Essia, 26, kijkt ernaar uit om elke ochtend naar het werk te gaan | Student Life | Student.be

Essia, 26, kijkt ernaar uit om elke ochtend naar het werk te gaan

Essia werkt reeds acht maanden bij Trane Belgium, waar ze dagelijks het beste van zichzelf geeft. Op haar 26ste is ze ervan overtuigd dat ze de ideale job en werkgever gevonden heeft. Ze vertelt ons over haar traject, haar motivaties en haar keuzes.

Trane Belgium maakt deel uit van Trane Global, een fabrikant en distributeur van luchtbehandelings-, koel- en verwarmingsapparatuur (HVAC). Het bedrijf biedt oplossingen op maat voor koeling, verwarming, ventilatie en airconditioning. De klanten variëren van hotelcomplexen zoals Radisson tot ziekenhuizen en winkelcentra zoals Docks Brussels.

Essia, wat houdt jouw job als Sales Engineer bij Trane exact in?

"Als Sales Engineer werk ik nauw samen met de ontwerpbureaus, die het technische aspect en de haalbaarheid van het project waarvoor wij ingeschakeld worden, bestuderen en mij de precieze specificaties voorleggen. Vervolgens analyseer ik deze en op basis van de resultaten selecteer ik de benodigde HVAC-apparatuur om dit aan de installateurs aan te leveren. Ik bereken alles tot in de puntjes en bezorg onze klant een gedetailleerde offerte.

Mijn werk bestaat voornamelijk uit projectmanagement. Mijn functie is zeer gevarieerd omdat er veel mensen bij betrokken zijn (ontwerpbureaus, installateurs, eindklanten) en elk project heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Ik geef tegelijkertijd technische ondersteuning, advies en sta ook in voor de verkoop.

Als junior sales engineer zit ik in de leer- en observatiefase en dus vooral op kantoor, maar ik begin steeds meer op bezoek te gaan bij klanten, en dat vind ik erg leuk."

Kan je ons iets meer vertellen over jouw traject, gaande van jouw studiekeuze tot aan jouw job vandaag?

"Ik heb industrieel ingenieur richting bouwkunde gestudeerd aan ISIMs (Bergen), met specialisatie ‘energie en milieu’. Mijn beslissing werd sterk beïnvloed door een verhitte discussie met mijn neef, die toen deze opleiding volgde. Ik had al een klein idee van wat ik wilde doen. Zijn aanstekelijk enthousiasme overtuigde me helemaal om voor dezelfde studierichting te kiezen.

Ook wilde ik gaan voor een studie die meerdere mogelijkheden biedt zodat ik mijn opties nog kon openhouden. Tot slot leven we in een tijdperk waarin er weliswaar veel wordt gebouwd, maar meer en meer op een verantwoorde en doordachte manier en met bijzondere aandacht voor energie-efficiëntie. Omdat ik me zorgen maak over de toekomst van onze planeet en de klimaatproblematiek vond ik het een goed idee om op mijn eigen manier bij te dragen aan een groenere toekomst door mee te werken aan de bouw van veerkrachtigere gebouwen en apparatuur.

Toen ik afstudeerde in 2016 ben ik meteen aan de slag gegaan bij een concurrent van Trane. Ik ben er na een jaar om persoonlijke redenen vertrokken. Daarna had ik een korte ervaring in een ontwerpbureau. Ik was daar wegens verschillende redenen niet gelukkig, onder andere door het repetitieve karakter van mijn werk. De dagen leken te veel op elkaar en ik had niet het gevoel dat ik me daar maximaal kon ontwikkelen.

Sinds november 2018  sta ik elke dag met positieve energie op en kijk ik ernaar uit om aan het werk te gaan. Bij mijn job bij Trane leer ik elke dag iets nieuws bij. Het bedrijf bevordert vindingrijkheid en autonomie. Ik moet vaak uit mijn comfortzone treden, en dat is dé manier om veel bij te leren. Soms loopt het al eens wat fout, maar meestal kom ik er sterker en meer ervaren uit."

Hoe zag jij de arbeidsmarkt als Young Graduate?

"Omdat de bouw- en constructiesector erg mannelijk is, was ik bang dat ik alleen maar met mannen te maken zou krijgen en niet altijd naar mijn waarde geschat zou worden. Ik besloot al snel dat dit geen hindernis kon zijn en dat mijn vastberadenheid en enthousiasme de belangrijkste elementen waren om een goede keuze te maken.

In het begin was ik erg gestrest omdat ik niet meteen een job vond, maar ik vertelde tegen mezelf dat ik evenveel capaciteiten had als de anderen en dat er geen reden was waarom ik niet naar waarde geschat zou worden.

Ik ging verder met mijn zoektocht via de klassieke zoekkanalen. Alles is uiteindelijk heel snel gegaan: ik ben in september 2016 afgestudeerd en ben in november van hetzelfde jaar begonnen met werken."

Via wat/wie heb je over Trane gehoord? Hoe verliep jouw sollicitatiegesprek?

"Ik leerde Trane kennen via oud-collega's die het bedrijf waar ik op dat moment werkte, hadden verlaten om bij Trane aan de slag te gaan. Ze zeiden er veel goede dingen over. Omdat ik niet gelukkig was in mijn toenmalige functie besloot ik te solliciteren voor een van de openstaande vacatures. Dankzij mijn kennissen kreeg ik de kans om op sollicitatiegesprek te gaan bij de manager. Dat was een zeer positieve ontmoeting. Ik was meteen enthousiast door zijn energie en de bedrijfswaarden en wilde meteen beginnen! Ik denk dat mijn enthousiasme doorslaggevend was, want ik werd meteen aangeworven…”

Wat waren de essentiële criteria voor jou om bij een bedrijf te werken en wat zijn ze vandaag de dag?

"Toen ik afstudeerde wilde ik vooral een interessante en afwisselende job met verantwoordelijkheden van bij het begin. Ik wilde uitgedaagd worden en niet te lang in mijn comfortzone blijven. Natuurlijk wilde ik ook graag een aantrekkelijk salaris en carrièreperspectieven. 

Vandaag de dag gelden deze criteria nog steeds, maar ik hecht ook veel belang aan mijn collega's en de bedrijfswaarden. Ik besefte het niet toen ik afstudeerde, maar de werkomgeving is net zo belangrijk als een goed salarispakket.".

Wat zijn voor jou de belangrijkste bedrijfswaarden?

"Ik vind dat de waardering van de werkgever van cruciaal belang is. Elke persoon moet in acht genomen worden, of het nu gaat om een junior of een manager. Zelfvertrouwen is van essentieel belang om goed werk te kunnen leveren en gemotiveerd te blijven. Je kan je alleen verder ontwikkelen als je je nuttig en gewaardeerd voelt.

Bij Trane heerst er ook een familiale sfeer en een echte teamspirit die ik fantastisch vind. Ik vind het leuk dat we allemaal op elkaar kunnen vertrouwen. We weten dat als we een probleem hebben, we er gemakkelijk over kunnen praten en ook effectief gehoord worden. Ik ben ervan overtuigd dat dit een element is dat bijdraagt aan het succes van een onderneming.

Tot slot ben ik ook voorstander van een horizontale structuur in plaats van een hiërarchie. Bij Trane proberen de managers om zich op hetzelfde niveau te stellen als hun werknemers, wat de verantwoordelijkheid en het kwalitatieve werk alleen maar bevordert.

Wat zou je aanraden aan Young Graduates die beginnen te solliciteren?

"Je moet in jezelf geloven, je moet je twijfels zo veel mogelijk opzij zetten en niet opgeven na een slecht gesprek. Het belangrijkste is om door te zetten en recruiters te laten zien dat je bereid bent om te leren en jezelf te ontwikkelen. Vastberadenheid is de sleutel tot succes...."

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  HVAC Quotation Engineer

  Trane Startersjob
  1160 Brussels
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid