Van try-out tot thuisbasis: het ORMIT-traineeship als toegangspoort tot de bedrijfswereld | Student Life | Student.be

Van try-out tot thuisbasis: het ORMIT-traineeship als toegangspoort tot de bedrijfswereld

Trainees bij Ormit

Soms groeien onze ORMIT-trainees zoveel tijdens hun projecten, dat ze niet willen dat het eindigt. Dat was althans het geval voor Martin Laruelle toen hij zijn stage afsloot bij D'Ieteren. Gelukkig was dat gevoel wederzijds en werd Martin officieel aangesteld als Productmanager. "Mijn stage was meer dan alleen een introductie tot de bedrijfswereld; het was een opstap naar mijn eerste voltijdse job."

"Ik had geen idee wat ik wou doen toen ik afstudeerde," begint Martin. "Als student economie leerde ik voornamelijk de theoretische modellen en hypotheses, maar niet hoe ik mezelf of een team tot stand kon brengen." Martin leerde dus niets over zelfontwikkeling of management, tot hij ORMIT leerde kennen op een jobbeurs aan zijn universiteit. "Het concept sprak me meteen aan, dus toen ik afgestudeerd was,  heb ik meteen voor het Multicompany Management Traineeship gesolliciteerd.”

"Als student economie leerde ik voornamelijk de theoretische modellen en hypotheses, maar niet hoe ik mezelf of een team tot stand kon brengen."

Door Martin Laruelle - Productmanager bij D'Ieteren Auto - ŠKODA Import

Martin had de kans om van verschillende bedrijfsculturen te proeven tijdens zijn ORMIT-traineeship. "Tijdens mijn eerste project leerde ik hoe belangrijk het was om samen met een team aan duidelijke bedrijfsdoelstellingen te werken", vertelt Martin. Toen hij aan zijn persoonlijke coach Alicia vertelde waar hij nood aan had, dacht ze meteen aan D'Ieteren, waar Martin dan ook aan zijn tweede project begon.

Het geheime recept van ORMIT

Volgens Martin bestaat de magie van ORMIT uit drie complementaire ingrediënten bij elke traineeship. Het begint bij verschillende projecten, waarbij de trainees de schoolbanken inruilen voor een duik in de professionele wereld. Waar de academische achtergrond tekortschiet, ondersteunt ORMIT de trainees met extra opleidingen en coaching. "Een keer per maand leg je je dagelijkse werk aan de kant om verschillende soft skills te leren, zoals teamdynamiek, projectmanagement en commmunicatieve vaardigheden", legt Martin uit. Dankzij een mix van praktische opdrachten en theorie leren de trainees om hun vergaarde kennis te implementeren in hun huidige projecten.

"Waar de academische achtergrond tekortschiet, ondersteunt ORMIT de trainees met extra opleidingen en coaching."

Maar zelfs met regelmatige training is het nog steeds een uitdaging om je vergaarde kennis te koppelen aan de noden van specifieke bedrijfsprojecten, herinnert Martin zich. "En dat is waar de ORMIT-magie begint", zegt hij. Doorheen het gehele ORMIT-traineeship wordt elke trainee opgevolgd door een coach die hun opgedane kennis op de proef stelt in het kader van hun specifieke projecten. De coach helpt hen ook met hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. "Coaches kunnen je helpen om uit je comfortzone te stappen en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen keuzes en gedragingen, tenminste als je je openstelt en je kwaliteiten en valkuilen met hen deelt", legt Martin uit. Volgens hem komt de unieke aanpak van ORMIT volledig tot zijn recht dankzij de nauwkeurige mix van deze ingrediënten.

Het draait allemaal om de voorsprong

"Het grote voordeel van ORMIT is dat ze niet enkel focussen op de ontwikkeling van de trainee, maar ook op hun eigen ontwikkeling." Doorheen de voorbije twee jaren heeft Martin gezien hoe het programma van ORMIT geëvolueerd is om te blijven voldoen aan de noden van trainees en klanten. Tegenwoordig schrijven trainees zich in voor zowel verplichte vakken als keuzevakken, waarvan de laatstgenoemde afhangt van hun persoonlijke interesses.

"Soms kan het jaren duren om te ontdekken hoe je met bepaalde verantwoordelijkheden moet omgaan, maar dankzij mijn ORMIT-traineeship had ik al een voorsprong."

Martin had meteen heel wat verantwoordelijkheden tijdens zijn project bij D'Ieteren. Hij moest ondere andere prijzen onderhandelen met de fabriek en de juiste technische informatie verschaffen aan de verkoops- en marketingafdelingen. "Een e-mail sturen naar je oversten of een vergadering met aandeelhouders organiseren kan al meteen als een hele uitdaging aanvoelen, zeker in het begin", geeft Martin toe. "Soms kan het jaren duren om te ontdekken hoe je met bepaalde verantwoordelijkheden moet omgaan, maar dankzij mijn ORMIT-traineeship had ik al een voorsprong."

Het leven na ORMIT

Het leven van Martin veranderde niet veel nadat zijn ORMIT-traineeship eindigde. D'Ieteren wou hem niet laten gaan en bood hem een vast contract aan. "Het was een makkelijke keuze om de vaste job aan te nemen, want ik voelde me al lid van het team tijdens mijn traineeship", zegt Martin.

Maar dat betekent niet dat er niets veranderd is. "Natuurlijk is mijn relatie met de manager veranderd. D'Ieteren is nu mijn werkgever, niet ORMIT. Dus als er nu iets fout gaat, kan ik niet meer op mijn coach rekenen." Gelukkig bereidt ORMIT je voor op die sprong in de echte wereld en Martin heeft dat ook zo ervaren. "Je kan het vergelijken met je ouders die voor je zorgen en je geleidelijk aan je eigen problemen laten oplossen."

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid