Een stage na mijn studies | Student Life | Student.be

Een stage na mijn studies

Een stage afleggen als je al afgestudeerd bent is niet vanzelfsprekend. Nochtans is een stage een unieke manier om werkervaring op te doen ! Daarnaast zie je ook dat de markt nog altijd krap is. We horen hier en daar nog altijd de term “crisis”. Bedrijven gaan gemakkelijker een junior aanwerven die een stage heeft opgedaan, bij hen of bij een ander bedrijf. Recruiters zullen liever een kandidaat horen zeggen dat hij een stage heeft gedaan omdat de tijden moeilijk zijn, dan iemand die vertelt dat hij een halfjaar op de bank heeft gezeten omdat de arbeidsmarkt zo moeilijk is. Een goed gekozen stage zal dus je kansen op de arbeidsmarkt vergroten…

5 redenen volgens professionele recruiters om een stage te lopen na je studies


Waarom zou je kiezen voor een stage na je studies, als je met een vast contract een beter loon zou hebben ? Dit is waarschijnlijk een vraag die je je vaak stelt als pas afgestudeerde.

Nochtans zijn er volgens professionele recruiters wel goede redenen om een stage te volgen na je studies.

1. Werkervaring opdoen

Dat je een stage loopt tijdens je studies of erna maakt niet uit, het is sowieso altijd aan te raden.

Je maakt kennis met de professionele wereld, met het werkritme van een vaste job. Het is leerzaam, je leert verantwoordelijkheden te dragen. Voor studenten of pas afgestudeerden zijn stages een perfecte manier om werkervaring op te doen !

Iets waar studenten niet onmiddellijk bij stilstaan is dat het beter is een stage te kiezen die in de sector zit waarin je interesse hebt, of een stage voor een functie die je graag zou uitoefenen, dan een minder relevant vast contract te nemen.

Let op, wanneer je een stage zoekt en kiest, pas op dat je niet ingezet wordt als goedkope kracht zonder dat je er zelf voordeel van hebt !

2. Je kansen vergroten op een baan

Een stage kan rechtstreeks naar een baan leiden bij de werkgever die je in dienst neemt.

Aan de ene kant, kan je als pas afgestudeerde tijdens je stage laten zien wat je in je mars hebt. Dit is dit de beste manier om je in de kijker te spelen bij een bedrijf of organisatie.

Aan de andere kant, zijn stages voor bedrijven een goede manier om starters te selecteren. Een bedrijf neemt minder risico. Het is een soort "proef" waarin een pas afgestudeerde kan aantonen wat hij als arbeid kan verrichten. Zo kan een werkgever zich een goed beeld maken van de potentieel van het stagiair, en zijn succes voorspellen in zijn toekomstige baan.

3. Een netwerk opbouwen

Door een stage te lopen zal je nieuwe mensen ontmoeten en zo nieuwe contacten opdoen. Dit betekent dat je in feite een netwerk opbouwt.

Als je stage een aflegt in de branche waar je een vaste job zoekt, zou je deze netwerk goed kunnen gebruiken. Want netwerken is ook een manier om aan nieuwe job te komen !

4. Een grote aanwinst op je CV

Recruiters vinden kandidaten die een stage hebben gedaan vaak interessanter omdat ze eindelijk niet meer 100% student zijn. Na een stage heb je tijdens een job interview uiteraard meer te vertellen.

Daarom is het ook best als je een stage volgt in een sector of functie waar je later een vaste job graag zou willen uitoefenen. Niet elke stage voegt evenveel aan je CV toe. Als je al in dezelfde sector zit, heb je meer relevante ervaring te vertellen tijdens een sollicitatiegesprek.  

5. Een stage is beter dan een gat in je CV

Een job zoeken na je studies neemt altijd meer tijd in beslag dan je verwacht. Soms duurt het maar enkele weken, maar soms kan het maanden duren voor dat je je eerste werkcontract ondertekent.

Hoe langer deze periode duurt, hoe groter de leegte is op je CV. En dit is dan iets dat je moet uitleggen tijdens een sollicitatiegesprek. Zelfs al je loop je een stage die tot een vast contract leidt, kan je 's avonds en in de weekends een vaste baan zoeken.

>> Voor al deze redenen kan een stage een goede oplossing zijn tussen het afwerken van je studies en je eerste contract van onbepaalde duur !

 

Een stage volgen tijdens je wachttijd kan !

Tijdens je wachttijd bij de VDAB of Actiris kan je bepaalde stages uitvoeren, zonder dat daardoor je wachttijd wordt stop gezet. Meestal is dit het geval voor stages van maximum 4 weken, of wanneer je kan aantonen dat deze stage je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt. Dit geldt voor stages in België als in het buitenland.

Stages om rechtstreeks toegang te krijgen tot een welbepaalde functie, zullen de wachttijd wel stopzetten. Zoals bijvoorbeeld stages bij een advocaat, een notaris of een architect.

Je moet best contact opnemen met de VDAB of Actiris om de condities te kennen en controleren of je stages impact zal hebben op de wachttijd of niet.

 

Hoe kan je een stage vinden ?

 • www.student.be/nl/stages
 • Spontane sollicitatie : als een bedrijf je aantrekt, aarzel dan niet om spontaan te solliciteren. Stuur een goede motivatiebrief door en je CV en leg in je mail uit waarom je bij hen graag een stage zou lopen.

Student.be wenst je in elk geval veel SUCCES !!!

 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Customer Success Manager

  Utopix Pictures SA Stage
  1380 Lasne
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid