Lid worden van een studentenvereniging: iets voor jou of niet?
door Student.be
3 mins
Deel dit artikel
Je komt als jonge, onschuldige en onwetende student aan op de universiteit of hogeschool en staat plots voor een dilemma. Ga je bij een studentenvereniging of niet? Wij lijsten de pro’s en contra’s voor je op!
Pro 👍
- Snel nieuwe vrienden
Je komt aan in je studentenstad en begint aan een heel nieuw hoofdstuk in je leven. Er is een goede kans dat je in jouw richting geen enkele van je vrienden uit het middelbaar meer vindt. Als je een makkelijke manier zoekt om nieuwe vrienden te maken met gelijkaardige interesses, ben je bij een vereniging aan het goede adres.
- Professioneel voordeel
Als je het héél rationeel bekijkt, zijn studentenverenigingen ook een goede manier om je adressenboekje aan te vullen. 📞 Aangezien velen van jullie allemaal in dezelfde sector zullen belanden, kunnen een paar kennissen op de juiste plaatsen je carrière zeker en vast een handje helpen. Verantwoordelijkheid opnemen in je vereniging staat bovendien erg goed op je cv.
- Onder de vleugels van ervaren studenten
Bij een vereniging krijg je niet alleen het gezelschap van je leeftijdsgenoten, maar ook dat van de ervaren rotten in het studentenvak. Zij hebben al een massa examens, taken en andere papers achter de rug en kennen de docenten en hun vraagstelling. Zij kunnen hun kennis met jou delen. Zo kan je wellicht een aantal herexamens vermijden.📝
- Kortingen
Leden van een studentenvereniging krijgen vaak een magisch kaartje: de ‘lidkaart’. Het dient niet om je medeleden mee te identificeren (daarvoor krijg je al een lintje, een trui of een regenjas), maar om in allerlei copycenters en snackbars een mooie korting te krijgen. Als dit je enige motivatie is, dan doe je het beter niet. Het is gewoon een leuk extraatje.
- Feestjes 🥳
Voor velen zal dit het belangrijkste argument zijn: studentenverenigingen organiseren veel, maar echt veel, feestjes. Van cantussen en café-avonden tot full-blown galabals en fuiven: het kan allemaal. Dan heb je meteen ook iets te doen ‘s avonds.
- Meer dan alleen feestjes
Naast de feestjes kan je ook voor andere leuke activiteiten bij je studentenvereniging terecht. Ze organiseren quizzen, spaghetti-avonden of zelfs museumbezoeken. Je kan het dus zeker aan je ouders proberen te verkopen als een culturele activiteit.
Contra 👎
- (Te?) veel alcohol 🍺
Een groot stereotype over studentenverenigingen dat nog steeds leeft, is dat ze één grote bende alcoholiekers zijn. Het klopt dat alcohol nog steeds een belangrijk deel van het studentenleven is, en dat er een zekere groepsdruk bestaat om aan de drinkgelagen deel te nemen. Als je weet dat je daaraan gevoelig bent, kun je verenigingen het best vermijden. Tegenwoordig is er gelukkig wel al meer tolerantie voor de mensen die hun lever niet helemaal aan gort willen drinken voor hun 25e.
- De doop
Een ander berucht onderdeel van het leven in een studentenvereniging is het toetredingsritueel: de doop. Dopen variëren sterk per vereniging. De ene vereniging maakt er een relatief onschuldig spelletje van, waarbij de deelnemers er vanaf komen met wat vuile kleren en een rauw doorgeslikt ei, andere vernederen hun aspirant-leden tot op het bot. Geen idee of het enige verduidelijking nodig heeft, maar: blijf weg van die laatste. Als de vereniging wel héél mysterieus doet over de inhoud van hun doop onder het mom van het ‘doopgeheim’, laat het dan aan je voorbijgaan. Meestal is dat geen geweldig positief voorteken.
- Beperkt sociaal leven
Hoewel een studentenvereniging je meteen een kans bezorgt om een heleboel nieuwe vrienden aan de haak te slaan, is het toch oppassen geblazen: voor je het weet, bestaat je volledige vriendenkring uit verenigingmensen. Vergeet je vrienden van de middelbare school of het dorp niet en blijf openstaan voor mensen van buiten het verenigingsleven.
- Studies lijden eronder 📚
Ten slotte kan een vereniging ook relatief tijdrovend zijn. De vele activiteiten nemen vaak de hele avond in beslag en voor je het weet, heb je te weinig tijd om deftig te studeren. Verlies jezelf niet in het verenigingsleven, en je komt wel goed terecht. Doe je dat wel, dan kom je wellicht in de goot terecht. Aan jou de keuze.
Steek je je tijd liever in geld verdienen dan het te verbrassen? Neem dan hier een kijkje naar al onze studentenjobs!