Je droomt ervan om in het buitenland te studeren? Hoe kan je van een beurs genieten? | Student Life | Student.be

Je droomt ervan om in het buitenland te studeren? Hoe kan je van een beurs genieten?

Wonen en studeren in een ander land is niet gratis. Hieronder volgt een niet-exhaustief overzicht van enkele beschikbare beurzen om in het buitenland te studeren.

Een studie in het buitenland voor een paar maanden of een jaar gaat gepaard met een hele reeks kosten. Je vliegticket, je inschrijvingsgeld en de financiering van je leven ter plaatse (reizen, accommodatie, maaltijden, zakgeld, enz.) zijn allemaal duur. Je ouders kunnen je misschien voor sommige of alle kosten ondersteunen. Zo niet, dan zou het jammer zijn om jezelf deze ervaring toch te ontnemen. Wist je dat je onder bepaalde voorwaarden een beurs kunt krijgen om naar het buitenland te gaan? Natuurlijk krijg je niet zomaar vanzelf een beurs. De meeste organisaties die beurzen toekennen hebben strenge selectieprocedures en hebben een dossier nodig. Zorg ervoor dat je de nodige informatie verzameld over wat je precies moet doen. Het kost niets om te proberen, maar je moet het wel op tijd doen!

Je bent nog geen student

1. De studiebeurzen van de Vlaamse overheid

Als je in het buitenland wil studeren, zijn er verschillende mogelijkheden om financiële ondersteuning te krijgen:

 • Studietoelagen Vlaamse overheid: ook als je aan een instelling buiten de Vlaamse Gemeenschap of in het buitenland studeert, kan je in aanmerking komen voor een studietoelage. Je moet dan voldoen aan een aantal voorwaarden.
 • Mobiliteitsbeurzen: Naast studietoelagen biedt de Vlaamse overheid verschillende beurzen aan voor wie in het buitenland wil studeren of stage wil lopen, of voor wie bijvoorbeeld onderzoek wil doen voor een eindwerk. Meer informatie kan je op de volgende website vinden: Studeer in buitenland.

2. De AFS-beurzen

AFS is een vzw die beurzen aanbiedt, gebaseerd op zeer specifieke criteria. De beurzen zijn beperkt tot de volgende twee bedragen: 2.500 euro of 50% van de programmaprijs en kunnen niet worden gecombineerd met andere beurzen. Aangezien AFS een beperkt fonds voor beurzen per jaar heeft, worden beurzen toegekend op basis van het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt' met de validatie van de preregistratie als referentiedatum. Vandaar de noodzaak om vroeg te beginnen!

Hoe vraag je een beurs aan bij AFS? Nadat je de opleiding hebt gekozen waaraan je wenst deel te nemen, moet je het preregistratieformulier voor de opleiding in zijn geheel invullen en vervolgens het aanvraagformulier voor een beurs invullen. Meer informatie op de AFS website.

Je bent al student (bachelor of master)

Erasmus+ is het bekende taaluitwisselingsprogramma voor studenten dat door de Europese Unie wordt georganiseerd. Erasmus+ biedt studenten in het hoger onderwijs de mogelijkheid om gedurende 3 tot 12 maanden een deel van hun studies in het buitenland te volgen. Het kan een van de 28 landen van de Europese Unie zijn of Noorwegen, Liechtenstein, IJsland, Macedonië, Turkije of een ander land, op voorwaarde dat jouw onderwijsinstelling een partnerschap heeft met een van deze landen.

Wist je het volgende al? Je kan deelnemen aan 1x/studiecyclus Erasmus (bijv. 1x tijdens de bachelorcyclus en 1x tijdens de mastercyclus) gedurende maximaal 12 maanden/cyclus.

Je hebt al een bachelor- of masterdiploma

1. Belgian American Education Foundation : destination USA

Je hebt al een bachelor- of masterdiploma en je droomt ervan om naar de Verenigde Staten te gaan om daar je studies voort te zetten? Dan is het programma van de Belgian American Education Foundation zeker iets voor jou. Deze stichting, de BAEF, kent beurzen toe aan Belgische studenten met een bachelor- of masterdiploma om een academisch- of onderzoeksjaar in de Verenigde Staten door te brengen. Als student kan je genieten van een beurs voor een mastergraad (2 jaar) of een aanvullende mastergraad (MaNaMa) (9 maanden).

Als je al in het bezit bent van een masterdiploma kan je in aanmerking komen voor een beurs voor een aanvullende master (MaNaMa) (9 maanden), een LLM (post-master in de rechten), een doctoraat (onderzoeksprogramma) of een MBA (master in business).

Voor het verkrijgen van deze beurs zijn een aantal stappen nodig: solliciteren bij BAEF, solliciteren bij Amerikaanse universiteiten en taaltesten afleggen. Als je alle selectieprocessen doorstaat, behoor jij tot de happy few om op een Amerikaanse universiteitscampus te wonen! Meer info vind je hier.

Vijf niet te vergeten praktische tips

 • Je internationaal paspoort (indien nodig): Als je buiten de Europese Unie reist, is een internationaal paspoort vereist. Vraag dit document op tijd aan bij jouw gemeente.
 • Je visum (indien nodig): Voor sommige landen moet je in het bezit zijn van een studentenvisum. Vergeet niet om dit document op tijd aan te vragen, want het verkrijgen van een visum vereist extra procedures met de ambassade of het consulaat van het land in kwestie, evenals extra kosten.
 • Je verzekering: In het buitenland werkt jouw sociale zekerheid niet zoals in België. Zorg er dus voor dat je een verzekering afsluit om onaangename verrassingen te vermijden in het geval van medische zorg in het buitenland. Sommige bestemmingen of organisaties eisen zelfs dat deelnemers aan hun programma's verzekerd zijn. Geen paniek, er is een kant-en-klare verzekeringspolis die is aangepast aan de behoeften van degenen die een jaar lang in het buitenland gaan studeren of reizen: Students Travel, ontwikkeld door AXA.
 • Je vaccinaties: Sommige vaccinaties zijn verplicht om bepaalde landen binnen te mogen. Vergeet niet om naar jouw arts te gaan om te controleren of je daarmee volledig in orde bent.
 • Je verblijfplaats: Wees voorzichtig met oplichting! Als jouw verblijfplaats niet wordt gedekt door de organisatie waarmee je reist, wees dan voorzichtig bij het selecteren van jouw accommodatie. Neem contact op met de universiteit om na te gaan of er partnerschappen zijn, raadpleeg andere instanties, en als je via Facebook op zoek gaat, vraag foto's aan en eventueel een videobezoek.

 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Commis de bar/salle

  Restaurant Vincent Studentenjob
  1000 Bruxelles
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
 • 2019-10-01
  =job.status_text

  Réceptionniste - Vendeur

  Stadium Kinetix Studentenjob
  1030 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid