Deelnemen als student aan een klinische studie: hoe gaat dit in zijn werk? | Student Life | Student.be

Deelnemen als student aan een klinische studie: hoe gaat dit in zijn werk?

Klinische studies UZ Gent

Heb je er al eens aan gedacht om als proefpersoon deel te nemen aan een klinische studie, maar weet je niet goed hoe dat in zijn werk gaat? Student.be en UZ Gent slaan de handen in elkaar om je in dit artikel de procedure van A tot Z uit te leggen en je zo warm te maken om mee te werken aan de gezondheid van morgen!

Algemeen proces van een geneesmiddel

Wist je dat het tot maar liefst 12 jaar kan duren vooraleer een geneesmiddel op de markt komt? Ongelofelijk, inderdaad! Tijdens de zogenaamde preklinische fase wordt het geneesmiddel in kwestie eerst grondig getest op proefdieren. Vervolgens, na deliberatie en goedkeuring door verschillende instanties, begint het testen op mensen. In deze fase kom jij als student dus in beeld! 

In Fase I van het onderzoek wordt er enkel getest op gezonde proefpersonen. Hierbij wordt er slechts een fractie van de dosis gebruikt die uiteindelijk toegediend zou worden. Daarbij wordt er onder andere gekeken naar hoe je erop reageert, of er bijwerkingen optreden enzovoort. Als alles in deze fase goed verloopt, komt Fase II, waarbij het geneesmiddel, in de juiste dosis, toegediend wordt aan patiënten. Verloopt ook alles hier zonder problemen, wordt er in Fase III nagegaan of deze resultaten beter zijn dan die van de traditionele behandeling die op dat moment de standaard vormt.

Aanmelden als proefpersoon

Ziekenhuizen doen tegenwoordig vaak oproepen online: via hun websites, mailinglijsten of sociale media kan je geregeld een oproep voor een klinische studie vinden. Voldoe je aan de voorwaarden die daar reeds in vermeld staan, dan kan je je aanmelden als proefpersoon. Vervolgens word je uitgenodigd voor een gesprek.

Vooronderzoek

Tijdens het vooronderzoek ga je op gesprek met een arts. Je zal een vragenlijst moeten invullen over je algemene gezondheid, eventuele allergieën, ziektes enz. Ze zullen ook bloed afnemen, je bloeddruk meten en andere algemene onderzoeken doen om na te gaan of je al dan niet geschikt bent voor de klinische studie. 

Onderzoek

Elk onderzoek verschilt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je voor een bepaalde studie slechts eenmalig moet deelnemen en bij andere studies kan je verschillende keren opgeroepen worden. Soms kan het ook zijn dat je een nachtje (of meerdere) in het ziekenhuis moet blijven.

In deze fase wordt het geneesmiddel effectief toegediend. Hierbij krijgen de proefpersonen niet de volledige dosis, aangezien er niet gekeken wordt naar de werking van het geneesmiddel. Bij gezonde proefpersonen wordt er enkel nagegaan hoe erop gereageerd wordt. Of het geneesmiddel dan ook effectief de gewenste werking heeft, wordt pas in Fase II nagegaan bij patiënten.

Tijdens het onderzoek word je opnieuw regelmatig getest om na te gaan hoe je reageert op het middel. Er worden vaak verschillende stalen afgenomen (bloed, urine…) en je wordt ook gemonitord om zo na te gaan welke effecten het geneesmiddel precies heeft. Gedurende het volledige onderzoek word je continu bijgestaan door dokters die een oogje in het zeil houden.

Eindonderzoek

Na het onderzoek word je opnieuw gevraagd om langs te gaan voor een check-up. Je waarden worden nogmaals gemeten om die te vergelijken met je waarden van voor én tijdens het onderzoek. Op die manier kunnen de artsen een duidelijke vergelijking maken van alle fasen doorheen het proces.

What’s in it for me?

Uiteraard word je voor jouw bijdrage aan de wetenschap vergoed! De vergoeding hangt af van de studie waaraan je deelgenomen hebt, maar het resultaat kan wel eens veel meer waard zijn: indien het geneesmiddel effectief ontwikkeld wordt, heb jij meegeholpen om patiënten de nodige zorg en genezing te bezorgen die zij vaak broodnodig hebben!

Wil jij ook een held worden voor een dag en duizenden levens redden? 

Neem dan hier een kijkje voor meer informatie over de lopende klinische studies! 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid