Een jaar naar het buitenland na je middelbaar? Vijf opties onder de loep | Student Life | Student.be

Een jaar naar het buitenland na je middelbaar? Vijf opties onder de loep

Een jaar naar het buitenland na je middelbaar: vijf opties onder de loep

Ben je bijna aan het einde van je middelbare schooltijd en nog niet klaar om aan je hogere studies te beginnen? Heb je er ooit aan gedacht om een jaar in het buitenland door te brengen? Dit is een geweldige kans om een taal te leren, een andere cultuur te ontdekken en natuurlijk om onafhankelijk te worden!

Het einde van de middelbare school betekent voor velen een grote sprong in het onbekende. De tijd dat we geconfronteerd worden met de keuze van een hogere studie kan ontmoedigend werken en de nodige stress met zich meebrengen. Sommigen kiezen er dan ook voor om een jaar in het buitenland door te brengen om zo de nodige tijd te nemen om hun weg te vinden, een taal te perfectioneren, een cultuur te ontdekken, .... Bovendien betekent zo’n jaar in het buitenland ook een kans om volwassen te worden.

Hieronder volgen enkele ideeën die je misschien nog niet hebt overwogen. Als extraatje vind je hier ook praktische informatie om je te helpen bij het plannen van je reis, zoals een verzekering op maat voor mensen die in het buitenland gaan studeren. Dus... ben je helemaal klaar om de sprong te wagen?

Focus op vijf ervaringen

1. Ik ga een intensieve taalopleiding volgen

Dit is de meest voorkomende keuze onder degenen die besluiten om na hun middelbaar een jaar naar het buitenland te trekken. Inderdaad, je verblijft in een vertrouwde omgeving, die van een school, en je bent omringd door mensen van je eigen leeftijd. Dit is een geruststellende keuze, vooral omdat de meeste organisaties accommodatie bij een gastgezin aanbieden, zodat je je meteen thuis voelt. En bovendien kom je perfect tweetalig terug. Wat wil je nog meer?

Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië, Spanje? Vooraleer je er volledig voor gaat, denk je best eens goed na over de taal die je wilt leren. Besef ook dat als je in de loop van het jaar naar huis wil kunnen gaan om je familie te bezoeken, het gemakkelijker zal zijn als je in het Verenigd Koninkrijk bent dan pakweg in Australië.

EF, ESL en WEP zijn internationale organisaties die bekend staan voor het organiseren van taalverblijven in het buitenland. EF biedt 52 bestemmingen, voor het leren van 11 talen, door middel van 150  verschillende programma's. Deze paar maanden van taalkundige onderdompeling bereiden je voor op een officieel taalexamen. Een geweldige aanvulling om je toekomstige professionele carrière op te bouwen.

Dus, Canada, Australië, Duitsland, Argentinië, de Filippijnen, Malta of Zuid-Afrika, welk land draagt jouw voorkeur? Neem een kijkje op de websites van de organisaties en vraag de informatiebrochure aan om meer informatie over de verschillende bestemmingen en opleidingen te vergaren.

2. Ik neem deel aan een uitwisseling met Rotary

Rotary is een wereldwijde club, een soort netwerk, met meer dan een miljoen leden. In 200 landen over de hele wereld heeft bijna elke stad, groot of klein, zijn eigen lokale Rotary-club. De missie van de Rotary-leden is om te dienen, of het nu gaat om humanitaire diensten of lokale hulp.

Elk jaar gaan veel jongeren in het buitenland op uitwisseling, waarbij ze profiteren van het kader en de organisatie van het Rotary-netwerk. Als je vertrekt op een uitwisseling met Rotary, studeer je gedurende een schooljaar in een school in het land van je keuze en woon je bij een gastgezin. Rotary dekt de accommodatie in jouw gastgezin en ook het inschrijvingsgeld.

Houd er rekening mee dat de door Rotary gesponsorde uitwisselingen voor iedereen toegankelijk zijn: je ouders hoeven geen lid te zijn om er toegang toe te krijgen.

Heb je interesse? Neem dan contact op met de Rotary-afdeling in jouw regio voor meer informatie.

3. Ik wil graag een taalreis met een job combineren

Je kan gebruik maken van je taalverblijf in het buitenland om je nieuwe taalvaardigheden en vindingrijkheid te testen in een professionele omgeving. Zo krijg je de kans om je zakgeld te verdienen door de werkwereld te leren kennen.

Sommige organisaties die gespecialiseerd zijn in het organiseren van verblijven in het buitenland bieden een dergelijk programma aan, het zogenaamde ‘Gap Year’, waarin reizen, het leren van talen en beroepservaring worden gecombineerd. ESL en EF, om er maar een paar te noemen, kunnen je een op maat gemaakt programma bieden, afhankelijk van je motivatie, doelstellingen en middelen.

4. Ik ga op avontuur.... Ik trek de wereld rond!

Wil je je sabbatjaar optimaal benutten om verschillende landen te bezoeken en zoveel mogelijk culturen te ontdekken? Sommige organisaties, zoals WEP, bieden wereldreizen aan tot maar liefst 40 weken. Vrijwilligerswerk of dierenbescherming in Azië, Latijns-Amerika, natuurwerkplaatsen of kleine jobs in Australië en taalvakanties in Noord-Amerika, er zijn eindeloos veel combinaties mogelijk. Het WEP-team kan je begeleiden en adviseren bij het opstellen van jouw route. Als je meer wil weten over hun programma, neem dan een kijkje op de website.

5. Ik heb een idee, maar het ligt buiten de gebaande paden.

Je bent ouder dan 18 jaar, je hebt talent, je ontwikkelt je roeping, maar je wordt gehinderd door een gebrek aan financiële middelen? Ken je Vocatio? Dit is een beurs om bepaalde projecten te financieren. Wat voor soort projecten? Onderzoek, bijkomende opleidingen, een missie in het buitenland, aankoop van de nodige uitrusting voor de ontwikkeling van jouw beroep of jouw levensproject, de Vocatio-studiebeurs helpt je om jouw project voort te zetten.

Dit zijn de 6 gebieden waarop Vocatio subsidies verleent: gezondheid, wetenschap en technologie, mens- en sociale wetenschappen, podiumkunsten, plastische kunsten en ambachten.

De aanvragen worden voorgelegd aan een jury die het project of de projecten selecteert aan de hand van de volgende criteria: bewijs van een echte roeping, een reële financiële behoefte, de maatschappelijke impact van het project, de creativiteit van de jongere en het werk van het onderwerp, het innovatieve en duurzame aspect van het project en het veelbelovende karakter van de kandidaat.

Houd er rekening mee dat de Vocatio-beurzen aan bepaalde regels voldoen: ze worden niet toegekend om te reizen, te studeren of een commerciële activiteit te starten. Voor meer informatie over de Vocatio-beurs kan je hier een kijkje nemen.

Praktische tips

De meeste buitenlandse ervaringen vereisen dat je het ruim van tevoren plant. Voor sommige programma's moet je jouw aanvraag in september van het jaar voor je vertrek indienen. Als je graag wil vertrekken, laat deze kans dan niet voorbijgaan omdat je de timing niet respecteerde!

Het spreekt voor zich dat een jaar in het buitenland duur is. Mits je aan bepaalde criteria voldoet, kom je in aanmerking voor een beurs, vooral voor een taalverblijf in het buitenland. Raadpleeg dit artikel om hier meer informatie over te verkrijgen.

Om dat buitenlands jaar in alle rust te kunnen doorbrengen, is het geen overbodige luxe om je te verzekeren. De meeste organisaties eisen dat je in orde bent voordat je vertrekt.... De AXA-verzekeraar heeft aan alles gedacht en heeft speciaal voor degenen die een jaar in het buitenland verblijven een reisverzekering gelanceerd: Students Travel. Of je nu op taalreis gaat, als vrijwilliger aan de slag gaat, studeert of gewoon een sabbatjaar neemt, Students Travel beschermt je. Dit verzekeringspakket verleent bijstand in geval van diefstal/verlies van bagage, vervoersbewijzen, reisdocumenten en betaalmiddelen, dekt eventuele annuleringskosten, medische en hospitalisatiekosten en eventuele kosten wegens blijvende gevolgen van een ongeval. Wij wensen je natuurlijk geen ongeval toe, maar we kunnen het niet genoeg zeggen: "Voorkomen is beter dan genezen"!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Natuurarbeider

  Natuurwerk vzw Studentenjob
  2300 Turnhout
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid