De coronacrisis: welke impact heeft dit op jouw reizen in Europa? | Student Life | Student.be

De coronacrisis: welke impact heeft dit op jouw reizen in Europa?

Hoewel het weer mogelijk is om door Europa te reizen, veranderen de regels wel nog steeds van dag tot dag. Hoe kan je je tijdens deze bijzondere periode goed voorbereiden op jouw reis? Om haar burgers te helpen, heeft de Europese Unie een reeks aanbevelingen en tools ontwikkeld. Zo kan je met een gerust hart op reis vertrekken en voorkom je onaangename verrassingen. 

​Net zoals iedereen raak jij wellicht ook verdwaald in de ontelbare gevolgen van deze crisis. Wat mag je doen? Zal je in september op reis kunnen gaan ? Hoe kies je je bestemming? Welke acties kan je zelf ondernemen om duurzamer te reizen? We leggen het je uit in dit artikel. 

De strenge lockdownmaatregelen die we moesten volgen, waren van cruciaal belang om de verspreiding van het virus te vertragen en levens te redden. Maar halverwege de maand mei heeft de Commissie een progressieve en gecoördineerde aanpak voorgesteld om het vrije verkeer binnen Europa te herstellen. Daarna heeft zij de lidstaten van de EU aanbevolen om de reisbeperkingen op te heffen. Eindelijk goed nieuws! Na maanden naar dezelfde muren te turen, was het dan ook hoog tijd voor een verandering van omgeving... 

REIZEN ZONDER ZORGEN. 

De Europese Unie ondersteunt reizigers en toeristen door middel van:

 • Een terugkeer van de vervoersdiensten. Het is vandaag de dag weer mogelijk om zich met het vliegtuig, de auto, de trein of de boot te verplaatsen.
 • Een gegarandeerde veiligheid. Elk EU-land moet zorgen voor een zorgsysteem dat zowel inwoners als toeristen kan huisvesten, en voor voldoende capaciteit voor screening en tracering. 
 • De bescherming van de rechten van de consument. Of het nu gaat om een geannuleerde vlucht, een verkorte reis of een hydro-alcoholische gel die tegen een onredelijke prijs wordt verkocht, de Commissie stelt alles in het werk om de consument te beschermen, de markt te controleren en oneerlijke handelspraktijken te bestraffen. De Europese Unie heeft ook een platform ontwikkeld dat de rechten van alle passagiers omvat. Of je nu met het vliegtuig, de trein, de bus of de boot reist, je vindt er alle informatie die je nodig hebt in geval van een probleem. Je kan ook gespecialiseerde hulp krijgen, contact opnemen met de nationale autoriteiten of een heel nuttige FAQ raadplegen. 
 • Het gebruik van digitale technologie. Om de burgers te voorzien van relevante informatie over de landen die ze van plan zijn te bezoeken, heeft de EU een digitaal platform opgezet dat voor iedereen toegankelijk is: Re-open EU.

(FOCUS) RE-OPEN EU : HET ONMISBARE PLATFORM OM JE REIZEN TE PLANNEN

Re-open EU is een krachtige tool die praktische informatie en realtime-informatie over elke lidstaat van de Unie biedt. Re-Open EU in een notendop:

 • Het referentiepunt voor iedereen die binnen Europa wil reizen. Maar wees toch voorzichtig… De situatie verandert dagelijks, met regionale uitzonderingen binnen de landen, afhankelijk van de ontwikkeling van lokale besmettingshaarden. Het is daarom aanbevolen om ook de Belgische site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen om er zeker van te zijn dat je bestemming geen risicozone is: Belgische site van het Ministerie van Buitenlandse zaken
 • Het centraliseren van alle informatie die door de lidstaten van de EU en de Commissie wordt doorgegeven. 
 • Een interactieve kaart met updates van de geldende nationale maatregelen. 
 • Informatie die in de 24 officiële talen van de EU beschikbaar is. 
 • Een eenvoudig te gebruiken platform en toepassing. 

    

 

ontdek Re-open EU


EN WAT ALS JE NU DE KANS GRIJPT OM 'VERANTWOORD' TE REIZEN? 

Tijd voor reflectie. De coronacrisis heeft ons nogmaals laten inzien dat we onze consumptiepatronen moeten aanpassen en onze relatie met de natuur moeten veranderen. Verwoestende pandemieën moeten dienen om ons huidige gedrag in vraag te stellen. Reizen, ja, maar dan wel op een milieuvriendelijke manier.

De Europese Commissie werkt momenteel aan de ontwikkeling van een nieuw, groener Europa dat is afgestemd op de grote milieu-uitdagingen van onze tijd. 


(FOCUS) DE EUROPESE GREEN DEAL: ACTUELER DAN OOIT!

"De natuur weer gezond maken is essentieel voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn en kan ons helpen om klimaatverandering en ziekte te bestrijden. Dit is de kern van onze groeistrategie, de Europese Green Deal, en maakt deel uit van een Europees herstel dat onze planeet meer teruggeeft dan dat het neemt. » Ursula von der Leyen, Voorzitter van de Europese Commissie

De woorden van de voorzitter van de Europese Commissie klinken luid en duidelijk in deze tijden van crisis. Europa had behoefte aan een nieuwe groeistrategie die leidt tot een moderne, concurrerende en energie-efficiënte economie. Deze strategie wordt in de praktijk gebracht door middel van de Europese Green Deal, die tot doel heeft van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken. 


5 TIPS OM DUURZAAM TE REIZEN EN DEEL TE NEMEN AAN EEN NIEUW EUROPA 

 1. Kies een lokale bestemming. Vermijd dat je kilometers ver moet reizen om op je vakantieplek te komen. Het idee dat een verandering van omgeving op 15 uur vliegen moet zijn, is nu in ieder geval volledig achterhaald... 
 2. Ga voor een groene mobiliteit. Kies voor de trein, bus, fiets of autodelen. 
  Interessante aanbieding : Met De Interrail Pas  kan je al vanaf € 185 door heel Europa reizen!
 3. Eet lokaal. Eet in kleine restaurants in plaats van in grote eetgelegenheden. Koop je souvenirs bij lokale handelaars in plaats van in toeristenwinkels waar alles 'made in China' is.
 4. Koop je materiaal tweedehands. Vandaag de dag kan je alles tweedehands verkrijgen. Van een koplamp tot een zwembadmatras, een reistas, en zelfs een snorkelmasker. Geen excuses meer! 
 5. Ontdek 'home swapping'. Ruil jouw kamer voor een andere, bezoek een land of regio met beperkte kosten en zorg ervoor dat je iemand hebt om jouw kat te voeden. Er zijn een aantal sites voor home swappers. Home swapping wordt nog steeds gedaan, ondanks de crisis. Respecteer wel de maatregelen die door jouw gastheer worden genomen en hou in de gaten hoe de situatie evolueert. Op de verschillende betrokken sites worden regelmatig updates gepubliceerd.

Dus, JA! Vakantie, citytrip, Erasmus... vertrek en geniet van de ontelbare rijkdommen van ons oude continent! Maar vergeet je niet te informeren voor je vertrekt. Je vindt alle antwoorden op jouw vragen op de Re-open EU-app en op de Belgische website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. En als je wil, denk dan aan een meer duurzame manier van reizen. Wees creatief. Er zijn genoeg mogelijkheden om een Europese burger te zijn die met zijn tijd meegaat...


BRONNEN 

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/travel-and-transportation-during-coronavirus-pandemic/eu-helps-reboot-europes-tourism_nl
https://reopen.europa.eu/nl
https://www.consilium.europa.eu/nl/policies/coronavirus/10-things-against-covid-19/
https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_nl
https://www.b-europe.com/NL/Interrailhttps://www.b-europe.com/NL/Interrail
https://diplomatie.belgium.be/fr
https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/index_fr.htm

 

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid