Veel gestelde vragen over studentenjobs! | Student Life | Student.be

Veel gestelde vragen over studentenjobs!

Als jobstudent zijn er heel wat vragen die op je afkomen. In dit artikel zal je antwoorden vinden op de meest gestelde vragen in verband met studentenjobs.

1. Hoeveel zal ik verdienen?

Dit hangt af van het gebied waarin je wilt werken. Binnen een sector, kunnen de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) worden gesloten waarin het minimumloon is overeengekomen. Als er in de sector geen overeenkomst is, dan wordt je salaris vastgesteld op basis van het gewaarborgd gemiddeld minimum maandsalaris. Als een medewerker meer ervaring heeft, dan heeft deze recht op een hoger salaris. Meer informatie kan hier gevonden worden.

2. Bruto en netto, wat is het verschil?

Het brutoloon is het loon dat de werkgever voor zijn werknemer moet betalen. De werkgever houdt van dat bedrag socialezekerheidsbijdragen en belastingen af. Het bedrag dat dan overblijft is het nettoloon. In de meeste gevallen van een jobstudent moet er alleen een solidariteitsbijdrage betaald worden. Een student moet sowieso een belastingsaangifte invullen. Als hij meer verdient dan een bepaald bedrag is hij niet langer ten laste en betalen zijn ouders meer belastingen. Hij moet ook zelf belastingen betalen als hij boven een bepaald bedrag gaat. Meer informatie kan hier gevonden worden.

3. Wat is het bedrag van sociale bijdragen dat ik moet betalen?

Als je met een studentencontract werkt en je niet over je 50 werkdagen per jaar (vanaf 2017, 475 uren per jaar) gaat, moet je enkel een solidariteitsbijdrage betalen. Een solidariteitsbijdrage is een verminderde socialezekerheidsbijdrage (RSZ). De solidariteitsbijdrage die een student moet betalen bedraagt 2,71% van het brutoloon. Je werkgever moet ook een RSZ-bijdrage leveren van 5,42% van het brutoloon. Bij een normale job is het meestal een RSZ-vergoeding van 13,07%. Maar opgelet want als je meer dan 50 dagen werkt, zal je een hogere socialezekerheidsbijdrage moeten betalen.

4. Heb ik recht op vakantie en op vakantiegeld?

Vakantie en vakantiegeld zijn vooral van toepassing op werknemers die socialezekerheidsbijdragen betalen. Als je enkel een solidariteitsbijdrage betaalt, heb je geen recht of vakantiedagen of op vakantiegeld. Met betrekking tot feestdagen (Kerstmis, Pasen, de nationale feestdag…) ligt dat wat anders. De reglementering over de feestdagen is eveneens van toepassing op de studenten die werken. Dit betekent dus dat de werkgever verplicht is om hen het loon te betalen voor de feestdagen die in de periode van hun tewerkstelling vallen. Jongeren onder 18 jaar mogen niet worden tewerkgesteld op zondag of betaalde feestdagen, behalve in de hieronder opgesomde gevallen. Bovendien hebben zij recht op een bijkomende verlofdag die onmiddellijk volgt op of voorafgaat aan de zondag. Meer informatie over de specifieke regels kan je hier terugvinden.

5. Moeten mijn ouders meer belastingen betalen als ik jobstudent ben?

Misschien, maar niet noodzakelijk. Het hangt wel af of je ‘ten laste’ bent van je ouders of niet. ‘Ten laste’ wilt zeggen dat je financieel van je ouders afhankelijk bent. Ouders met kinderen ‘ten laste’ betalen minder belastingen. Als je jobstudent bent, ontvang je een salaris. Als deze een bepaald bedrag overschrijdt, zullen je ouders meer belastingen moeten betalen.

6. Behouden mijn ouders de kinderbijslag?

Als je tijdens het jaar niet meer dan 240 uren gewerkt hebt, dan blijven je ouders het recht op kinderbijslag behouden. Als men studeert heeft men in principe recht op kinderbijslag tot men 25 wordt. Als je als werkzoekende bent ingeschreven, kunnen je ouders nog steeds kinderbijslag ontvangen. Maar uw maandinkomen mag dan wel niet hoger liggen dan de toegestane limiet. Deze limiet verandert elk jaar. Als je je studies hebt voltooid, en je parttime of zelfstandig werkt, dan zijn er andere regels.

7. Moet ik een btw-aangifte doen?

Helaas moet jij ook een belastingsaangifte invullen, zelfs als je maar een dag hebt gewerkt. Je kan dit invullen via Tax On Web. Je moet al je belastbare inkomen, ook met ondersteunende betalingen inbegrepen, vermelden in deze aangifte. Dat laatste komt niet in aanmerking als je verantwoordelijk bent voor je ouders.

8. Kan ik als onafhankelijke werken?

Naast werken als jobstudent onder een contract, kan je ook werken als onafhankelijke. Om dit te doen moet je je registreren voor een sociale verzekering voor zelfstandigen. Studenten die jonger zijn dan 25 jaar, hebben nog recht op hun kinderbijslag. Als een jongere werkt in zelfstandig bijberoep kan deze nog steeds werken als jobstudent met de solidariteitsbijdrage op voorwaarde dat studeren nog steeds de hoofdactiviteit is.

Marie De Brabander

 

Gerelateerde vacatures

 • 2020-08-05
  =job.status_text

  marcom halfgod(in) gezocht

  Orens - Van Grimbergen Architecten Studentenjob
  2950 Kapellen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
 • =job.status_text

  Werver

  Activate Leuven Studentenjob
  3000 Leuven
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid