Ask the recruiter: hoe kan ik me als ingenieur het best voorbereiden op een jobinterview? | Student Life | Student.be

Ask the recruiter: hoe kan ik me als ingenieur het best voorbereiden op een jobinterview?

 

Tips van recruiters over het voorbereiden van een jobinterview

Tijdens de examens zat Student.be niet stil! Terwijl er hard gestudeerd werd, gingen wij op zoek naar enkele nuttige tips om je voor te bereiden op je eerste sollicitatiegesprek(ken). Wij kwamen hiervoor terecht bij Marie Wieleman, Talent Acquisition Specialist bij Unilin. Met haar ervaring in het rekruteren van jonge ingenieursstudenten, gaf zij ons enkele tips mee om je voor te bereiden op een jobinterview.

Student.be:  Laat ons meteen met de deur in huis vallen en starten met een vraag die we vaak te horen krijgen van jonge ingenieurs. Welke opleidingen en/of extra curriculaire zaken kunnen een voordeel geven bij hun sollicitatie?

Marie: Op het gebied van extra opleidingen zijn bijvoorbeeld Summer Schools een mooie meerwaarde. Door een dergelijk programma te volgen toon je dat je gemotiveerd bent om ook naast je studie nog bij te leren. Ook een internationale ervaring zoals Erasmus is een mooi pluspunt.

Daarnaast zijn er nog twee factoren die voor ons van belang zijn: economisch inzicht en soft skills. Bij veel van onze technische ingenieurs maakt people management ook een belangrijk onderdeel van de job uit. Ook een helicopterview is iets dat bij ons erg geapprecieerd wordt, daarom is een economische opleiding altijd mooi meegenomen. Maar geen zorgen, de zaken die net aan bod kwamen zijn enkel leuke extra’s. Wij hebben bij Unilin een mooi aanbod aan interne opleidingen voor de jonge starters, om ervoor te zorgen dat zij deze vaardigheden zeker niet mislopen.

Op het gebied van buitenschoolse activiteiten kunnen een aantal zaken relevant zijn: vrijwillige stages en leiding geven aan scouts of chiro toont ons bijvoorbeeld een bewijs van ondernemingszin en leiderschap. Aan de hand van sport kan je bijvoorbeeld aantonen dat je een teamspeler bent.  Vaak twijfelen studenten om ervaring in een studentenvereniging op hun CV te vermelden, maar doe dit zeker want je toont ons dat je niet stil hebt gezeten!
 

Student.be: Hoe kan je jezelf best voorbereiden op een jobinterview?

Marie: De belangrijkste voorbereiding is het leren kennen van het bedrijf. Dit kan meestal gewoon via de website. Probeer een goed algemeen beeld te krijgen. Welke waarden vindt men belangrijk en pas ik hierbij? Welke afdelingen zijn er? Bij Unilin vinden wij het bijvoorbeeld belangrijk dat de kandidaten weten dat we verschillende divisies en een ruim assortiment aan producten en merken (naast Quick Step) hebben.

Naast kennis over het bedrijf kan het ook handig zijn om een beeld te hebben van welke jobs men aanbiedt. Deze kan je bij ons bijvoorbeeld terugvinden op een aparte jobsite, maar vaak staan deze in een speciaal daarvoor voorziene rubriek op de website

Uiteraard dien je je ook voor te bereiden op vragen die bijna in elke eerste interview terugkomen:

  • Wat zijn je sterke punten?

  • Wat onderscheidt jou van andere studenten?

  • Waar zie je jezelf naartoe groeien binnen het bedrijf?

  • Wat is jouw motivatie om hier te werken?

  • Waar haal jij je energie uit?

Op deze vragen hoeft je antwoord niet helemaal perfect te zijn, maar je moet vooral kunnen aantonen dat je hierover al eens hebt nagedacht.
 

Student.be: Wat is de meest gemaakte fout tijdens een jobinterview?

Marie: De fout die het meest gemaakt wordt door jonge starters is onvoldoende voorbereid naar het gesprek komen. Ik weet dat het erg cliché klinkt, maar vaak komen young graduates langs met het idee “ik kom eens luisteren”. Het is uiteraard logisch dat jonge starters nog zoekend zijn en hun mogelijkheden breed houden, maar het is wel belangrijk dat je jouw motivatie en interesse kan aantonen. Voor ons is het ideale sollicitatiegesprek een gesprek, waarbij er ook vragen worden gesteld door de kandidaten en input van beide kanten komt.

 

Student.be:  Om te eindigen: wat is 1 gouden tip die je zou willen meegeven aan elke laatstejaarsstudent ingenieur?

Marie: Blijf jezelf. Een goede match met het bedrijf is ongelofelijk belangrijk. Doe je dus voor zoals je ook echt bent. Als je dan wordt aangenomen zal je je sneller goed voelen binnen het bedrijf. Stel veel vragen over de bedrijfscultuur, toekomstperspectieven, opleidingsmogelijkheden en kijk of het klikt met de mensen die je ontmoet.

Je kan bij ons en bij veel andere bedrijven ook altijd vragen om met iemand te spreken in het bedrijf die de job die jij wil al uitoefent. Op deze manier kan je meer te weten komen over de job, hoe het team in elkaar zit,… Ben je al benieuwd naar Unilin? Dan hebben ze nog enkele plaatsjes beschikbaar voor een Young Graduate ingenieur. Solliciteer via deze pagina snel voor een plekje!

Student.be: Bedankt, Marie! We zijn stiekem al overtuigd dat je onze Young Graduates weer wat slimmer hebt gemaakt.

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid