De Kazi-test: een overzicht van de mogelijke teamrollen en werkwaarden | Student Life | Student.be

De Kazi-test: een overzicht van de mogelijke teamrollen en werkwaarden

De Kazi-test wil jong afgestudeerden helpen om te identificeren wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden in hun eerste job

De waarden en de cultuur van een organisatie blijken voor jong talent zoals jij doorslaggevend om gelukkig te zijn binnen een job. Daarnaast kijken vier op de tien starters binnen de twaalf maanden alweer uit naar een andere job. De reden? Verkeerde verwachtingen van bij het begin en een mismatch met de bedrijfscultuur. Daar probeert Kazi verandering in te brengen! 

De Kazi-test wil jong afgestudeerden helpen om te identificeren wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden in hun eerste job. Daarnaast worden ook nog de vacatures getoond die passen bij jouw profiel. Hierdoor helpt Kazi enerzijds jongeren bij het vinden van een passende job, en anderzijds helpt het ook organisaties om op een talentgerichte manier te (pre)selecteren.

Tijdens de test zal je 61 vragen moeten invullen, waarna je twee teamrollen en twee werkwaarden toegewezen krijgt. Hieronder volgt een overzicht van de acht mogelijke teamrollen en de zes mogelijke werkwaarden met telkens een korte toelichting.

Teamrollen 

De Kazi-teamroltest helpt jong talent tijdens de zoektocht naar een passende werkplek, door de (team)rol te bepalen die hen op het lijf geschreven is. Op dezelfde manier brengen organisaties hun aanbod in kaart. Zo kan er meteen een persoonlijke selectie van passende werkplekken aangeboden worden. Onze vragenlijsten werden ontwikkeld door een team van psychologen, HR- experten, academici en studenten. 

Doelgerichte uitvoerder

Deze teamrol betekent dat je je focust op het vinden van oplossingen en het bereiken van de gestelde doelen. In een groep ben je geneigd om te focussen op wat er moet gebeuren op korte termijn.
Je bent een “doener”. Eerder dan plannen te maken hou je ervan om in actie te schieten. Je bent iemand die graag taken afrondt en actief bezig is met de uit te voeren taak. Bij problemen zoek je naar realistische en praktisch haalbare oplossingen. Jouw talent is taak- en actiegericht werken. 

Creatieveling 

Deze teamrol betekent dat je out of the box kan denken. In een groep kom je met creatieve oplossingen voor bestaande problemen. Jij bent de vernieuwer in een team. Eerder dan routineuze taken, hou je van experimenteren, nieuwe dingen ontdekken en bijleren. Bij het oplossen van problemen gebruik je steevast
je verbeelding. Jouw talent is dus vernieuwend werken. 

Visionair/ strateeg 

Deze teamrol betekent dat je vaak een duidelijke visie over de toekomst hebt en de richting die jij of het team uit moet. In een groep ben je geneigd om te focussen op het strategisch aspect. Je neemt de taken die de groep doet kritisch onder de loep met betrekking tot lange termijn relevantie. 

Jij bent een analyticus die graag complexe problemen onder de loep neemt: pro en contra onderzoekt en relevante van irrelevante informatie onderscheidt. Op basis van deze informatie neem je vervolgens beslissingen. Jouw talent is analyseren en strategisch denken en handelen. 

Helikopter 

Deze teamrol betekent dat je overzicht houdt en de snelste weg naar succes kan bepalen.
Jij verliest zelden het overzicht over wat er allemaal speelt en kan op die manier de lange termijn planning in de gaten houden. In je planning kan je ruimer kijken dan wat er op korte termijn dient te gebeuren. Jouw talent is timing en structuur bewaren. 

Planner 

Deze teamrol betekent dat je zorgt voor efficiëntie en effectiviteit in het behalen van de korte termijn doelen. Jij kan veel gedaan krijgen in korte tijd omwille van je efficiëntie. Wanneer iedereen wat aanmoddert, kan jij de focus terug verkrijgen en ervoor zorgen dat iedereen terug bezig is met de gemaakte afspraken. Jij biedt structuur aan door met agenda’s en planningen te werken. Jouw talent is efficiënt werken. 

Teamspeler 

Deze teamrol betekent dat je betrokkenheid en actie van elk teamlid kan en het onderling vertrouwen in het team kan verhogen. Bovendien ben je ook oprecht geïnteresseerd in hoe het met iedereen in je team gaat. Jouw talent is succesvol samenwerken in team. 

Challenger 

Deze teamrol betekent dat je het potentieel van elke samenwerkings- partner of elk teamlid probeert te maximaliseren.
Jij houdt ervan om mensen uit te dagen om de lat steeds hoger te leggen voor zichzelf en de grenzen te verleggen. Je straalt vertrouwen uit en kan mensen motiveren om hun beste beentje voor te zetten en een topprestatie te leveren. Hierbij ben je ook benieuwd naar hun toekomstdromen. Jouw talent is mensen inspireren en uitdagen. 

Netwerker 

Deze teamrol betekent dat je het team naar buiten probeert te brengen en dat je zeer vlot contacten legt.
Jij leert snel nieuwe mensen kennen en hebt een goed idee waar iedereen zijn competenties en interesses liggen. Op basis van dit inzicht kan je hen benaderen om zinvolle bijdrages te leveren. Jouw sterkte is mensen contacteren die het team verder kunnen helpen.

Werkwaardenprofielen 

De Kazi-werkwaardentest helpt jong talent om hun verwachtingen uit te drukken in de zoektocht naar een passende werkplek. Op dezelfde manier brengen organisaties hun aanbod in kaart. Zo kan er meteen een persoonlijke selectie van passende werkplekken aangeboden worden. Onze vragenlijsten werden ontwikkeld door een team van psychologen, HR-experten, academici en studenten. 

Ambitieus 

In jouw ideale job heb je een grote vrijheid in de uitvoering van je taken. Liefst beslis je voor het grootste deel zelf wanneer je jouw taken uitvoert en in welke volgorde je dat doet. Je vindt het belangrijk dat je jezelf verder kan ontwikkelen, deels om je job beter te kunnen uitvoeren en deels om je persoonlijk verder te ontplooien. Je wil dan ook regelmatig een bijscholing of opleiding volgen zodat je je kan ontwikkelen binnen en buiten jouw vakgebied. In jouw ideale job heb je doorgroeimogelijkheden zowel binnen je eigen functie als naar een andere functie. 

Planningsautonomie: Je vindt het belangrijk dat je de volgorde waarin je je taken uitvoert zelf kan bepalen, zonder al te veel sturing van anderen.

Leerbereidheid: Je leert graag bij en vindt het belangrijk dat je je regelmatig kan bijscholen om je job goed te kunnen uitoefenen. 

Zelfontwikkeling: Je wil jezelf ontwikkelen binnen je vakgebied én op persoonlijk vlak. Je vindt het belangrijk om je sterktes te ontdekken en deze effectief in te zetten. Het is voor jou belangrijk dat je voldoende ruimte krijgt voor je ontwikkeling. 

Loopbaan en verwezenlijking: Je wil graag je ambities waarmaken
en een carrière uitbouwen. Je hebt een voorkeur voor een job waarin je kansen krijgt om door te groeien en waarin er verschillende loopbaanmogelijkheden zijn. 

Vernieuwend 

In jouw ideale job kan je creatief bezig zijn. Je vindt het fijn om producten of processen te kunnen vernieuwen. Als innovatieve denker werk je graag in een dynamische en evoluerende omgeving waarin er regelmatig iets verandert. Hier komt jouw ondernemingsgeest goed van pas. In jouw ideale job veranderen je taken en verantwoordelijkheden regelmatig, word je uitgedaagd en moet je vaak uit je comfortzone treden. 

Creativiteit: Je past goed in een job waarbij je je verbeelding kan gebruiken en bedenkt graag verschillende, nieuwe en originele dingen. 

Innovatie: Je experimenteert graag met verschillende oplossingen of werkwijzen en denkt hierbij na over hoe de dingen beter aangepakt kunnen worden. 

Omgeving: Je voelt je perfect thuis in een evoluerende, dynamische omgeving. Risico’s en verandering zijn uitdagingen die jij op het werk niet uit de weg gaat. Je hebt een gezonde ondernemingsgeest. 

Taken & verwachtingen: Je hebt er helemaal geen moeite mee wanneer je taken en verwachtingen regelmatig veranderen en je uitgedaagd wordt om strakke deadlines te halen. Je stelt je graag flexibel op. 

Comfortzone: Je wordt in je job graag uitgedaagd om uit je eigen comfortzone te treden. Nieuwe zaken uitvoeren of ongekende situaties opzoeken schrikken jou helemaal niet af. 

Mensgericht 

In jouw ideale job heb je veel contacten met mensen binnen en buiten de organisatie. Je vindt het fijn om rechtstreeks contact te hebben met
de eindklant en ziet dan ook graag het eindresultaat van jouw werk. Je vindt het belangrijk dat je je kan inleven in de ideeën en gevoeligheden van anderen. In jouw ideale job kan je je inzetten voor mensen buiten de organisatie
en kan je zo bijdragen aan het geluk, welzijn,... van anderen. 

Resultaatgerichtheid: Je ziet graag een duidelijk resultaat van je werk, zodat je weet of je inspanningen iets opleveren. Hierbij onderhoud je graag contact met de eindklant. 

Externe contacten - verbondenheid: Je netwerkt graag en hebt graag veel contact met anderen. In je job hecht je belang aan sociale contacten binnen en/of buiten de organisatie. 

Empathie: In een werksituatie vind je het belang- rijk om iedereen gelijkwaardig te behandelen. Je toont interesse in de mening en ideeën van anderen en hebt respect voor verschillende culturen en geloofsovertuigingen. 

Altruïsme - zingeving: Het is voor jou cruciaal dat je in je werk iets kan betekenen voor anderen of voor de maatschappij. Je hebt wellicht een voorkeur voor functies waarin je de mogelijkheid krijgt om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving en/of een voorkeur voor organisaties die een “goed doel” nastreven.

Accuraat 

In jouw ideale job voer je dagdagelijks taken uit die erg veel nauwkeurigheid vereisen. Je vindt het fijn om accuraat te werken. 

Nauwkeurigheid: Je laat je niet snel afleiden en werkt graag precies, gedetailleerd en accuraat. 

Harmonieus

In jouw ideale job zijn er duidelijke afspraken en heb je een houvast aan procedures of werkwijzen. Je weet graag wat er van je verwacht wordt en vindt het fijn om regelmatig feedback te ontvangen over jouw prestaties. Je werkt het liefst in een informele, familiaire sfeer. 

Procedurele autonomie: Je hebt graag duidelijkheid omtrent de manier waarop je werk uitgevoerd dient te worden. Bij voorkeur heb je een houvast aan regels, procedures of werkwijzen. 

Feedback & overleg: Je vindt het belangrijk om erkend te worden door je collega’s. Bovendien wil je regelmatig feedback krijgen over je geleverde prestaties. Een schouder- klopje kan veel voor je betekenen. 

Aard van de interne contacten: Je hebt graag informele contacten
en werkt bij voorkeur in een gezellige, familiaire sfeer. Collega’s zijn voor jou als vrienden. 

Resultaatgericht

In jouw ideale job werk je resultaatgericht. Er wordt minder aandacht besteed aan hoe je iets doet, maar wel of je het vooropgestelde doel bereikt. Je draagt graag mee de verantwoordelijkheid over het afgeleverde product of dienst. Je vindt het fijn om mee te beslissen over zaken die een belangrijke impact hebben op de organisatie of op het werk van anderen 

Resultaatgerichtheid: Je laat je niet afleiden en werkt graag naar een resultaat toe waarbij je concrete doelen voor jezelf stelt. Mate van verantwoordelijkheid over het afgeleverd product. Je vindt het belangrijk dat je mee instaat voor de kwaliteit van het afgeleverde product of geleverde dienst. Je hebt een grote dosis verantwoordelijkheidszin. 

Invloed: Je hebt graag invloed binnen de organisatie. Je vindt het belangrijk om impact te hebben op beslissingen en invloed uit te oefenen op anderen. Je streeft ernaar om status te verwerven doorheen je loopbaan.

Zo, dit waren alle mogelijkheden op een rijtje! Heb je de test nog niet gedaan?  Vul het nu in, dan sta je sterker bij het starten van sollicitatiegesprekken én stijgen je kansen om meteen de juiste job te scoren!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Onderhoudselektricien - WKK

  ENGIE Generation Europe Startersjob
  1000 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Junior Kwaliteitsingenieur

  Jobat Startersjob
  3900 Pelt
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid