Je carrière starten in sales | Student Life | Student.be

Je carrière starten in sales

Traineeship sales, afgestudeerd, starter job sales, business development

Kwam jij overal mee weg op school? Kreeg je vaker van andere studenten te horen: '‘Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?’’ Wist jij in de film Wolf of Wallstreet onmiddelijk een antwoord op de vraag: ‘’Sell me this pen’’? Dan ben je waarschijnlijk niet op je mondje gevallen. Overtuigend dat je bent, kom je er in elke situaties goed uit. Een salesfunctie zou wel eens heel goed bij je passen. 

Waarom je met sales overal terecht kan?

Simpel: sales is het kloppende hart binnen elk commercieel bedrijf. Zonder sales, geen inkomsten en geen groei! Daarom zijn werkgevers continu op zoek naar salestalenten. Een lesje salesjargon voor tijdens je sollicitatiegesprek: Wat is een lead en wat is een prospect? Een lead is een potentiële klant en een prospect is een potentiële klant met significante interesse in het product of de dienst. 

Wat houdt werken binnen een salesfunctie in?

Een bedrijf, hoe industrieel ook, draait altijd om relaties. Vandaar dat het tevreden houden van klantenrelaties een van de belangrijke taken is binnen een salesfunctie. Verder kun je bij het takenpakket denken aan: een verkoopplan opstellen, klanten werven, relaties onderhouden, de markt in de gaten houden en analyses uitvoeren over je prestaties. 

Voordelen van de job

 • Ka ching! Bonussen scoren is een troef, want resultaat loont. Hoe beter je pitch en hoe meer klanten daaruit voortkomen des te mooier het getal dat op je bankrekening verschijnt.
 • Je leert op onbekende mensen afstappen en dat kan soms wat ongemakkelijk zijn. Wanneer je dit 100 keer doet (met trail en error), heb je binnen no-time een flinke dosis zelfvertrouwen opgebouwd waarvan je levenslang profijt hebt. 

Nadelen van de job

 • Verkoopstress! Denk aan: targets halen, een massa offerteaanvragen (wellicht met deadline) of klanten die hun ontevredenheid naar je uiten. Ben je een doorzetter en redelijke stressbestendig, dan kom je er zonder kleerscheuren vanaf.
 • Een geordende administratie bijhouden. Bij het maken van offertes en het opvolgen van sales is het van belang dat je geordende administratie verzorgt, zodat je precies weet waar huidige klanten én potentiële klanten zich bevinden in het salesproces. 

Wat zijn de competenties die je nodig hebt?

Competenties die je vaak voorbij ziet komen:

 • Resultaatgerichtheid
 • Communicatief vaardig
 • Doorzettingsvermogen
 • Onderhandelen

Voor een salesfunctie gaat het voornamelijk om de combinatie van deze eigenschappen. 

Traineeships bij ING en Meltwater:

ING zoekt jonge krachten om de organisatie de toekomst in te stuwen. ING is een sterk merk dat internationaal opereert voor zowel bedrijven als particulieren. Oranje en digitaal. ING valt niet te missen als je een bank zoekt. Nu biedt ING jou de kans om onderdeel te worden van de organisatie. Met een commerciëlele traineeship ontwikkel je je binnen 12 maanden van trainee tot Personal Banker. Ja, dat durf je best hardop te zeggen tijdens een verjaardag!

>> Vind hier alle info over deze vacatures.

Meltwater is marktleider in het ontwikkelen van online media intelligence. Het openen van 50 kantoren wereldwijd in15 jaar tijd, mag je gerust indrukwekkend noemen. Nu nog een expansie in België. Leuk weetje: alle managers en directors van Meltwater hebben een salestraject afgelegd voordat ze werden overwogen voor een managementpositie. Voor jou geldt: na een jaar worden jouw resultaten geëvalueerd om te kijken of jaan de slag kan als salesmanager. Dus ben je bereid ervoor te gaan, dan zijn er voldoende internationale doorgroeimogelijkheden!

>> Vind hier alle info over deze vacature.

In dit artikel heb je gelezen waarom je met je salestalent bij elk bedrijf aan de slag kan. Ook de inhoud van de functie met de daarbij behorende voordelen en nadelen zijn je nu niet vreemd. Vind je het profiel goed bij je passen? Je kan vandaag al jouw salescarrière starten bij de ING of Meltwater. 

Slap! High five. De deal is gesloten!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Junior Property Manager

  Regie der Gebouwen Startersjob
  3001 Leuven
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Junior Property Manager

  Regie der Gebouwen Startersjob
  3500 Hasselt
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
 • 2020-09-01
  =job.status_text

  Junior architect te Antwerpen

  Regie der Gebouwen Startersjob
  2000 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • 2020-09-01
  =job.status_text

  Werfcontroleur te Antwerpen

  Regie der Gebouwen Startersjob
  2000 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid