Hoe kan je jouw soft skills definiëren? | Student Life | Student.be

Hoe kan je jouw soft skills definiëren?

KAZI test - ontdek jouw soft skills

Het is zonder enige twijfel een klassieke sollicitatievraag: "Wat zijn je belangrijkste kwaliteiten?" In tegenstelling tot professionele kwaliteiten (hard skills) worden deze persoonlijke kwaliteiten 'soft skills' genoemd. Ontdek hier hoe je jouw soft skills gemakkelijk kan bepalen. 

De Belgische start-up KAZI heeft hierover onderzoek gedaan en op basis van de resultaten 14 soft skills (hieronder opgesomd) gedefinieerd die relevant zijn tijdens de zoektocht naar een job. Op basis van deze 14 sof tskills hebben ze (samen met KULeuven) een test ontwikkeld om je te helpen bepalen welke soft skills het beste met jou overeenstemmen. 

De soft skills gedefinieerd door KAZI

De soft skills kunnen onderverdeeld worden in twee grote 'families': diegene die jou als teamlid definiëren en diegene die je als jouw intrinsieke kwaliteiten kan beschouwen. KAZI heeft 8 'teamrollen' gedefinieerd (helikopter, doelgerichte uitvoerder, creatieveling, visionair/strateeg, planner, teamspeler, challenger en netwerker) en 6 werkwaardden (ambitieus, harmonieus, vernieuwend, accuraat, mensgericht en resultaatgericht).

Welke soft skills definiëren mij het best?

Door de 61 meerkeuzevragen te beantwoorden, kom je jouw KAZI-profiel te weten: de twee teamrollen en de twee werkwaarden die het beste bij jou passen.Tijdens de zoektocht naar een job kan je zo bepalen of die job al dan niet bij jou past. Het zal je ook meer vertrouwen geven bij je sollicitatiegesprekken wanneer je gevraagd wordt om jouw belangrijkste kwaliteiten toe te lichten. Bovendien zal het identificeren van jouw soft skills je in staat stellen om meer relevante vragen te stellen over de job en wat er van de kandidaat wordt verwacht. Het resultaat: een grotere kans op het vinden van een baan die echt bij je past!

De teamrollen

Helikopter: Deze teamrol betekent dat je overzicht houdt en de snelste weg naar succes kan bepalen. Jij verliest zelden het overzicht over wat er allemaal speelt en kan op die manier de lange termijn planning in de gaten houden. In je planning kan je ruimer kijken dan wat er op korte termijn dient te gebeuren. Jouw talent is timing en structuur bewaren. 

De Challenger: Deze teamrol betekent dat je het potentieel van elke samenwerkings- partner of elk teamlid probeert te maximaliseren. Jij houdt ervan om mensen uit te dagen om de lat steeds hoger te leggen voor zichzelf en de grenzen te verleggen. Je straalt vertrouwen uit en kan mensen motiveren om hun beste beentje voor te zetten en een topprestatie te leveren. Hierbij ben je ook benieuwd naar hun toekomstdromen. Jouw talent is mensen inspireren en uitdagen. 

De creatieveling: Deze teamrol betekent dat je out of the box kan denken. In een groep kom je met creatieve oplossingen voor bestaande problemen. Jij bent de vernieuwer in een team. Eerder dan routineuze taken, hou je van experimenteren, nieuwe dingen ontdekken en bijleren. Bij het oplossen van problemen gebruik je steevast
je verbeelding. Jouw talent is dus vernieuwend werken. 

Netwerker: Deze teamrol betekent dat je het team naar buiten probeert te brengen en dat je zeer vlot contacten legt. Jij leert snel nieuwe mensen kennen en hebt een goed idee waar iedereen zijn competenties en interesses liggen. Op basis van dit inzicht kan je hen benaderen om zinvolle bijdrages te leveren. Jouw sterkte is mensen contacteren die het team verder kunnen helpen.

Doelgerichte uitvoerder: Deze teamrol betekent dat je je focust op het vinden van oplossingen en het bereiken van de gestelde doelen. In een groep ben je geneigd om te focussen op wat er moet gebeuren op korte termijn. Je bent een “doener”. Eerder dan plannen te maken hou je ervan om in actie te schieten. Je bent iemand die graag taken afrondt en actief bezig is met de uit te voeren taak. Bij problemen zoek je naar realistische en praktisch haalbare oplossingen. Jouw talent is taak- en actiegericht werken. 

Teamplayer: Deze teamrol betekent dat je betrokkenheid en actie van elk teamlid kan en het onderling vertrouwen in het team kan verhogen. Bovendien ben je ook oprecht geïnteresseerd in hoe het met iedereen in je team gaat. Jouw talent is succesvol samenwerken in team. 

Planner: Deze teamrol betekent dat je zorgt voor efficiëntie en effectiviteit in het behalen van de korte termijn doelen. Jij kan veel gedaan krijgen in korte tijd omwille van je efficiëntie. Wanneer iedereen wat aanmoddert, kan jij de focus terug verkrijgen en ervoor zorgen dat iedereen terug bezig is met de gemaakte afspraken. Jij biedt structuur aan door met agenda’s en planningen te werken. Jouw talent is efficiënt werken. 

Visionair/Strateeg: Deze teamrol betekent dat je vaak een duidelijke visie over de toekomst hebt en de richting die jij of het team uit moet. In een groep ben je geneigd om te focussen op het strategisch aspect. Je neemt de taken die de groep doet kritisch onder de loep met betrekking tot lange termijn relevantie. Jij bent een analyticus die graag complexe problemen onder de loep neemt: pro en contra onderzoekt en relevante van irrelevante informatie onderscheidt. Op basis van deze informatie neem je vervolgens beslissingen. Jouw talent is analyseren en strategisch denken en handelen. 

De werkwaarden

Ambitieus: In jouw ideale job heb je een grote vrijheid in de uitvoering van je taken. Liefst beslis je voor het grootste deel zelf wanneer je jouw taken uitvoert en in welke volgorde je dat doet. Je vindt het belangrijk dat je jezelf verder kan ontwikkelen, deels om je job beter te kunnen uitvoeren en deels om je persoonlijk verder te ontplooien. Je wil dan ook regelmatig een bijscholing of opleiding volgen zodat je je kan ontwikkelen binnen en buiten jouw vakgebied. In jouw ideale job heb je doorgroeimogelijkheden zowel binnen je eigen functie als naar een andere functie. 

Harmonieus: In jouw ideale job zijn er duidelijke afspraken en heb je een houvast aan procedures of werkwijzen. Je weet graag wat er van je verwacht wordt en vindt het fijn om regelmatig feedback te ontvangen over jouw prestaties. Je werkt het liefst in een informele, familiaire sfeer. 

Accuraat: In jouw ideale job voer je dagdagelijks taken uit die erg veel nauwkeurigheid vereisen. Je vindt het fijn om accuraat te werken. 

Mensgericht: In jouw ideale job heb je veel contacten met mensen binnen en buiten de organisatie. Je vindt het fijn om rechtstreeks contact te hebben met
de eindklant en ziet dan ook graag het eindresultaat van jouw werk. Je vindt het belangrijk dat je je kan inleven in de ideeën en gevoeligheden van anderen. In jouw ideale job kan je je inzetten voor mensen buiten de organisatie en kan je zo bijdragen aan het geluk, welzijn,... van anderen. 

Vernieuwend: In jouw ideale job kan je creatief bezig zijn. Je vindt het fijn om producten of processen te kunnen vernieuwen. Als innovatieve denker werk je graag in een dynamische en evoluerende omgeving waarin er regelmatig iets verandert. Hier komt jouw ondernemingsgeest goed van pas. In jouw ideale job veranderen je taken en verantwoordelijkheden regelmatig, word je uitgedaagd en moet je vaak uit je comfortzone treden. 

Resultaatgericht: In jouw ideale job werk je resultaatgericht. Er wordt minder aandacht besteed aan hoe je iets doet, maar wel of je het vooropgestelde doel bereikt. Je draagt graag mee de verantwoordelijkheid over het afgeleverde product of dienst. Je vindt het fijn om mee te beslissen over zaken die een belangrijke impact hebben op de organisatie of op het werk van anderen 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  MAINTENANCE TECHNICIAN

  Hays Startersjob
  9120 Kallo (Beveren-Waas)
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid