning aan aanpassen.
Impact op de studie
In België zegt men vaak: "ochtendstond heeft goud in de mond". Uit meerdere studies is gebleken dat ochtendmensen als professioneler en productiever worden beschouwd door anderen. Dat is natuurlijk een fabeltje. Het is nog een restant uit het westerse model van de perfecte arbeider die bij ochtendgloren begint te werken. Als jouw biologische klok hier niet op afgestemd is en je toch vroeg opstaat, dan zijn de gevolgen onmiddellijk voelbaar. Je kan dan verschillende onaangename effecten ervaren zoals:
· Een gebrek aan concentratie
· Een gebrek aan discipline
Lees ook: Slimme opbergoplossingen voor studenten met beperkte ruimte
· Een gebrek aan creativiteit
· Een gebrek aan stressbestendigheid
Dé oplossing: een siësta
80% van de blokkende studenten zeggen dat ze in de loop van de dag het fameuze "klopje" voelen, zeker tijdens de examenperiodes. Om dat te vermijden, is een powernap hyperrendabel! De aanbevolen duur is 10 tot 20 minuten. Specialisten raden aan om het dutje tussen 13u en 16u op je planning te zetten. Als je langer zou slapen of na 16u je dutje zou aanvangen, dan zou het je nachtslaap kunnen verstoren.
Een powernap is niet alleen nuttig voor studenten, maar ook voor mensen die al werken. Ze zouden sneller zaken oppikken, concentratie herstellen en productiviteit opkrikken.
Meer een avond- of ochtendmens? Hoe dan ook, we wensen je veel succes met studeren!