Joseph: “Je moet verder durven kijken dan de problemen.” | Student Life | Student.be

Joseph: “Je moet verder durven kijken dan de problemen.”

Getuigenis van een inspecteur bij politie antwerpen

Als kind en jongere had Joseph (26) zelden contact met de politie. Tijdens zijn studies Jeugdcriminologie leerde hij de organisatie beter kennen. En … er sprong een vonk over. De campagne ‘Wij hebben jou nodig’ trok hem over de schreef. Hij solliciteerde en volgde de jaaropleiding als inspecteur.

“Nog een maand onthaal en mijn zes maanden probatie-eenheid zitten erop”, vertelt Joseph. “Ik werk ook mijn master Criminologie af, dus het is momenteel best druk. Mijn verkenning van de organisatie was echt heel boeiend. Als burger zie je niet altijd hoeveel de politie doet. Daar heb ik nu een duidelijkere kijk op.”

Voormalig jeugdwerker
Joseph, geboren en getogen in Antwerpen, was vroeger jeugdopbouwwerker. “Ik combineerde beleidswerk met straathoekwerk. Nu wil ik vanuit de politie een positieve bijdrage leveren aan mijn stad. Ik wil wel met jongeren blijven werken. Dat ga ik straks waarschijnlijk ook doen in zone City (n.v.d.r. omgeving Borgerhout).”

De politie verandert
Hoe gekleurd is de Antwerpse politie vandaag? “Er wordt al jaren gewerkt aan een optimale representativiteit. Volgens mij is dat echt wel aan het lukken. In mijn opleidingsgroep van ongeveer 30 zaten 8 mensen met een migratie-achtergrond. Ik denk dat Politie Antwerpen zich daarin onderscheidt. We weten niet alleen dat er veranderingen moeten komen. We zorgen daar ook actief voor.”

Meeschrijven aan een positief verhaal
“Voor jongeren met een migratie-achtergrond is de politie geen evidente maar wel een heel aantrekkelijke uitdaging. Je moet verder durven kijken dan de problemen die iedereen ziet. Dankzij je specifieke achtergrond heb je een eigen visie, beschik je over een eigen soort wijsheid. Dat zijn unieke talenten waarmee je een verschil kan maken in de samenleving. We willen allemaal – ongeacht onze achtergrond – een veilige, leefbare en aangename stad. Wel, dat is ook jouw verantwoordelijkheid. Aan de kant van de politie kan je meeschrijven aan een positief verhaal. Dat moet je gewoon durven doen!”

>> Klik hier voor meer informatie over de carrièremogelijkheden bij de Lokale Politie Antwerpen!


 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid