GRADUAID research: recent afgestudeerden willen af van sollicitatiebrief | Student Life | Student.be

GRADUAID research: recent afgestudeerden willen af van sollicitatiebrief

Maandag 23 januari 2017 — Brussel - GraduAid, het platform dat recent afgestudeerden wegwijs maakt richting arbeidsmarkt, vroeg aan 350 recent afgestudeerden naar hun houding ten opzichte van de klassieke sollicitatiebrief. De resultaten waren opvallend: een grote meerderheid wil af van de traditionele sollicitatiebrief.

GraduAid, het platform dat laatstejaarstudenten en bedrijven dichter bij elkaar brengt, deed een bevraging bij 350 hoger opgeleiden die hun studies net hebben afgerond. De start-up peilde naar hun mening over de klassieke sollicitatiebrief. Het resultaat is opvallend: maar liefst 72% schrijft liever geen verplichte sollicitatiebrief meer. Bij 32% van de ondervraagden is het zelfs een reden om niet te solliciteren voor een passende job.  De recent afgestudeerden vinden het een overbodige oefening, waarbij men vaak enkele wenselijke algemeenheden formuleert. Verder kopieert meer dan één op twee eenzelfde sollicitatiebrief (met enkele kleine aanpassingen) voor verscheidene vacatures.

In twee situaties vinden de recent afgestudeerden de sollicitatiebrief wel een meerwaarde. Bij een spontane sollicitatie en wanneer ze meer duiding willen geven, zoals bij een verloren jaar tijdens hun opleiding.

Ben Vanparys, co-founder van GraduAid: “Bedrijven vragen ons steeds vaker hoe recent afgestudeerden staan tegenover een sollicitatiebrief. Meer en meer bedrijven gaan immers op zoek naar alternatieven. Sommigen opteren voor enkel het cv, terwijl anderen naast het cv enkele zeer gerichte vragen stellen. Deze zijn minder tijdrovend voor de laatstejaarsstudent en bieden vaak duidelijkere antwoorden. Daarnaast lopen er ook enkele experimenten met videomotivatie.“

Het is afwachten wat de toekomst brengt, maar het is duidelijk dat de nieuwe generatie studenten wil afwijken van de traditionele aanpak.

 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Onderhoudselektricien - WKK

  ENGIE Generation Europe Startersjob
  1000 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Junior Kwaliteitsingenieur

  Jobat Startersjob
  3900 Pelt
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid