Ik stop mijn studie in de loop van het jaar...Wat kan ik doen? | Student Life | Student.be

Ik stop mijn studie in de loop van het jaar...Wat kan ik doen?

Je besluit je studie te onderbreken vanwege een slechte studiekeuze, een gebrek aan motivatie of een nood aan geld... Het jaar is nog lang en je wil je tijd optimaal benutten? Over het algemeen heb je niet vaak de kans om zo'n lange periode vrij te hebben... Profiteer ervan en verander iets dat op een mislukking kan lijken in een nieuw begin!

Hoe zit het met mijn studietoelage?

Als je een studietoelage hebt ontvangen van Vlaanderen, moet je (een deel van ) deze toelage terugbetalen wanneer je officieel van je studies afstapt. Dit kan op verschillende manieren:

 • Alles in één keer terugbetalen
 • Gespreid afbetalingsplan met afbetalingen van minimum 50 euro per maand
 • Indien 50 euro per maand nog te hoog is, kan er een speciale regeling aangevraagd worden in bepaalde omstandigheden.

Hoe zit het met mijn kinderbijslag?

J verliest niet a priori je kinderbijslag wanneer je je jaar stopt, tenzij:

 • je nog niet de 27 studiepunten hebt bereikt die je nodig hebt;
 • je jezelf inschrijft als werkzoekende en het maximale jaarsalaris overschrijdt.

Voor meer informatie kan je de website van FAMIFED (Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag) raadplegen en bij twijfel over het behoud van uw kinderbijslag kan je bellen met het gratis nummer 0800 94 434.

Kan ik mijn inschrijvingsgeld terugkrijgen?

Als je hoger onderwijs hebt gevolgd en geen studietoelage had ontvangen, moest je een bedrag betalen om je in te schrijven. Als je vroegtijdig van school gaat, kun je dit bedrag alleen terugkrijgen als je jezelf vóór 1 december afmeldt. In dat geval moet je bij het secretariaat van je instelling een bewijs van afmelding te ondertekenen. Vanaf december gaat deze terugbetalingsmogelijkheid verloren. Bovendien wordt voortijdig schoolverlaten vóór 1 december niet als een jaar van mislukking in het hoger onderwijs beschouwd. Je kan meestal ook gewoon je studiepunten terugkrijgen als je optijd uitschrijft.

En wat doe ik met de rest van mijn jaar?

Stoppen met studeren betekent niet per sé dat je een jaar verspild hebt. Je kan namelijk veel andere dingen doen met de tijd die nu ineens vrijkomt:

1. Andere studies beginnen gedurende het jaar

Was je niet overtuigd van je studiekeuze, maar je zou graag een nieuwe studie willen starten in business? Neem dan een kijkje bij het UBI, United Business Institutes waar je de mogelijkheid krijgt om te beginnen vanaf februari. Bovendien, als je je bachelor niet prettig vond omdat het te praktisch of te theoretisch was, dan vind je een goede compromis tussen beide bij het UBI. Met deze keuze "verspil" je dus slechts een semester van je leven in plaats van een heel jaar, wat een aanzienlijke tijdsbesparing is.

 

2. Opleidingen 

 • Als vrije student: je kan je inschrijven als vrije student aan een universiteit om in het schoolcurriculum te blijven. Deze mogelijkheid helpt je je kennis te verbeteren en je voor te bereiden op je volgende schooljaar. Verwacht echter niet vrijgesteld te worden van de cursussen waarvoor je als vrije student een examen hebt afgelegd. De examens die je als zodanig aflegt worden als blanko beschouwd en geven geen recht op een diploma of getuigschrift van slagen. Hierdoor krijg je wel een beter beeld van het vakgebied van andere faculteiten of universiteiten en kun je de juiste keuze maken voor de rest van je studentenloopbaan.
   
 • Opleidingen op korte termijn: trainingsprogramma's die op elk moment tijdens het schooljaar van start gaan.

  • Taalcursussen. Er zijn veel scholen en instellingen waar taalcursussen beschikbaar zijn.

  • Volwassenenonderwijs is een vorming die meer bedoeld is voor mensen die al werken en die hun vaardigheden in een vakgebied willen perfectioneren of een ervaring willen "valideren". Sommige avondlessen beginnen in het tweede semester. De cursussen worden georganiseerd in opleidingsonderdelen. De student kan in één module meerdere trainingseenheden kiezen. Je vindt alle instellingen voor sociale promotie via deze link.

  • Becode: Becode biedt een gratis opleiding tot ontwikkelaar van websites en mobiele applicaties en vele andere digitale jobs die je toelaten om snel een job te vinden of je eigen bedrijf te creëren. Je wordt geselecteerd op basis van motivatie. Aarzel dus niet langer en ga naar https://register.becode.org/
    

3. Vrijwilligerswerk

Wil je nieuwe ervaringen opdoen en een vereniging helpen terwijl je jezelf verrijkt op menselijk niveau? Waarom geen vrijwilligerswerk? Je kan in België blijven of reizen in het buitenland combineren met vrijwilligerswerk in het kader van internationale projecten.

Samenlevingsdienst

Wil je een pauze nemen tijdens je studies om anderen te helpen, om de wereld een betere plek te maken zonder de wereld rond te gaan? Schrijf je dan in voor de Samenlevingsdienst! De Samenlevingsdienst is een programma van zes maanden voor jongeren tussen 18 en 25 jaar die de gemeenschap willen dienen door actief deel te nemen aan burgerplijke projecten. Wil je er meer over weten? Lees ons gedetailleerde artikel over de Samenlevingsdienst en schrijf je in voor een informatiesessie bij jou in de buurt! 

4. Werken

 • Werken als jobstudent: Je kunt een studentenjob doen voordat je in september weer begint. Gelukkig ben je op de juiste plek om een studentenjob te vinden! Ga naar de sectie studentenjobs en zoek op locatie en beschikbaarheid. Opgelet: als je niet meer ingeschreven staat bij een school, kan je niet langer een studentenarbeidscontract afsluiten. Maar je kunt natuurlijk wel werken als werknemer of arbeider. Als zelfstandige is ook mogelijk, maar daar zijn verschillende administratieve procedures voor nodig.
 • Werken als werknemer of werknemer: Wil je toetreden tot de arbeidsmarkt en je studie in 'on hold' zetten? Registreer dan als werkzoekende bij VDAB voor Vlaanderen en bij ACTIRIS voor Brussel. Opgelet: je zult dus geen student meer zijn. Afhankelijk van je studieniveau krijg je een wachttijd opgelegd; gedurende deze periode behoud je je recht op gezinstoelagen. Als je je studie in september wilt hervatten is het altijd mogelijk om je status opnieuw te wijzigen!
 • Werken in het buitenland: Wil je een zeer bijzondere professionele ervaring die je bovendien de mogelijkheid geeft om een ander land en een nieuwe cultuur te ontdekken? Waarom niet in het buitenland werken? Ook hier is WEP de ideale organisatie omdat ook in het buitenland werkervaring wordt aangeboden. Meer info via deze link.
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid