De toekomst van accountancy en fiscaliteit door digitalisering | Student Life | Student.be

De toekomst van accountancy en fiscaliteit door digitalisering

Jobs in accountancy en fiscaliteit vereisen meer denkwerk hebben meer taakvariatie, hierdoor is de kans op automatisering kleiner.

In de afgelopen tien jaar is de angst voor de verdwijning van jobs toegenomen als gevolg van de steeds snellere ontwikkeling van geautomatiseerde systemen. Het is voor mensen met een job, maar zeker voor studenten een ontwikkeling om goed in de gaten te houden. Je wilt natuurlijk niet dat je in de nabije toekomst werkloos raakt doordat jobs in jouw opleidingsrichting toenemend geautomatiseerd worden als gevolg van de digitalisering.

Overeenkomsten verdwijnende jobs

Je hoeft maar in Google te typen ‘’welke banen verdwijnen’’ en jobs in de richting accountancy en fiscaliteit schieten omhoog. De angst is begrijpelijk, maar dit vereist wel nuancering. Jobs die verdwijnen hebben enkele zaken die overeenkomen:

 • Het zijn jobs met veel structuur.
 • De taken bevatten veel routine.
 • Het is werk met weinig menselijke interactie.

Jobs waar laagopgeleiden vereist zijn, zijn jobs die voornamelijk bestaan uit routinewerk, waarmee het veelvuldig herhalen van dezelfde, afgebakende handelingen wordt bedoeld. Dit is precies waar geautomatiseerde systemen erg goed in zijn. Omdat softwareprogramma's alleen licentiekosten met zich meebrengen, is het voor veel bedrijven een goedkopere optie dan menselijk kapitaal.

Gevolgen accountancy en fiscaliteit

Een robot of computer is niet optimaal in situaties die afwijken, improvisatie is dan ook zeker geen sterkte. Elk project is anders en op basis van context en overleg worden de juiste beslissingen genomen. Juist dan schieten robots grotendeels tekort ten opzichte van een werknemer. Grondige analyses en solide adviezen zijn nog altijd voor de mens weggelegd. Uiteindelijk zullen jobs in accountancy en fiscaliteit dus minder last gaan hebben van de digitalisering dan in eerste instantie wordt verkondigd. Voor jobs in accountancy en fiscaliteit is meer denkwerk nodig. Ook is er meer variatie in het werk aanwezig waardoor de kans op automatisering kleiner is.

Vormen van automatische systemen kunnen onderdelen van het werk wel automatiseren, maar meer ter ondersteuning dan ter vervanging van de professional. Als je op dit moment een studie volgt of een job hebt in deze richting, dan is er absoluut geen reden om je zorgen te maken.

Bezig met afstuderen? 

Is je angst nu minder en weet je al welke job je ambieert binnen accountancy en fiscaliteit, werp dan een blik op de reeks aantrekkelijke vacatures van BDO. Je kunt aan de slag op het gebied van accountancy, audit en fiscaliteit. Met kantoren wereldwijd heb je als Young Graduate een mooie springplank naar een voorspoedige carrière. 

Samengevat kun je stellen dat jobs in de accountancy en fiscaliteit verschillende denkstappen vereisen, waardoor in de komende jaren mensen met kennis en ervaring zich onderscheiden. De concurrentie zal komen van je medestudenten, niet per se van automatisering.  

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Stage HR

  BDO Stage
  1930 Zaventem
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Stage Tax

  BDO Stage
  1930 Zaventem
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Stage Audit

  BDO Stage
  1930 Zaventem
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Stage Accountancy

  BDO Stage
  3500 Hasselt
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid