Kan je deze zomer nog een studentenjob doen als pas afgestudeerde? | Student Life | Student.be

Kan je deze zomer nog een studentenjob doen als pas afgestudeerde?

Ben je afgestudeerd in juni? Gefeliciteerd! Heb je al een studentenjob?... Gefeliciteerd? Niet zo snel. De meningen verschillen namelijk over de wettigheid van pas afgestudeerden die in de zomermaanden na het behalen van hun bachelor-, master-, middelbaar- of andere diploma's in dienst zijn genomen met een studentenstatuut.

 

Wie controleert je studentenstatus?

Infor Jeunes heeft onlangs het verschil in interpretatie van het "studentenstatuut" van de 4 betrokken organisaties uiteengelegd:

 • De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), die de sociale bijdragen beheert, is van mening dat een student die in juni is afgestudeerd, nog tot 30 september met een studentenstatuut mag werken. Deze informatie vindt u op de Student@Work website.
 • Volgens de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), die over het recht op werkloosheidsverzekering waakt, kan een student die zijn studie heeft afgerond en zich als werkzoekende inschrijft, in de zomermaanden tot september na het behalen van zijn diploma een studentenjob hebben. Daarnaast kunnen het aantal dagen dat hij in augustus en september als student heeft gewerkt in rekening gebracht worden voor de beroepsinschakelingstijd. Meer informatie op de website van de RVA.
 • Het Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag (FAMIFED) blijft studietoelagen toekennen aan studenten die in de maanden juli, augustus en september niet langer werken dan 240 uren. Indien je nog jonger bent dan 25 jaar en stage loopt met een maximumsalaris van € 541,09 heb je nog recht op gezinstoelagen. Informatie over de voordelen tijdens de beroepsinschakelingstijd is te vinden op de website van FAMIFED.
 • Ten slotte is er het Toezicht op de Sociale Wetten (TSW), zij controleren de toepassing van de arbeidswetgeving. Hun interpretatie van het studentenstatuut komt overeen met die van de andere drie organen. Volgens de TSW heeft een student die in juni is afgestudeerd niet langer een studentenstatuut en komt hij of zij dus niet meer in aanmerking voor een studentenjob. Als de student echter duidelijk laat zien dat hij of zij zal verder studeren (door zich in te schrijven voor een masterdiploma, opleiding of een andere cursus), behoudt hij of zij dit statuut.

Wat zijn de risico's ? 

Als er controle is van de TSW en het blijkt dat je werkt onder een studentenarbeidsovereenkomst terwijl dit volgens hun criteria niet langer kan, kan dit enkele gevolgen met zich meebrengen. Ten eerste moet je je contract veranderen naar een conventioneel arbeidscontract. Bovendien moet je de geïnde bedragen terugbetalen die "onterecht" gekoppeld waren aan de vermindering van de sociale bijdragen (van 2,71% naar 13,07%).

Voor de werkgever betekent dit dat hij of zij de werkgeversbijdragen moet terugbetaling (5,43% voor een studentencontract en 30% voor een conventioneel contract) en administratieve boetes moet betalen voor frauduleuze arbeidswetten.

Conclusie

Kan je als pas afgestudeerde een studentenjob aannemen?

Ja.... en nee!

 • Als je van plan bent om je opleiding voort te zetten, zijn er geen problemen. Klik hier voor alle recente vacatures voor studentenjobs. 
 • Als je echter niet van plan bent om verder te studeren en je geregistreerd bent als werkzoekende, is het best om studentenjobs te vermijden. Focus je eerder op het zoeken naar een allereerste job: hier vindt je al onze laatste vacatures voor Starter Jobs.
 • Als je nog steeds niet zeker bent van je statuut, kan je contact opnemen met het TSW per e-mail: tsw@werk.belgie.be

Hoewel de meeste werkgevers zich niet bewust zijn van de beperkingen die het TSW oplegt en daarom zullen instemmen met het ondertekenen van een studentencontract, is het nog steeds een risico om te nemen. Hierbij ben je gewaarschuwd! 

 

Gerelateerde vacatures

 • 2020-08-05
  =job.status_text

  marcom halfgod(in) gezocht

  Orens - Van Grimbergen Architecten Studentenjob
  2950 Kapellen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
 • =job.status_text

  Werver

  Activate Leuven Studentenjob
  3000 Leuven
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid