Ontmoeting met Mounia, die haar architectuurstage voltooit bij de Regie der Gebouwen | Student Life | Student.be

Ontmoeting met Mounia, die haar architectuurstage voltooit bij de Regie der Gebouwen

Sinds enkele jaren werft de afdeling P&O een aantal jonge medewerkers aan die een eerste beroepservaring verwerven bij de Regie der Gebouwen. Voor Mounia Selmani gaat deze eerste ervaring gepaard met de mogelijkheid om haar architectuurstage te voltooien bij de organisatie. Een andere manier om jong talent aan te trekken!

Mounia Selmani werkt sinds 1 februari 2019 bij de dienst Brussel - Bouw en Renovatie. Ze is pas afgestudeerd en doet haar architectuurstage onder toezicht van Blaise Beaume.

Van waar ken je de Regie der Gebouwen?

Mounia Selmani: “Ik kwam vaak voorbij de hoofdzetel van de Regie der Gebouwen als ik naar de les ging, “De Regie der Gebouwen werft aan”-slogan werd weergegeven op het gebouw. Nadat ik mijn diploma had behaald, ben ik gaan kijken op de website of er een aanbieding was die mij zou kunnen interesseren. Toen was er net een openstaande vacature voor een betrekking als junior architect. Ik heb dus gesolliciteerd en ben op 1 februari 2019 bij de Regie der Gebouwen begonnen. ”

Wat houdt deze architectuurstage in?

“Aan het einde van zijn/haar studies moet een architect(e) gedurende 2 jaar stage lopen onder toezicht van een architect die al minstens 10 jaar ingeschreven is bij de Orde van Architecten. De professoren spraken steeds van onafhankelijke architectenbureau’s, maar ik had hen nog nooit horen vertellen over openbare instellingen. Bovendien wist ik niet dat het mogelijk was om de stage te voltooien in een openbaar bestuur, pas tijdens mijn aanwerving heeft de dienst Talent mij hierover ingelicht. ”

Dat is fantastisch nieuws!

“Ja, inderdaad. In de privésector is het moeilijk om een goede plaats te vinden waar men voldoende ondersteund wordt en de werkomstandigheden zijn niet altijd optimaal. Bij de Regie der Gebouwen heb ik interessante projecten, gevarieerd werk tussen het kantoor en de werven, hulp indien nodig en een uitstekend evenwicht tussen werk- en privéleven. Bovendien geeft de Regie der Gebouwen ons echt voldoende vertrouwen en verantwoordelijkheden ondanks het feit dat het een eerste beroepservaring betreft. Het is echt ideaal! ”

Aan welke projecten werk je momenteel?

“ Ik werk onder andere aan verschillende soorten dossiers in uitvoering of in studiefase in gebouwen zoals de Hallepoort, het Klein-Kasteeltje, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, de Raad van State, ... Ik heb een groot deel van de uitvoering van de kantoorinrichtingen in de WTC3 opgevolgd. Meer recent heeft men mij de inrichting in NWoW van een deel van het Gulden Vliesgebouw toevertrouwd en ik volg hiervan momenteel de uitvoering op als leidend ambtenaar. Mijn stagemeester is de beheerder van de Hallepoort en ik sta hem ook bij in het beheer van verschillende dossiers met betrekking tot dit gebouw, bovenop mijn andere dossiers. Ik heb toegang tot historische gebouwen en buitengewone plekken. Zich in de Troonzaal van het Koninklijk Paleis van Brussel bevinden is toch uitzonderlijk. ”

Is er een verschil tussen stage lopen in de overheidssector en in de privésector?

“Het grootste verschil is dat men in een openbaar bestuur onmiddellijk alle aspecten van het vak leert kennen: men tekent, uiteraard, hoewel het merendeel van de uitvoeringstekeningen overgelaten wordt aan de aannemers, maar men wordt snel mee betrokken op de werf om het administratief gedeelte op zich te nemen, de vergaderingen te volgen, bestekken, meetstaten en ramingen op te maken, enz. De Regie geeft ons de mogelijkheid om alle taken van een architect uit te voeren. En in zijn geheel, moest ik ooit als zelfstandig architect werken, zou ik dezelfde functie hebben als binnen de Regie der Gebouwen. Het creatieve aspect en de omvang van de gebouwen kunnen uiteraard variëren, maar mijn rol blijft dezelfde: de wensen en behoeften van de klanten uitdenken en verwezenlijken. ”

Hoe verloopt de begeleiding?

“ Mijn stagebegeleider Blaise Beaume is architect, en mijn diensthoofd, Sarra Blaiech, is eveneens architecte. Ik ben dus goed omringd. Om de 6 maanden heb ik een onderhoud met inspecteurs van de Orde van Architecten. Voor elke controle moeten mijn stagebegeleider en ikzelf ieder een stageverslag opmaken. Bovendien, met het evaluatiesysteem van de Regie der Gebouwen, heb ik functioneringsgesprekken en opvolgingsgesprekken tijdens dewelke mijn doelstellingen en hun uitvoering worden besproken op verschillende tijdstippen in het jaar. Ik word echt goed begeleid. ”

Hoe ervaar je deze eerste beroepservaring?

“ Het is een mooie eerste ervaring omdat ik de mogelijkheid krijg te werken aan mooie gebouwen, men vertrouwt mij en ik voel mij ondersteund in elk project. Bovendien staan mijn collega’s steeds klaar om mij te helpen en mijn vragen te beantwoorden. Ik raad het echt aan om bij de Regie der Gebouwen te komen werken als men wilt bijleren over de Belgische architectuur en het beheer van haar patrimonium. Bovendien is de sfeer er aangenaam, net als de werkruimtes. ”

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Werfcontroleur te Antwerpen

  Regie der Gebouwen Startersjob
  2000 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  ICT Expert

  Regie der Gebouwen Startersjob
  1060 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Projectleider HVAC

  Regie der Gebouwen Startersjob
  1060 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid