Ik stop met studeren, wat nu? | Student Life | Student.be

Ik stop met studeren, wat nu?Je kiest ervoor om niet verder te studeren of je bent begonnen aan een studie, maar hebt besloten dat studeren je niet helemaal ligt. Toch wel belangrijke beslissingen waarbij enkele vragen bij komen kijken. Wij hebben getracht om een paar van deze vragen voor je te beantwoorden.

Verlies ik mijn kinderbijslag? 

Jongeren hebben recht op kinderbijslag tot 31 augustus van het jaar waarin ze 18 jaar worden. Als je hierna beslist om verder te studeren of om een opleiding te volgen en ook in de beroepsinschakelingstijd, kan de kinderbijslag doorbetaald worden tot je 25ste. Wanneer je echter beslist om geen hogere opleiding te volgen na het middelbaar of om je studies stop te zetten, is het belangrijk dat je je zo snel mogelijk inschrijft als werkzoekende bij je plaatstelijke tewerkstellingsdienst. Op die manier heb je nog maximaal 12 maanden recht op kinderbijslag. Let op, dit geldt enkel wanneer: 

  • Je jonger bent dan 25
  • Niet meer verdient dan € 541,09 per maand

Wat als ik wil beginnen met werken? 

Nadat je je hebt ingeschreven als werkzoekende en je sociale rechten in orde zijn, kan de zoektocht naar je ideale job beginnen! We zouden student.be niet zijn als we je hierbij niet een handje zouden helpen. In tegenstelling tot wat de meeste denken, zijn er wel degelijk genoeg opties voor jongeren zonder een diploma hoger onderwijs op zak. Wat dacht je van beroepen zoals sales verantwoordelijke, receptionist(e) of logistieke medewerker? Of misschien is een ervaring in een buitenland iets voor jou?

Mag ik nog werken als jobstudent?

Jazeker. Als schoolverlater kan je nog tot het einde van de zomervakantie (secundair onderwijs = 31augustus, hoger onderwijs= 30 september) werken met een studentenovereenkomst en verlaagde socialezekerheidsbijdragen. Deze maatregelen gelden zolang je niet meer dan 240 uur werkt.

Kan ik me als vrije student inschrijven? 

Een vrije student is een student dat niet beantwoordt aan het statuut van regelmatige student die doorheen het jaar regelmatig de lessen volgt. Als vrije student krijg je enkel een attest van lesbijwoning, dus geen diploma of getuigschrift. Voor de jongeren die leergierig zijn maar waarvoor het wegens omstandigheden niet mogelijk is om voltijds onderwijs of avondonderwijs te volgen, is dit zeker een mooie optie.   

Word winkelbediende bij Electro Dépot

Geen diploma op zak en op zoek naar een boeiende job? Bij Electro Dépot zijn ze het hele jaar door op zoek naar winkelmedewerkers. Iedere starter wordt hier met open armen ontvangen, ongeacht je achtergrond! Je krijg van bij het begin een begeleider toegewezen, die jou zal bijstaan bij het gebruik van de verschillende tools, de veiligheidsregels en met de job zelf. Daarnaast kan je bij Electro Dépot ook rekenen op tal van doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf zelf. Interesse? Bekijk dan hier snel de vacature en ga ervoor!

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid