Sollicitatietips voor een studentenjob | Student Life | Student.be

Sollicitatietips voor een studentenjob

 

Solliciteren is niet altijd even makkelijk. Je bent soms nerveus, er worden lastige vragen gesteld of er zijn gewoon veel kandidaten voor één job. Om deze klus te verzachten hebben wij voor jou enkele richtlijnen verzameld. Met deze tips zorgen wij ervoor dat je niet snel opnieuw hoeft te solliciteren!

Curriculum Vitae voor jobstudenten

Het woord ‘CV’ is de afkorting voor Curriculum Vitae. Met jouw CV leg je vaak het eerste contact met potentiële werkgevers. Zorg dus dat je een goede eerste indruk nalaat! In een CV lijst je je voornaamste vaardigheden, opleiding(en) en persoonlijke gegevens op. Kortom, alles wat relevant kan zijn voor werkgevers. Je kan hier erg creatief mee omgaan, maar zorg dat een CV steeds duidelijk blijft. Ben je op zoek naar leuke templates om jouw CV te pimpen? Dan kan je eens bladeren door Canva.

Maak je CV ook niet te lang. Voor jobstudenten en pas-afgestudeerden raden we aan om het te beperken tot een A4. Werkgevers bekijken deze CV’s vaak diagonaal en het is dus een kwestie van je grootste troeven het best in de kijker zetten. Zorg wel dat er geen taalfoutjes te vinden zijn, want dat heeft dan weer een negatieve impact.

De motivatiebrief maakt het verschil

Een motivatiebrief is niet altijd vereist, maar kan vaak gevraagd worden als aanvulling op jouw CV. Met een motivatiebrief kun je echt het verschil maken. Gebruik formele taal maar overdrijf niet met grammatica of woordenschat. Blijf jezelf en overtuig de werkgever dat jij de meest geschikte persoon bent voor de job! Liegen heeft weinig zin, maar jezelf een beetje verkopen kan geen kwaad.

Hou je motivatiebrief ook persoonlijk. Stuur niet dezelfde brief naar verschillende bedrijven, maar probeer voor elke sollicitatie met nieuwe inzichten naar voor te komen. Deel deze tekst ook in met een logisch verloop zodat de brief vlot en aangenaam is om te lezen.

Sollicitatiegesprek bij het bedrijf

Word je uitgenodigd op een sollicitatiegesprek? Dan ben je al een stap dichter bij de job! Ook hier is het van belang om een goede indruk achter te laten. Zorg bijvoorbeeld dat je een goede kennis hebt van het bedrijf waarvoor je gaat solliciteren. Kijk eens rond op de website, op LinkedIn of gewoon via Google, maar kijk ook zeker eens op Glassdoor. Op deze website vind je recensies van werknemers van verschillende bedrijven die handig kunnen zijn om je voor te bereiden op het gesprek.  

Wees altijd op tijd! Een kwartier op voorhand aanwezig zijn is geen overbodige luxe. Vaak moet je je nog aanmelden of zoeken naar het juiste kantoor, en als je dit allemaal rustig kan doen heeft het ook een positieve invloed op jouw state of mind. Daarnaast toont dit ook dat je punctueel en professioneel bent, en zo verdien je alweer een puntje extra! 

Zet je GSM uit, doe je kauwgom weg en oefen nog even je glimlach voor je aan het gesprek begint. Blijf formeel en beleefd, en laat vooral merken dat je een aangenaam persoon bent om mee om te gaan. Dit is vaak belangrijker dan competenties, zeker voor jonge mensen. Een slechte reputatie is vooral heel moeilijk om weer kwijt te raken.

 

Nu is het aan jou! Succes! 

Gerelateerde vacatures

 • 2020-07-01
  =job.status_text

  Young Talent Scout

  First Floor Studentenjob
  2060 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid