Ontdek hoe Laura haar project bij de Samenlevingsdienst ervaren heeft | Student Life | Student.be

Ontdek hoe Laura haar project bij de Samenlevingsdienst ervaren heeft

Wij ontmoetten Laura, een 21-jarige jongedame uit Luik, die zonet haar project bij de Samenlevingsdienst van 6 maanden afgerond heeft bij de Luikse vereniging L’Association Jeunesse – Solidarité (AJS) TAL-LAFI. 

Kan je je even voorstellen?

"Mijn naam is Laura en ik ben 21 jaar. In juni 2019 heb ik mijn bacheloropleiding in internationale samenwerking in Luik behaald. Ik heb mijn project voor de Samenlevingsdienst dit jaar gedaan, van januari tot juni 2020. In september begin ik aan mijn Master in Publiek Beleid en Menselijke Ontwikkeling aan de Universiteit van Maastricht."

Hoe heb je gehoord over de Samenlevingsdienst?

"Ik heb de Samenlevingsdienst toevallig leren kennen via mond-tot-mondreclame. Toen ik in juni 2019 afstudeerde, wist ik echt niet wat ik daarna wilde doen. Een vriend vertelde me over de Samenlevingsdienst. Ik was meteen geïnteresseerd in het project, dus ging ik naar hun website en schreef me in voor de informatiesessie in Luik."

Hoe verliep die informatiesessie?

"De informatiesessie is heel goed verlopen. Er waren verschillende jongeren aanwezig die graag wilden deelnemen aan de projecten van de Samenlevingsdienst. We vormden een zogenaamde ‘promo’.  De verantwoordelijken van de Samenlevingsdienst hebben ons het project in zijn geheel voorgesteld, waarna we een folder ontvingen met daarin de verschillende verenigingen waarvoor we een project konden uitvoeren. Er zijn er maar liefst 400 in België! Keuze genoeg dus om een project te doen die ons nauw aan het hart ligt." Je vindt hier meer details over de Informatiesessies van de Samenlevingsdienst. 

Eens je beslist had om je te engageren voor de Samenlevingsdienst, wat waren de volgende stappen?

"De promotie wordt verzorgd door twee verantwoordelijken. Een van hen leidt de groep jongeren die deelneemt aan de dienst en de andere is persoonlijk aan ons toegewezen en treedt op als mentor. Ik gaf hem de naam van de vereniging waarbij ik mijn project wilde doen en hij nam contact op met de vereniging. Hij regelde een afspraak waar we allebei naartoe gingen. De mensen van de Samenlevingsdienst zijn echt attent en proactief met de jongeren. Dit is heel nuttig, want sommigen onder ons zijn nog steeds een beetje verlegen en/of verdwaald in de stappen die ze moeten ondernemen met de vereniging waar ze hun project gaan uitvoeren. Deze hulp is echt kostbaar!

Toen ik me vervolgens bij de vereniging van mijn keuze aansloot en me er voor 6 maanden engageerde, werd de directeur van de vereniging mijn mentor en stond hij in permanent contact met de verantwoordelijke bij de Samenlevingsdienst. Telkens als ik een vraag had, wist ik dat ik me zonder zorgen tot een van hen kon wenden. Ik voelde me echt gesteund en geholpen gedurende het volledige project."

Wat heb je precies gedaan bij de vereniging waar je 6 maanden lang je project hebt uitgevoerd?

"Ik heb mijn project bij L’Association Jeunesse- Solidarité Tal-Lafi uitgevoerd, gevestigd in Luik. Zij houden zich bezig met tal van projecten: burgerschapscursussen, cursussen Frans - vreemde talen, juridische en sociale hulp, huiswerkschool, enz. Ik heb daar een heleboel dingen gedaan. Mijn werk was zeer veelzijdig.

Ik heb meegewerkt aan het invullen van dossiers voor aanvragen tot het indienen van projecten, ik heb meegewerkt aan de communicatie door te werken aan de website en de opmaak van posters. Ik voerde ook sociale taken uit en ik heb de dossiers van mijn collega's gecorrigeerd dankzij mijn goede kennis van het Frans. Ik werd echt als een volwaardige werknemer beschouwd en ik vond het erg leuk dat ik op dezelfde hoogte werd geplaatst als mijn collega's. Ik heb veel geleerd tijdens die 6 maanden."

Wat heb je precies geleerd? Wat heeft deze ervaring jou bijgebracht?

"Deze ervaring heeft me veel bijgebracht, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Ik heb gedurende 6 maanden een glimp kunnen opvangen van hoe het werkleven er uitziet. Wat ik tijdens mijn 3 jaar als bachelorstudente in internationale samenwerking heb geleerd, heb ik in de praktijk kunnen omzetten; ik heb een professioneel netwerk opgebouwd, ik ben vertrouwd geraakt met asielprocedures en de obstakels voor nieuwkomers.

Op persoonlijk vlak hebben de vele ontmoetingen tijdens die 6 maanden mij heel veel bijgebracht. Ik vond de multiculturele dimensie van mijn ervaring binnen de vereniging leuk en ik heb ook veel geleerd van de andere jongeren in mijn groep die samen met mij het project uitvoerden. Tot slot heeft dit project me ook geholpen om mezelf beter te leren kennen en in alle rust een keuze te kunnen maken over mijn toekomstige masterdiploma!"

Wat heeft de Samenlevingsdienst gedaan tijdens die periode van 6 maanden?

"De Samenlevingsdienst was altijd beschikbaar. Daarnaast werkten we 6 maanden onder de status van betaalde vrijwilliger. Deze status betekent dat je maximaal 28 uur per week mag werken. Elke vrijdag kwamen we dus samen met de groep voor een opleiding bij de Samenlevingsdienst. We kregen onder meer een opleiding over multiculturaliteit, geweldloze communicatie, eco-burgerschap, enz. We zijn ook geslaagd voor ons EFAC (European First Aid Certificate). De Samenlevingsdienst bood ons ook psychologische ondersteuning aan als we dit nodig hadden of als we advies wilden met het oog op onze professionele toekomst."

Hoe is jouw project tot z’n einde gekomen?

"Ik ben in januari met mijn project begonnen en alles is snel van koers veranderd door de COVID-19 crisis. Ik kon wel nog steeds mijn volledige project uitvoeren bij de vereniging AJS Tal-Lafi.

We hadden de mogelijkheid om een ‘aanvullende missie’ te doen gedurende 3 weken in een andere vereniging om zo eens een andere plaats met andere activiteiten uit te testen. Ik deed dit bij het Leger des Heils tijdens de lockdown als een missie rechtstreeks gelinkt aan de COVID-19 situatie. Mijn taken waren het bereiden van voedselpakketten, deze uitdelen aan precaire gezinnen, het uitdelen van maaltijden in de lokalen van de vereniging aan de ingeschreven personen of rechtstreeks in het station van Luik-Guillemins aan de daklozen. Deze ervaring, hoewel veel korter, heeft mij ook veel bijgebracht.

Op het einde van mijn ervaring vroeg de Samenlevingsdienst en de vereniging AJS Tal-Lafi mij om een klein verslag te schrijven over mijn project om op die manier wat feedback te krijgen (wat ik leuk vond, wat ik bijgeleerd had, of ik opmerkingen had, etc.).

De vereniging AJS Tal-Lafi vertelde me dat ze me na deze ervaring van 6 maanden graag vast in dienst hadden willen nemen, maar dat ze op dat moment niet over de nodige middelen beschikten en bovendien moest ik ook nog mijn master doen. Ik weet dat een aantal van de jongeren die aan de Samenlevingsdienst hebben deelgenomen, als werknemer vast aangenomen worden bij de vereniging waar ze hun project hebben uitgevoerd."

Heb je zin om in de voetsporen van Laura te treden en je ook te engageren voor een project bij de Samenlevingsdienst? Aarzel dan zeker niet om je in te schrijven voor een van de vele informatiesessies door hier te klikken.

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid