Waarom soft skills steeds meer aan belang winnen | Student Life | Student.be

Waarom soft skills steeds meer aan belang winnen

Soft Skills

Tegenwoordig winnen soft skills steeds meer aan belang bij werkgevers, en dat met goede reden. Ze kunnen er ook voor zorgen dat jij als sollicitant misschien wel sneller een job grijpt dan iemand anders. Maar wat zijn die soft skills eigenlijk? En waarom zijn ze zo belangrijk?

Soft Skills, wat zijn dat?

Soft skills, of zachte vaardigheden, zijn simpel gezegd karaktereigenschappen. Deze zijn idealiter relevant voor de job waarvoor je solliciteert en helpen je om je te onderscheiden van andere sollicitanten. Communciatieve vaardigheden zijn bijvoorbeeld nuttig voor een job in de customer service, terwijl doortastend handelen een relevante skill is wanneer je noodoproepen zou moeten beantwoorden. Niemand wil namelijk dat de operator van 112 mee panikeert wanneer je hen belt, toch?

Het tegengestelde van de soft skills zijn de hard skills, waarmee we aangeleerde en technische vaardigheden bedoelen. Deze hard skills verkrijg je door onder andere opleidingen gevolgd te hebben of door werkervaring. Kunnen programmeren of vreemde talen spreken zijn voorbeelden van hard skills.

Waarom zijn Soft Skills zo belangrijk?

Vandaag de dag hechten werkgevers steeds meer belang aan de soft skills van sollicitanten. De kans is groot dat ze je hier ook op testen tijdens je sollicitatiegesprek. Het is daarom wel handig dat je je op voorhand even afvraagt waar jij in uitblinkt en hoe je je eigen soft skills kan profileren tijdens een sollicitatiegesprek of op je cv.

Zoals hierboven vermeld, zorgen soft skills ervoor dat jij een unieke sollicitant wordt voor de werkgever. Deze onderscheiden jou van de rest. Stel je voor dat jij en een andere kandidaat solliciteren voor dezelfde job, waarbij jullie beide over hetzelfde of een gelijkaardig diploma beschikken. De hard skills, zoals de kennis die je hebt opgedaan tijdens jouw hogere opleiding, zijn uiteraard nog steeds van cruciaal belang wanneer je solliciteert, want als je niet over het vereiste gelijkaardig diploma of gelijk door ervaring beschikt, gebeurt het vaak dat je meteen al uit de running valt. Maar als jij dan nét iets meer uitblinkt in de vereiste soft skills, kiest de werkgever waarschijnlijk toch eerder voor jou.  

Soft skills tonen ook je potentieel aan en in hoeverre je past in het bedrijf waarvoor je solliciteer, en meer bepaald bij de bedrijfscultuur. Stel dat je compleet uit de boot valt omwille van je persoonlijke karaktereigenschappen, kan dat wel eens een negatieve ervaring betekenen voor zowel jou als je collega’s. Werkgevers proberen daarom naast de vereiste hard skills ook meer en meer rekening te houden met de soft skills die nodig zijn voor die job.

Het belang van soft skills voor Medische Bijstandsverleners

Voor de job als bijstandsverlener zijn naast meertaligheid ook verschillende soft skills zeer belangrijk. Wanneer een persoon jou opbelt in verband met een ongeval, dan is het voor een bijstandsverlener van cruciaal belang dat je zo goed mogelijk luistert naar zijn of haar verhaal en de juiste vragen stelt zodat je de ernst van de situatie goed kan inschatten. Daarnaast beschik je ook best over een goede portie durf, want eens je de situatie hebt ingeschat, moet je snel en daadkrachtig handelen om de persoon in kwestie zo goed en efficiënt mogelijk te helpen. Voel je er wel iets voor om een job uit te oefenen waaruit je enorm veel voldoening put én trek je vlot je plan in het Nederlands, Engels en Frans (of nog een andere taal)? Dan is deze job ideaal voor jou! Allianz Partners is momenteel nog op zoek naar 15 Medische Bijstandsverlener om hun team in hartje Brussel te versterken! Belangrijk om te weten: zowel werkstudenten als jonge starters zijn welkom! Bekijk snel de vacature hieronder en ga voor een job waar je écht een verschil maakt! (en oh ja, voor we het vergeten: medische kennis is hélemaal niet nodig! ;-)

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid