Waarom consultancy ook interessant is voor pas afgestudeerde ingenieurs? | Student Life | Student.be

Waarom consultancy ook interessant is voor pas afgestudeerde ingenieurs?

Als pas afgestudeerde ingenieur is een job als consultant misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar misschien heb je nog niet het juiste idee van consulting? Wist je bijvoorbeeld dat je als Young Graduate ingenieur meteen na je studies aan de slag kan? Hieronder een overzicht van wat je kan verwachtan als consultant in een ingenieursbedrijf.

Wat is consultancy?

Een consultant is een werknemer die vanuit een firma geoutsourcet wordt naar een ander extern bedrijf voor een bepaalde duur. Hij fungeert daar als expert voor de job, maar is nog steeds in dienst bij het bedrijf dat hem uitstuurt. Wanneer de termijn of het project afloopt, wordt de consultant door zijn firma weer naar een ander project gestuurd.

Wat zijn de voordelen daarvan?

Als consultant ben je zeker dat je een gevarieerde job krijgt. Ze werken namelijk vooral projectgewijs. Deze projecten kunnen erg verschillen in duur, maar vaak wissel je toch minstens om de 2 jaar van project. Zo kan je veel ervaring opdoen zonder de zorg van werkloosheid, want zelfs als je eventjes geen nieuw project kan vinden blijf je op de payroll van jouw consultancy-bedrijf. Daarnaast bouw je zo snel een groot professioneel netwerk op. Het gebeurt ook regelmatig dat consultants na afloop van hun project een voorstel krijgen om permanent bij het bedrijf aan de slag te gaan. Op deze manier kan je dus een uitgebreide prospectie doen van werkgevers, en uiteindelijk de juiste uitkiezen wanneer je beslist om consultancy te verlaten.

Elk consultancy-bedrijf wil ook dat hun werknemers up-to-date blijven over nieuwe trends binnen hun industrie. Hierdoor kunnen ze makkelijker tewerkgesteld worden, en dit geeft een positief beeld aan de buitenwereld over de kwaliteit van het bedrijf. Om deze reden biedt bijvoorbeeld TEC haar consultants verschillende trainingen aan, die afwisselen tussen verschillende technische domeinen en soft skills. De trainingen vinden plaats na de werkuren, maar de werknemers krijgen eten aangeboden en kunnen zelf bepalen welke trainingen zij graag willen volgen. De consultants kunnen dus op kosten van de werkgever hun eigen CV aandikken.

En kan ik dat ook als Young Graduate?

Ja, als je pas afgestudeerd bent kan je aan de slag als consultant. Veel bedrijven nemen ook junior consultants aan, waaronder bijvoorbeeld TMC. Deze consultants worden vaak samen met een senior uit de firma op projecten geplaatst om zo de kneepjes van het vak meteen op de werkvloer aangeleerd te krijgen. Na hun opleidingstermijn worden ze dan zelfstandig op projecten geplaatst.

Het voordeel van een dergelijke positie is dus ook dat de prestatiedruk in het begin wat lager ligt. Er wordt niet meteen verwacht dat je zelfstandig een job invult, maar dat je zoveel mogelijk leert van de ervaren persoon die zijn project leidt. Je krijgt dus voldoende tijd om met alle aspecten van de job kennis te maken, zonder dat er meteen hoge verwachtingen zijn.

Heeft dit artikel je interesse gewekt? Kijk dan zeker eens naar de vacatures onder dit artikel. TMC zoekt jonge ingenieurs om interessante projecten mee te starten. Ben je net al je eerste job begonnen? Geen probleem, na een eerste werkervaring kan je als consultant terecht bij TEC! Zoals gezegd krijg je, naast je functie, trainingen in diverse technische domeinen (waaronder project management, atex richtlijn,..) en helpt men je ook je soft skills (assertiviteit, time management, vergadertechnieken,..) te verbeteren. 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid