Ik heb nog geen professionele ervaring, wat zet ik op mijn CV?

Geen professionele ervaring hebben is het einde van de wereld niet. Je kan je ervaring opvullen met je opleiding, vrijwilligerswerk of het lid zijn van een studentenvereniging. Het is essentieel om je vaardigheden goed te ontwikkelen en lering te trekken uit je ervaringen.
 

Uitgevoerde missies tijdens een stage

Een stage is vaak een eerste ervaring in het bedrijfsleven, je hebt een aantal vaardigheden verworven en kennis ontwikkeld. Je kan dit in je CV vermelden door de aard van de stage en uitleg over je specifieke functie te vermelden.

Voorbeeld: maart 2015 - september 2015: bedrijf assistent productmanager bij de marketing afdeling. Helpen bij de ontwikkeling van marktonderzoek, oprichting van tevredenheid enquête klant, lancering van de reclamecampagne...
Verworven competenties: Organiseren, contact met klanten, analytisch denken, interpersoonlijke relatie...

Vrijwilligerswerk en studentenverenigingen

Betrokkenheid bij een vereniging of werken als vrijwilliger kan meer informatie geven over je persoonlijkheid. Dankzij die twee ervaringen, zal je waarschijnlijk in de ogen van de aanwerver gezien worden als een toegewijde, behulpzame en hardwerkende persoon. Je beheert bijvoorbeeld een humanitaire organisatie, of je bent aan het hoofd van een studentenraad: verschillende vaardigheden kunnen hier bijgeleerd worden, zoals de capaciteit om een team te beheren of een structuur op te stellen. Het is essentieel om dit te vermelden indien je solliciteert voor een job waar teamleiding van groot belang is.

Wat je naar voren zal brengen op je CV, hangt af van de positie waarvoor je solliciteert. De aanwerver zal de link tussen het gezochte profiel en je ervaringen vaststellen.

Studentenjobs en interimaire missies

Het waarderen van je ervaringen opgedaan tijdens studentenjobs, vakantiejobs en interimaire jobs moet je niet onderschatten. Vergeet ook niet om bij elke job een paar lijnen uitleg en welke taken je precies had, toe te voegen. Voorbeeld: voor een job als begeleider kan je volgende taken citeren: organisatie, verantwoordelijkheid, pedagogie, aanpassing aan een publiek, creativiteit, enz.

Recreatie en vrijetijdsbesteding

Het laatste deel van je CV speelt een belangrijkere rol dan je denkt. Maar vergeet niet om je activiteiten steeds te koppelen aan bepaalde competenties of persoonlijkheidskenmerken die ervoor kan zorgen dat je er voor een bepaalde job uitkomt.

Voorbeeld: je bent kapitein van je voetbalteam? Je weet hoe je een team kan leiden, je hebt een team-geest.

Om je CV op te bouwen, zorg ervoor dat je elk detail analyseert: je opleiding, je ervaringen, maar ook het type gezochte profiel voor de job. Benadruk dus alle vaardigheden die je tot nu toe hebt verworven zodat je je van de concurrentie kan onderscheiden.