Jobstudent versus werkstudent: de verschillen | Student Life | Student.be

Jobstudent versus werkstudent: de verschillen

Werken terwijl je studeert, of studeren terwijl je werkt? Het kan allebei, maar zowel jobstudenten als werkstudenten moeten aan bepaalde vereisten voldoen. Geen paniek, dat zijn er niet veel, maar het zorgt er wel voor dat zowel jij als je ouders niet in de problemen komen met belastingen. Hieronder geven we je alvast een woordje uitleg over het verschil tussen jobstudent en werkstudent. 

De jobstudent

Als jobstudent kan en mag je 475 uren per jaar werken aan verminderde sociale bijdrage. Houd er eerst en vooral al rekening mee dat dit niet een academiejaar betreft, maar een kalenderjaar. Ook kan je niet zomaar werken wanneer je wil. Sinds 2019 mag je niet meer dan 80 uren per maand werken. Vroeger werd dit per kwartaal verrekend, maar daar hoef je nu dus geen rekening meer mee te houden.

Ook wat je verdient moet je in de gaten houden. Verdien je op een volledig jaar meer dan 12 657.14 euro (bruto, na aftrek sociale bijdragen), dan moeten je ouders extra belastingen betalen, want je bent dan niet langer ten laste van hen. Bekijk eens de volgende drie voorwaarden om te weten hoeveel je maximaal mag verdienen zonder dat je ouders extra belastingen betalen:

 • Kind ten laste van gehuwde of samenwonende ouders: 6 942.50 euro
 • Kind ten laste van een alleenstaande ouder: 8792.50 euro
 • Mindervalide kind ten laste van een alleenstaande ouder: 10 417.50 euro 

Houd dus zeker je uren in de gaten én hoeveel je verdient om ten volle te kunnen genieten van de voordelen. Om je resterende uren te controleren, meld je je aan via student@work. Je hebt daarvoor een kaartlezer nodig om je elektronische identiteitskaart te kunnen invoeren.

Bovenstaande informatie betreft uiteraard enkel de jobstudenten, en niet de student-zelfstandigen. Voor die voorwaarden raadpleeg je best eens de site van de Vlaamse Overheid.

De werkstudent

De voorwaarden voor werkstudenten zijn ietwat verschillend met die van jobstudent. In dit geval is je hoofdstatuut niet dat van student en werk je waarschijnlijk meer dan 475 uren per jaar. Vele hogescholen en universiteiten voorzien dan wel een statuut van werkstudent.

Je betaalt de normale sociale bijdrage van gemiddeld 13,07% en je ouders ontvangen geen kindergeld indien je meer dan 240 uur per kwartaal werkt. Een extra voordeel is dat je dan wel recht hebt op vakantiegeld, wat de jobstudent niet heeft en in sommige gevallen zou je wel eens een eindejaarspremie kunnen ontvangen. Als werkstudent staat er geen maximum op hoeveel je mag verdienen.

We weten het, dat was een hele boterham, maar wel een belangrijke boterham. Die extra centjes kan elke student wel gebruiken, zeker met de prijzen van de pintjes die blijven stijgen, maar zorg dat je weet hoe alles in elkaar zit vooraleer je eraan begint. De addertjes zitten overal!

Ben je op zoek naar een studentenjob of wil je als werkstudent aan de slag? Neem dan snel eens een kijkje bij onze studentenjobs en wie weet vind je wel de ideale job om je drukbezet studentenleven mee te financieren!?

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Broodjesmedewerker M/V

  Daoust Studentenjob
  9230 wetteren
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
 • 2020-08-03
  =job.status_text

  Poetshulp

  Studentenjob
  2100 Deurne
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid