De 7 meest gestelde sollicitatievragen en hoe je ze het best beantwoordt
door Student.be
4 mins
Deel dit artikel
Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Je weet immers nooit goed wat te verwachten. De vragen zijn vaak moeilijk en verschillen van werkgever tot werkgever. Maar toch zijn er enkele vragen die elk sollicitatiegesprek terug komen. Wij hebben de top 7 even voor je opgesomd. Bereid je aan de hand van onze tips alvast goed voor. Zo kan jij met het volste vertrouwen naar het gesprek afzakken.
Vertel eens iets meer over jezelf?
Met stip op nummer 1 van de meest gestelde vragen. Een echte klassieker waar je best jezelf even op voorbereidt. De bedoeling van deze vraag is vaak om je op je gemak te stellen, om het gesprek rustig op te starten. Hoe bereid je je hier nu het best op voor?
Het gevaar aan deze vraag is dat ze zo ruim is dat je gemakkelijk dingen vertelt die helemaal niet relevant zijn voor het sollicitatiegesprek. Probeer er dus op te letten dat alles wat je vertelt steeds professioneel blijft, bereid best een kort samenhangend verhaal voor waar je eigenlijk extra informatie geeft bij de info op je cv.
Zoek online voorbeelden op van goede “elevator pitches”,een korte presentatie waarin je enthousiast vertelt wie je bent en waar je goed in bent. Hierbij stel je jezelf zo interessant mogelijk voor, en dit in hoogstens twee minuten. Dat is de tijd die je normaal nodig hebt om indruk te maken op je gesprekspartner.
Waarom wil je hier werken?
Een andere klassieker, hierbij wordt je motivatie naar de job gepeild. Zo komt de werkgever te weten of jij wel echt geïnteresseerd bent in de job en het bedrijf. Bij deze vraag is het vooral belangrijk om goed voorbereid naar het sollicitatiegesprek te komen! Zorg dat je op voorhand al wat informatie hebt opgezocht over het bedrijf, over hun manier van werken en over de functie waarvoor je solliciteert.
Met deze informatie moet je dan een kort tekstje vormen met ten minste 3 argumenten in waarom je in het bedrijf wilt werken. Zorg wel dat je steeds persoonlijk blijft en probeer dingen aan te halen die je echt interessant vindt.
Wat weet je over het bedrijf?
Als je de vorige vraag goed beantwoord hebt, wordt deze vraag normaal niet meer gesteld. Maar het kan dus ook voorkomen dat deze vraag voor de ‘waarom’ vraag wordt gesteld. Dus het blijft belangrijk om zo veel mogelijk over het bedrijf te weten! Typ ook zeker de naam van het bedrijf in op google en volg de actualiteit op. Probeer zo te ontdekken waar ze nu mee bezig zijn. Zo weet je zelf waar je in terecht gaat komen en kan je beter inspelen op hun noden. Je komt tijdens het gesprek alvast goed voorbereid over!
TOPTIP: Je kan steeds een Google Alert instellen die je op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen binnen het bedrijf waarvoor jij interesse hebt.
Wat zijn je sterktes?
Het eerste (en gemakkelijkste) deel van het typische tweeluik over je sterktes en zwaktes. Het lijkt misschien super simpel om je eigen sterktes op te sommen maar zorg dat je hier zeker niet in overdrijft! Het belangrijkste is dat je sterktes aanhaalt die passen bij de job waarvoor je solliciteert. Probeer deze sterktes te staven met voorbeelden uit concrete werksituaties.
Bekijk ook onze lijst van startersjobs!
Als je nog geen werkervaring hebt, probeer dan je sterktes in andere situaties te plaatsen (jeugdbeweging, sportvereniging). Ook hier is een goede voorbereiding cruciaal. Zo voorkom je dat je met je mond vol tanden staat om dan zelfzekerheid als een van je sterktes aan te halen.
TOPTIP: Zoek zeker eens de STAR methode op. Dit is een methode die je helpt om gestructureerd te antwoorden.
Wat zijn je zwaktes?
Deze vraag is moeilijker. Niemand legt immers graag zijn zwaktes bloot. Waarschijnlijk heb je al wel gelezen om voornamelijk zwaktes aan te halen die toch positief zijn (‘Soms werk ik te hard’, ‘ik ben een perfectionist’, …). Probeer dit echter zo veel mogelijk te vermijden. De werkgever hoort deze antwoorden heel vaak en bovendien omzeil je zo de echte vraag.
Het beste is om op deze vraag vooral eerlijk te antwoorden. Zo toon je dat je over zelfinzicht beschikt en je perfect weet waar je staat. Vermeld er ook steeds bij hoe je aan je zwaktes gaat werken. Toon dat je bereid bent om bij te leren.
Waar zie jij jezelf binnen enkele jaren?
Een vraag waarmee de werkgever wilt peilen naar je ambities en hoe je je verdere loopbaan ziet. Het is zo een populaire vraag omdat je hier meer mee prijsgeeft dan dat je denkt. Enkele tips om hier op te antwoorden zijn dus zeker op zijn plaats!
Begin niet meteen over hoeveel je wilt verdienen, praat over het verbeteren van bepaalde vaardigheden en over de verantwoordelijkheden waar je naartoe wilt groeien.
Zorg zeker dat je steeds ambitieus blijft. Geen enkele werkgever zoekt iemand zonder drive, maar blijf wel realistisch. Stel geen doelen die binnen het bedrijf onmogelijk zijn. Zoek daarom best eerst wat informatie op over het bedrijf, zoek op hoelang het duurt om promotie te maken en of je met je huidige diploma wel aanspraak maakt op bepaalde posities. Zoek ook zeker de missie en visie van het bedrijf op. Zo kan je jouw eigen doelstellingen gelijk stellen met die van het bedrijf en maak je gegarandeerd een goede indruk!
Hoeveel wil je verdienen?
Een zeer directe vraag waarop je vaak niet weet wat te zeggen. Hierbij is het vooral belangrijk dat je eerlijk en realistisch blijft. Probeer op te zoeken wat de gewoonlijke verloningen zijn en pas jouw eisen hieraan aan. Vertel er ook bij dat je in de eerste plaats wil bijleren. Het is immers veel makkelijker om na 1 a 2 jaar je loon te heronderhandelen nadat je al duidelijke waarde voor het bedrijf hebt aangetoond.
Men zegt wel eens "een voorbereid man is er twee waard". Je mag er dus zeker van zijn dat enkele van deze vragen op je sollicitatiegesprek terugkomen! Gelukkig ben je dankzij onze tips al goed voorbereid en kan je met een gerust hart naar het gesprek gaan! Ben je helemaal klaar om te solliciteren, maar nog niet de juiste vacature gevonden? Bekijk hier de leukste starterjobs van Student.be!
Lees andere artikelen per onderwerp👇
Altijd als eerste op de hoogte van de laatste starterjobs! 📩