Stop je met studeren tijdens het academiejaar? Waarom je studies dan niet in het buitenland afmaken? | Student Life | Student.be

Stop je met studeren tijdens het academiejaar? Waarom je studies dan niet in het buitenland afmaken?

Studies stopzetten tijdens het academiejaar: ga naar het buitenland

Een sabbatjaar, een heroriëntatie of een kleine onderbreking.... Soms vind je de eerste keer je weg niet en is een heroriëntatie noodzakelijk.

Als je je studies onderbreekt, zou het maar al te jammer zijn om stil te blijven staan. Waarom niet naar het buitenland trekken? Of je nu vrijwilligerswerk, betaald werk of een stage gaat doen, hieronder geven we je enkele manieren om de rest van je jaar doordacht door te brengen. Zelfs als je op het laatste moment naar het buitenland gaat, omdat je hebt besloten om in de loop van het academiejaar te stoppen met studeren, is dat geen reden om de veiligheid over het hoofd te zien! Weet dat je een verzekering kunt afsluiten die alle aspecten van jouw reis dekt, of je nu gaat studeren, reizen of vrijwilligerswerk gaat doen.

1. Werken of stage lopen in het buitenland

Ten eerste is het belangrijk dat je weet dat als je stopt met je hoger onderwijs, je je status als student verliest. Je kan dus niet werken als jobstudent en je moet je als werkzoekende inschrijven bij je verantwoordelijke organisatie (Actiris in Brussel, Le Forem in Wallonië, VDAB in Vlaanderen). Geen paniek, niets is definitief als het gaat om de status: als je in september weer naar school wilt, is het altijd mogelijk om terug te keren naar de status van student.

Hier zijn enkele manieren om als jongere een baan of een stage in het buitenland te vinden:

 • Actiris International

Het Brusselse arbeidsbureau Actiris heeft een specifieke tak ontwikkeld die zich toespitst op stages en tewerkstelling in het buitenland, zowel binnen als buiten Europa: Actiris International. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voordat je erin vliegt, evenals enkele vacatures en stageaanbiedingen.

 • EURES

Dit is de Europese website voor beroepsmobiliteit: als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent, biedt EURES je de mogelijkheid om in een ander EU-land (+Noorwegen en IJsland) te verblijven om te werken, een stage te lopen of een opleiding te volgen. Klik hier voor meer informatie.

 • Eurodyssee stage

Eurodyssee is een uitwisselingsprogramma van de Vergadering van Europese Regio's dat stages van drie tot zeven maanden in het buitenland aanbiedt aan jonge werkzoekenden van 18 tot 30 jaar. Het doel is om jongeren beroepservaring te bieden en hen de kans te geven een taal te leren of te perfectioneren.

 • Working Holiday Program (WHP)

Het Working Holiday Visa of Working Holiday Program (WHP) is een tijdelijk immigratievisum. Het is een geweldige kans om een partnerland te ontdekken en daar een paar maanden te blijven terwijl je de reis financiert door middel van klussen. Voor de Belgen biedt WHP de mogelijkheid om enkele maanden te gaan werken in één van de volgende landen: Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Taiwan.

2. Vrijwilligerswerk

Om het maximum uit je tijd te halen door een verrijkende ervaring voor jezelf en anderen te beleven, kun je deelnemen aan een vrijwilligersproject. Volgende organisaties zijn gespecialiseerd in het uitsturen van vrijwilligers naar het buitenland:

 • Bouworde vzw

Een internationaal werkkamp is een groep vrijwilligers van over de hele wereld die voor een vereniging gedurende enkele weken of maanden werken aan een sociaal, cultureel, artistiek of milieuproject, zoals het helpen organiseren van een festival in Nigeria, een zomerkamp in Mongolië of een herbebossingsproject in het Andes-gebergte in Ecuador. Voor meer informatie kan je hier een kijkje nemen: Bouworde vzw.

 • Projects Abroad

Het internationale bedrijf Projects Abroad stuurt jaarlijks 8.000 vrijwilligers naar projecten in verschillende sectoren: humanitair, eco-vrijwilligerswerk, onderwijs, gezondheid, onderwijs.... Om de vele projecten in het buitenland te ontdekken kan je de website van Projects Abroad raadplegen. 

 • International Voluntary Service

Het uitzenden en begeleiden van jongeren die vrijwilligerswerk willen doen is ook de specialiteit van International Voluntary Service (IVS), dat door de Europese Commissie wordt erkend als onderdeel van het Erasmus+-programma en uitwisselingen organiseert in 80 landen over de hele wereld. De organisatie bereidt vrijwilligers voor en stuurt ze naar werkkampen die door lokale verenigingen worden opgezet. Op de zeer uitgebreide website van de organisatie worden alle beschikbare projecten per land beschreven en wordt zelfs een speciaal ‘sabbatjaar’-programma aangeboden.

3. Taalreizen

Gebruik maken van die overige paar maanden om een vreemde taal te leren kan alleen maar een bonus zijn voor jouw toekomstige beroepsleven. Het is ook de perfecte gelegenheid om een nieuwe cultuur te ontdekken door je er volledig onder te dompelen in de cultuurwaarden van jouw gekozen gastland!

Er zijn veel organisaties die taalverblijven organiseren. Onder hen organiseren AFS en EF reizen naar het buitenland om een taal te leren gedurende een trimester, semester of een volledig jaar. Wist je het volgende al? Onder bepaalde voorwaarden kan je een beurs krijgen om naar het buitenland te gaan voor een taalverblijf.

4. Praktische tips

Heb je je keuze gemaakt tussen werken, een taal studeren of gewoon een sabbatjaar? Ben je klaar om op avontuur te gaan? Waarschijnlijk heb je dan al eens nagedacht over je paspoort en misschien een visum.... Maar heb je ook al nagedacht over een reisverzekering? AXA heeft ‘Students Travel’ gelanceerd, een reisverzekering die je dekt als je naar het buitenland gaat om een stage te lopen of te werken (mits je geen vast contract hebt). Students Travel biedt in totaal vier dekkingen: bijstand in geval van diefstal/verlies van bagage, vervoersbewijzen, reisdocumenten en betaalmiddelen, dekking bij annulering of onderbrekning van het verblijf, in geval van medische kosten/ziekenhuisopname en in geval van een ongeval (met gevolgsymptomen). Students Travel dekt je overal ter wereld voor een jaar als onderdeel van je taalreis, vrijwilligersproject of sabbatjaar.
Neem hier een kijkje voor meer informatie.

Goeie reis!

Gerelateerde vacatures

 • 2020-10-01
  =job.status_text

  Online marketeer

  Toreon Studentenjob
  2018 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid