Thuiswerken, creativiteit, welzijn: de eisen van generatie Y | Student Life | Student.be

Thuiswerken, creativiteit, welzijn: de eisen van generatie Y

Generatie Y heeft een goed salaris vervangen door flexibiliteit en autonomie als belangrijkste factor om bij bedrijven te gaan werken.

Als bedrijven je warm willen maken om hun team te vervoegen, moeten ze een aantrekkelijk imago als werkgever uitdragen, vooral omdat ze geconfronteerd worden met een geduchte tegenstander! Jong talent wordt steeds meer aangetrokken door de jonge en avant-gardistische sfeer van de Start-ups, waarin de hiërarchische structuur minder voelbaar is, de afstand tussen privé- en beroepsleven minder groot is en het begrip 'plezier' meer geïntegreerd is. Wat zijn de belangrijkste verwachtingen van Generatie Y en hoe komen bedrijven hieraan tegemoet? Dat leggen we in dit artikel uit.

Wens nr. 1: een beter evenwicht tussen werk en privé-leven

Volgens een studie zegt 57% van de 18-39-jarigen dat ze bereid zijn een deel van hun inkomen op te offeren om hun levenskwaliteit te verbeteren. Flexibiliteit is een fundamenteel begrip in de ideale versie van de arbeidswereld die generatie Y wil verwezenlijken. Concreet betekent dit onder meer de mogelijkheid tot thuiswerken. De nieuwe communicatiemiddelen bevorderen deze nieuwe vorm van organisatie: smartphones, applicaties, mobiele werkplekken, enz. Een werknemer die goed gedijt in zijn privéleven zal meer betrokken zijn bij zijn professionele missies, dus dit is een Win-Win situatie!

 

Wens nr. 2: een generatie op zoek naar betekenis

Deze "digital natives" zijn voortdurend met elkaar verbonden en hebben permanent toegang tot informatie, ze zoeken betekenis en nut in hun werk. Dragen hun acties bij aan anderen? aan het bedrijf? aan de wereld? De Y-generatie heeft een doel, een uitdaging nodig vooraleer ze haar taak met enthousiasme en overtuiging uitvoeren. Generatie Y streeft er ook naar om waardevolle en persoonlijke relaties uit te bouwen op het werk. Salaris is voor hen niet meer de doorslaggevende factor, maar eerder de waarden die de onderneming vooropstelt. Intrinsieke factoren als persoonlijke verrijking, mogelijkheid tot promotie, welzijn en plezier op het werk, erkenning, ... krijgen steeds meer voorrang op extrinsieke factoren als sociale druk, materiële beloning, promotie, enzoverder.

 

Wens 3: Coaching en empowerment in plaats van leiding en evaluatie

Jongeren van de Y-generatie willen onder toezicht staan en niet gecontroleerd worden, en ze moedigen regelmatige feedback aan tijdens jaarlijkse evaluatiegesprekken. De notie van autonomie, verantwoordelijkheid en vrijheid in het werk is belangrijk en stimuleert hun creativiteit. In plaats van direct management geven zij de voorkeur aan participatief management. Dit is gebaseerd op samenwerking tussen de werknemers: collega's worden aangemoedigd om hun mening te geven, hun ideeën te delen en in teamverband te werken.Deze vorm van organisatie bevordert samenwerking en wederzijdse bijstand.

 

Je snapt het ondertussen wel, Generation Y heeft een andere manier van werken. Wees voorzichtig want Generatie Y is ook de koningin van de mobiliteit! Er wordt niet gestreefd naar een 30-jarige carrière in hetzelfde bedrijf. Deze professionals worden meer gedreven door een verlangen naar uitdaging en een job die hen fascineert, en daarom wordt deze generatie ook wel 'de professionele nomaden' genoemd. Bedrijven staan dus voor de uitdaging om hun organisatie aan te passen aan deze nieuwe verwachtingen. In het pakket dat bedrijven aanbieden zitten dus ook steeds vaker diensten voor werknemers zoals abonnementen op sporthallen, collaboratieve werkplekken, thuiswerk, de mogelijkheid van een internationale carrière, ...

Ontdek hier al onze jobaanbiedingen voor jonge afgestudeerden!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Demand Planner FMCG

  L'Oréal Startersjob
  1082 Berchem-Sainte-Agathe
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • 2020-07-13
  =job.status_text

  Jurist (m/v/x)

  Selor Startersjob
  1000 Brussels
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid