Waar en waarom farmaceutische wetenschappen studeren?
door Student.be
3 mins
Deel dit artikel
Wil je farmaceutische wetenschappen studeren, maar weet je niet of het iets voor jou is? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over de opleiding: voor wie is het bedoeld? Waar kan je de opleiding volgen? Welke specialisaties heb je? Welke jobmogelijkheden zijn er?
Beschrijving van de opleiding
De rode pil of de blauwe pil? Kies je voor de studie farmaceutische wetenschappen, dan kom je alles te weten over de wondere wereld van de medicijnen. Deze universitaire bachelor duurt 3 jaar. Het eerste jaar farmacie legt zoals een student voor het uitgaan een stevige fond, maar dan met wiskunde, fysica, biologie en uiteraard organische en anorganische chemie. Ook krijg je al enkele vakken over geneesmiddelen, meerdere praktijkvakken en lessen over het maatschappelijk kader waarin geneesmiddelen zich situeren.
Voor je start
Voor je aan de opleiding farmaceutische wetenschappen begint, moet je een verplichte ijkingstoets invullen. De bedoeling is om in te schatten of je over voldoende wiskundige en wetenschappelijke kennis en competenties beschikt om de opleiding tot een goed einde te brengen.
Ben je niet geslaagd, dan tekent dat niet dat je droom om carrière te maken in de farmasector of om je eigen apotheek te starten aan diggelen ligt. Het resultaat van de test is namelijk niet bindend, en je kunt je nog steeds gewoon inschrijven voor de opleiding. Wel moet je in dat geval een remediëringstraject volgen, zodat je met een aangescherpte voorkennis fris aan de startlijn kunt staan.
Is deze opleiding iets voor mij?
Als wiskunde, fysica en chemie je favoriete vakken zijn, dan heb je een stevige basis voor een vlotte start in de farmaceutische wetenschappen. Wil je veel kennis opdoen, maar tegelijk de handen uit de mouwen steken, dan is dat ook alvast mooi meegenomen in een farmaceutische opleiding. Al vanaf je eerste bachelorjaar wissel je namelijk theorielessen af met werkcolleges en practica.
In dit studiedomein is het belangrijk om ordelijk en nauwkeurig te kunnen werken. Ook geduld hebben en goed kunnen observeren zijn vaardigheden die absoluut een plus zijn.
Waar kan ik deze opleiding volgen?
- Vrije Universiteit Brussel - Faculteit Geneeskunde en Farmacie
- KU Leuven - Faculteit Farmaceutische Wetenschappen
- Universiteit Gent - Faculteit Farmaceutische Wetenschappen
- Universiteit Antwerpen - Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen
Wat na het behalen van mijn bachelordiploma?
Na je bachelor raden we je sterk aan om nog de master farmaceutische wetenschappen te halen. Deze opleiding neemt 2 jaar in beslag en laat je een interessegebied kiezen.
Lees ook: Opleiding tot vastgoedmakelaar in België: opleidingen en carrièremogelijkheden
Een eerste optie is een master in de geneesmiddelenontwikkeling. Dit is een goede keuze als je gebeten bent door onderzoek en graag aan de slag zou gaan in de farmaceutische industrie of aan een onderzoeksinstelling.
Ook kun je gaan voor de master in de farmaceutische zorg. Hou je van contact met patiënten? Wil je de voldoening ervaren van iemand rechtstreeks te kunnen helpen? Dan is werken in een apotheek de geknipte weg voor jou en kies je dus best voor deze master. Na deze opleiding farmaceutische zorg kan je zelfs nog verdergaan in de master-na-masteropleidingen industriële farmacie, ziekenhuisfarmacie, klinische biologie of de hoogst haalbare graad in het hoger onderwijs: het doctoraat.
Wat je ook kiest, je zult je praktische vaardigheden stevig onder de knie hebben, want beide masters voorzien een stageperiode van 26 weken. Dit zorgt voor een mooie overgang naar het werkveld. Bovendien krijg je bij beide masters de officiële beroepstitel van apotheker. Je mama is nu al trots op je!
Welke beroepen kan ik uitoefenen?
Met een mooi diploma als dat van een master in de farmaceutische wetenschappen zul je vlotjes een mooie job binnenharken. De klassieke officina-apotheek is een zeer mooie keuze, en ook onderzoek aan de universiteit of in de farma-industrie is een populair toekomstperspectief voor afgestudeerden farmacie. Misschien kom je wel terecht in een labo van Pfizer!
Je opgedane kennis als geneesmiddelenexpert kunnen ze ook goed gebruiken bij de overheid, bij ziekenfondsen of bij de farmaceutische inspectie. Ook je kennis doorgeven aan de volgende generatie in de rol van lesgever is een waardevolle optie om te overwegen. Of ga voor iets onverwachts en word een consultant!
Geluk is niet te koop, maar een stevig loon is natuurlijk wel mooi meegenomen. Hier lees je wat de bestbetalende sectoren zijn en hoeveel je er exact verdient. Spoiler alert 🚨: het hoogste startsalaris verdien je in de farmaceutische sector.