De voor- en nadelen van een bedrijfswagen: een duidelijk overzicht | Student Life | Student.be

De voor- en nadelen van een bedrijfswagen: een duidelijk overzicht

De voor- en nadelen van een bedrijfswagen overzichtelijk samengevat

Wat als we gebruik maken van de nieuwe wet op het ‘mobiliteitsbudget’ om de voor- en nadelen van een bedrijfswagen op een rijtje te zetten? De mobiliteit in Brussel is een van de belangrijkste projecten van de afgelopen jaren. Volgens Leefmilieu Brussel rijden er dagelijks meer dan 370.000 auto's in de hoofdstad. Cijfers die aantonen dat we de manier waarop we ons in de stad verplaatsen broodnodig moeten heroverwegen. Als jonge of toekomstige werknemer moet je misschien kiezen tussen een bedrijfswagen of een alternatief. Student.be en DriveNow* helpen je om de juiste keuze te maken...

VOORDELEN van de bedrijfswagen

Velen beschouwen de auto nog steeds als een symbool van vrijheid en onafhankelijkheid. Een auto bezitten geeft een zeker comfort en je kiest bovendien zelf wanneer je vertrekt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een mogelijke busvertraging, een staande reis of een trein die je net gemist hebt.

Als je beslist om een auto te kopen, biedt een bedrijfswagen aanzienlijke voordelen. Eerst en vooral betekent dit een maandelijkse besparing van enkele honderden euro's. Een bedrag dat een tankkaart, belastingen, verzekeringen en onderhoudskosten omvat. We mogen echter niet vergeten dat je bedrijfswagen een deel van je salaris uitmaakt. Niets is gratis...

NADELEN van de bedrijfswagen 

Met de auto door Brussel rijden kan een echte hel zijn. Onze geliefde hoofdstad is een van de meest overvolle steden van Europa. Stress als je vastzit in de file, boos worden aan het einde van de maand als je alle rekeningen krijgt die je moet betalen (de auto zelf, verzekering, benzine, parkeren, onderhoud, ...) of het systeem vervloeken omdat je een boete hebt van €25 voor 5 minuten parkeren... Dát is ook de auto in de stad. Om nog maar te zwijgen van de aanzienlijke negatieve impact van het brandstofverbruik op het milieu. 

Als je ondanks al deze redenen nog steeds aarzelt om de bedrijfswagen op te geven, denk dan aan dit argument: hoewel jouw auto officieus een deel van je salaris vertegenwoordigt, is dat officieel niet zo. Je ontvangt dus minder vakantiegeld en een lager pensioen... Toch nog eens goed nadenken?

De wet ‘mobiliteitsbudget’: kiezen voor een duurzame en verantwoorde mobiliteit

Deze wet, die sinds 1 maart 2019 van kracht is, laat werknemers toe om voor een mobiliteitsvergoeding te kiezen in plaats van een bedrijfswagen. Als werknemer kan je er nu voor kiezen om het toenmalige budget uitsluitend te gebruiken voor het vervoermiddel van jouw keuze en op het einde van het jaar een vergoeding te ontvangen voor het niet-uitgegeven budget (indien dit het geval is). Een wet die deel uitmaakt van een duurzame en milieuvriendelijke aanpak en die gebruikers aanmoedigt om hun mobiliteit te heroverwegen.

Samengevat zijn de nieuwe mobiliteitsoplossingendie jou als werknemer ter beschikking staan onderverdeeld in drie pijlers:

 • Je auto inruilen (indien je er een hebt) voor een nieuwer model die milieuvriendelijkeris;
 • Alternatieve en duurzame vervoersmiddelengebruiken, zoals de fiets, autodelen (zoals DriveNow*) of het openbaar vervoer;
 • Een vergoeding die overeenkomt met het saldo van het niet-uitgegeven mobiliteitsbudget.

Autodelen : een effectief alternatief voor de bedrijfswagen

Als het opgeven van je auto om verschillende redenen niet voor 100% haalbaar lijkt, geen paniek... Er is de deelauto, een groen alternatief dat aan een opmars bezig is en dat de voordelen van een auto biedt zonder de nadelen.

Er komen steeds meer autodeelbedrijven bij in Brussel. Een van de meest gebruikte is DriveNow*. Naast de BMW- en MINI-modellen en de gebruiksvriendelijke app biedt het zijn gebruikers de mogelijkheid om de 310 auto's overal in Brussel op te halen en te laten staan, binnen de DriveNow-zone. Een auto vinden waar je bent en de auto achterlaten op je eindbestemming is heel eenvoudig. Tot slot biedt DriveNow* een ‘à la carte’-pakket waarmee je jouw budget onder controle kunt houden, met prijzen van 24 eurocent tot 36 eurocent per minuut, benzine, verzekering en parkeren inbegrepen!

Overtuigd van dit alternatief? Op dit moment en tot 30 juni 2019 zijn de registratiekosten en de eerste 30 minuten rijden volledig gratis. En het beste nieuws is dat DriveNowals een alternatief vervoermiddel binnen het ‘mobiliteitsbudget’ wordt beschouwd. Vraag het aan jouw manager en het zal hoogstwaarschijnlijk mogelijk zijn om je verplaatsingskosten terug te krijgen!

En als het antwoord op dit alles was om onze mobiliteit te heroverwegen door de verschillende bestaande vervoersmiddelen te combineren volgens onze dagelijkse behoeften? Dit zou betekenen dat we de bedrijfswagen opgeven ten voordele van een intelligentere organisatie die in lijn ligt met de huidige grote uitdagingen op milieugebied.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is even de tijd nemen om na te denken over de vele mobiliteitsalternatieven en welke het beste bij jouw nieuw leven als jonge werknemer passen...

* Sinds 22 februari 2019 heeft Drivenow zich aangesloten bij Sharenow met als doel de mobiliteit van vandaag te versterken en opnieuw uit te vinden. De nieuwe structuur wordt als een stedelijk mobiliteitsecosysteem voorgesteld en heeft als doel tegemoet te komen aan de behoeften van miljoenen mensen over de hele wereld. 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Demand Planner FMCG

  L'Oréal Startersjob
  1082 Berchem-Sainte-Agathe
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • 2020-07-13
  =job.status_text

  Jurist (m/v/x)

  Selor Startersjob
  1000 Brussels
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid