News
>Afgestudeerd, wat nu?
>Net afgestudeerd? Hier zijn de administratieve stappen die je moet doorlopen!
Net afgestudeerd? Hier zijn de administratieve stappen die je moet doorlopen!
door Student.be
3 mins
Deel dit artikel
Bijna afgestudeerd van het hoger onderwijs? Proficiat! Als je eenmaal afgestudeerd bent gaan er heel wat nieuwe deuren voor je open! Het is nu tijd voor een eerste job en dat zorgt voor financiële onafhankelijkheid die je in staat stelt om plannen te maken voor de toekomst! Deze fase, die synoniem staat voor verandering, brengt veel verschillende administratieve stappen met zich mee!
Word lid van een ziekenfonds!
Je moet je aansluiten bij een ziekenfonds als je ouder dan 25 jaar bent, of als je jonger dan 25 jaar bent en al werkt of een werkloosheidsuitkering ontvangt (na je beroepsinschakelingstijd).
Als je je bij een ziekenfonds aansluit, heb je recht op de voordelen van een verplichte en een aanvullende verzekering.
- De verplichte verzekering geeft je dezelfde voordelen ongeacht voor welk ziekenfonds je kiest. Het is dankzij de verplichte verzekering dat je kosten voor medische zorg (geneesmiddelen, medische kosten, ziekenhuisopname, enz.) deels terugbetaald worden en je een uitkering in geval van arbeidsongeschiktheid krijgt.
- De voordelen van een aanvullende verzekering variëren naargelang het ziekenfonds dat je kiest. De Socialistische Mutualiteit Brabant biedt een breed scala aan voordelen, diensten en producten die de verplichte verzekering aanvullen: terugbetaling van het remgeld, tussenkomst bij de inschrijving in een sport- of fitnessclub, enz. Klik hier om meer te weten te komen over hun aanbod.
Actiris, Forem, VDAB of ADG openen hun deuren!
Eens je je diploma op zak hebt, moet je je eerst inschrijven als werkzoekende bij Actiris (Brussel), Forem (Wallonië), VDAB (Vlaanderen) of ADG (Duitstalige Gemeenschap). Wanneer je als werkzoekende ingeschreven bent, begint de periode van je beroepsinschakelingstijd. Die duurt 1 jaar (310 dagen om precies te zijn) en is verplicht als je een werkloosheidsuitkering wil aanvragen.
Aan het einde van de je beroepsinschakelingstijd heb je, als je zoektocht naar een baan succesvol is, recht op een werkloosheidsuitkering. Als je echter gedurende deze 310 dagen geen baan hebt gevonden, heb je automatisch recht op een inschakelingsuitkering! Je moet je dan aanmelden bij de CAPAC of bij een vakbond (ABVV, CGSLB, CSC). Je zult je ook opnieuw moeten inschrijven bij de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling.
Hoeveel bedraagt de inschakelingsuitkering?
- 959,14 euro / maand voor een alleenstaande, ouder dan 21 jaar
- 573,82 euro / maand voor 18-20 jarigen
- 365,04 euro / maand voor iemand jonger dan 18 jaar.
Hoe zit het met de kinderbijslag?
De kinderbijslag wordt onvoorwaardelijk aan elke ouder uitbetaald tot 31 augustus van het jaar waarin het kind 18 jaar wordt. De kinderbijslag kan worden voortgezet totdat de jongere 25 jaar wordt als:
- De jongere werkt tijdens zijn of haar beroepsinschakelingstijd en zijn of haar maandsalaris niet meer dan 55,89 euro per maand bedraagt.
- De jongere nog studeert.
Na de leeftijd van 25 jaar, ongeacht de situatie van de jongere (student, werkzoekende) stopt de kinderbijslag.
En wat nog meer?
Hospitalisatieverzekeringen
Zolang je afhankelijk bent van je ouders, ben je gedekt door hun hospitalisatieverzekering. Zodra je financieel onafhankelijk bent geworden, kun je de hospitalisatieverzekering van je ouders bij dezelfde verzekeraar individueel verlengen.
Bekijk ook onze lijst van startersjobs!
Niets ingewikkeld, maar vergeet niet om deze verzekering op tijd af te sluiten, want je zult de procedure en de termijnen moeten respecteren om van deze verlengingen te kunnen profiteren en dit recht niet te verliezen.
Belastingen
Een eerste baan betekent ook belastingen! Deze zullen variëren afhankelijk van je situatie. Als je werkt, alleenstaand bent en bij je alleenstaande ouder woont, word je als “alleenstaand” belast en je ouder ook. Als je ouders getrouwd zijn en je woont nog steeds bij hen, zullen zij een gezamenlijke belastingaangifte doen terwijl jij je alleenstaande belastingaangifte indient.
Al deze termen zijn vrij technisch en we moedigen je aan om je bewust te zijn van de verschillende organisaties waartoe je je moet wenden zodra je afgestudeerd bent. De ziekenfondsen en de verschillende arbeidsbureaus staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden. Je hoeft alleen maar naar hun website te gaan en een afspraak te maken!
Veel succes met je nieuwe leven als jongvolwassene !
Lees andere artikelen per onderwerp👇
Altijd als eerste op de hoogte van de laatste starterjobs! 📩