De 10 geboden voor een geslaagd Erasmusavontuur | Student Life | Student.be

De 10 geboden voor een geslaagd Erasmusavontuur

De 10 geboden voor een geslaagd erasmus

Ziezo, het goede nieuws is net binnengekomen: volgend jaar studeer je een semester of zelfs het hele jaar in het buitenland, want je gaat op Erasmus! Barcelona, Stockholm, Praag of Lissabon wachten op je. Het is een buitengewoon avontuur dat je nooit zult vergeten. Maar om jouw Erasmus in de meest positieve zin van het woord onvergetelijk te maken, is het belangrijk om goed voorbereid te vertrekken. Hier zijn enkele tips voor zowel voor, tijdens als na jouw Erasmusavontuur!

Voor het vertrek...

1. Bereid je zoektocht naar een verblijf voor

Om ervoor te zorgen dat je de eerste maand van je Erasmus niet in de jeugdherberg of met eindeloze bezoekjes aan appartementen moet doorbrengen: waarom niet al je verblijfplaats voor je vertrek vinden? Jouw universiteit kan je mogelijk een lijst met enkele accommodaties van de partneruniversiteit ter beschikking stellen. Facebookgroepen zijn ook een goudmijn voor het vinden van die zeldzame parel, die gedroomde cohousing waar een plaatsje vrij is!

2. Neem een verzekering

In het buitenland kan zelfs een klein gezondheidsprobleem snel in een nachtmerrie uitdraaien. Neem het voortouw door een verzekering af te sluiten voordat je vertrekt. Zo voorkom je onaangename verrassingen in verband met de kosten van de gezondheidszorg. De verzekeraar AXA heeft een speciaal pakket ontwikkeld dat 'Students Travel' heet: het dekt onder meer je medische of hospitalisatiekosten als je ziek wordt of een ernstig ongeval hebt in het buitenland. Indien nodig wordt jouw repatriëring ook gedekt.

3. Maak een lijst met nuttige nummers van jouw stad

Omdat een dagelijkse rompslomp in het buitenland nog minder leuk is, raden we je aan om een paar nuttige noodnummers te verzamelen: slotenmaker, dokter (die misschien Nederlands spreekt), politiebureau, enz. Als je naar een land buiten de EU vertrekt, noteer je ook best een contactpersoon van de Belgische ambassade of het consulaat ter plaatse op jouw lijstje. Dit is een organisatie waar je bij een incident terecht kunt. Weet tot slot dat het verzekeringspakket Students Travel van AXA jou ook bijstand verleent als je merkt dat je bagage verdwenen is of jouw betaalmiddelen, vervoersbewijzen of reisdocumenten gestolen worden.

Ter plaatse...

4. Neem deel aan de welkomstavonden voor buitenlandse studenten!

Als je een knoop in de maag hebt wanneer je aankomt en je wordt niet begeleid door iemand anders van je school, maak je dan geen zorgen en zeg tegen jezelf dat veel studenten zich in dezelfde situatie bevinden! Aan het begin van elk semester organiseren de universiteiten avonden om buitenlandse studenten te ontvangen. Dit is de ideale gelegenheid om studenten van je universiteit te ontmoeten en een groep vrienden te maken. De universiteiten hebben ook commissies die zich toeleggen op het onthaal van studenten: goede tips, essentiële adressen, … Zij zullen al jouw vragen kunnen beantwoorden.

5. Gsm, bankrekening: denk aan de praktische details.

Zodra je het inschrijvingsbewijs van je universiteit hebt ontvangen, raden we je aan om een bankrekening te openen. Het vergemakkelijkt je financiële procedures ter plaatse (aankopen, betalingen van de huur, gsm-abonnement, enz.) en je vermijdt de zorgen of kosten die gepaard gaan met een buitenlandse transactie, zelfs als je in de eurozone verblijft. Zonder gsm is het niet zo gemakkelijk om ter plaatse een netwerk van vrienden te creëren of je familie up-to-date te houden .... Bekijk het aanbod van lokale operatoren en kies de voordeligste en meest aangepaste oplossing voor jouw gebruik.

6. Heb je een hobby? Beoefen die ter plaatse!

Ben je een fan van voetbal, yoga, zang of fotografie? Waarom beoefen je dan je favoriete activiteit niet ook in jouw gastland? Je zal mensen ontmoeten die dezelfde passie delen zoals jij; wat is een betere manier om vrienden te maken? Het beoefenen van een sport of een culturele activiteit in het buitenland is ook een goede gelegenheid om de lokale bevolking te ontmoeten die je zal helpen om hun cultuur verder te ontdekken.

7. Maak van de gelegenheid gebruik om te reizen

Tijdens je Erasmus heb je veel vrije tijd, vooral in het weekend. Naast je vrienden en kennissen ter plaatse vind je snel andere mensen die jouw wens om het land te ontdekken delen en die je al reizend beter kunt leren kennen. Dankzij verschillende opties kan je goedkoop reizen, denk maar aan FlixBus en BlaBlaCar. Voor accommodatie, naast het uitgebreide wereldwijde netwerk van jeugdherbergen, biedt Couchsurfing je de mogelijkheid om gratis te verblijven in lokale accommodaties en natuurlijk biedt ook Airbnb goedkope verblijfplaatsen over de hele wereld. Als er iets met je gebeurt terwijl je op reis bent, dekt Students Travel van AXA de ziekenhuisopnames, medische kosten en de gevolgsymptomen die je als gevolg van dit ongeval kan hebben.

8. Meng je onder de lokale bevolking

Maak je zelf maar niks wijs: je zult zeker studenten ontmoeten die jouw taal spreken en jouw cultuur zullen delen. De verleiding zal groot zijn om voor het gemak bij hen te blijven. Maar je Erasmuservaring zal des te rijker zijn als je je openstelt voor andere culturen: het zou jammer zijn om niet zoveel mogelijk studenten van over de hele wereld te ontmoeten. Het zou ook een schande zijn om te vertrekken zonder iets meer te weten over de gewoonten van het gastland. Waarom neem je bijvoorbeeld niet deel aan een kookcursus of een traditionele dansles? Sommigen gebruiken hun ervaring in het buitenland om deel te nemen aan liefdadigheidsactiviteiten, zoals kansarme kinderen begeleiden of gesprekstafels met alleenstaanden bijwonen. Een geweldige manier om betrokken te raken bij de gemeenschap.

9. Enjoy!

Geniet van deze onvergetelijke ervaring!  De Europese Commissie heeft aangetoond dat mobiliteit positieve gevolgen heeft voor het toekomstige leven van de Erasmusdeelnemers.  Deze buitenlandse ervaring maakt het voor jou gemakkelijker om een stage of eerste job te vinden. De kwaliteiten die je ontwikkelt, zoals aanpassingsvermogen, zelfvertrouwen of nieuwsgierigheid, worden in je professionele leven gewaardeerd.  Mocht een onvoorziene gebeurtenis leiden tot annulering of onderbreking van jouw Erasmus, dan dekt AXA de annulerings- en onderbrekingskosten (vervoer, inschrijvingsgeld, opzegging van de huurovereenkomst, ...).

En erna….

10. Onderhoud je netwerk en oefen de taal die je daar geleerd hebt

LinkedIn, Facebook, .... Er zijn veel tools om in contact te blijven met de mensen die je ter plaatse ontmoet hebt. Of het nu je vrienden of leraren zijn, je kunt ze later in je professionele leven of tijdens je reizen terugzien. Het zou een schande zijn om de perfecte Spaanse taal of de basisbeginselen van het Mandarijns die je tijdens je Erasmus hebt geleerd, te vergeten. Je kunt de taal die je hebt geleerd oefenen door boeken te lezen, televisie te kijken, films te kijken of naar muziek te luisteren. En waarom niet deelnemen aan een gesprekstafel in jouw stad of van jouw universiteit?

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid