Het ideale moment om te solliciteren voor een stage | Student Life | Student.be

Het ideale moment om te solliciteren voor een stage

solliciteren stage

Je komt aan het einde van je opleiding, maar vooraleer die te kunnen beëindigen moet je nog een stage lopen. Tijdens de zoektocht naar de perfecte stageplek zijn er twee types studenten: sommige hebben reeds hun stage vastgelegd tijdens de zomervakantie, zij weten precies wat ze willen en vatten de koe bij de hoorns. Anderen moeten nog op het allerlaatste moment op zoek naar een stageplek. Maar wat is nu het beste moment om te solliciteren voor een stage? 

Geen paniek, er is plaats voor iedereen.

Stage lopen bij een bedrijf is op dit moment erg populair. Het is dan ook niet ongewoon dat het aanbod van stages de vraag overtreft. Een studie van AJStage heeft aangetoond dat er in sommige scholen zelfs 50.000 stageplaatsen voor 500 kandidaten zouden zijn. Dus panikeer niet, of je nu heel vroeg of op het laatste nippertje begint te zoeken, iedereen zal een stage vinden! 

Waarom vroeg solliciteren?

Sommige mensen in je omgeving maken je misschien ongerust als ze al een stage hebben gevonden. Waarom zo vroeg solliciteren? We hebben enkele studenten ontmoet die al zes maanden op voorhand hun stage hadden vastgelegd.

Alice, een economiestudente, vertelt ons dat haar eerste semester van dit jaar "ultra druk" was: “Ik ging in september terug naar school met de angst voor een tsunami aan cursussen en groepswerken! Omdat het in de zomer veel rustiger was, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om te solliciteren bij bedrijven die me aanspraken en vond ik op die manier gemakkelijk een stageplaats. Ik was opgelucht dat ik me alleen maar moest concentreren op mijn lessen tijdens het eerste semester!”

In de categorie "Ik solliciteer liever te vroeg dan te laat" hebben we ook Nicolas, een communicatiestudent, ontmoet. "Ik weet hoe druk de communicatiesector is. Daarnaast ben ik van nature gestrest en was ik doodsbang dat ik geen stage zou vinden door de sterke concurrentie. Ik heb bij verschillende bedrijven gesolliciteerd zodra ik meer praktische informatie had gekregen van mijn school. Gelukkig heb ik vrij snel een geweldige stage gevonden!”

Let er echter op dat je niet té vroeg solliciteert, want dat kan vaak verloren moeite zijn! Émeline, een studente geschiedenis, moest op zoek naar een stage in de archiefwetenschappen. "Achteraf gezien realiseer ik me dat ik veel te vroeg was begonnen met solliciteren. Aan het begin van de zomervakantie heb ik gesolliciteerd bij de staatsarchiefinstellingen, die de hele zomer stil hebben gestaan. Ik kreeg geen enkele reactie en toen mijn vrienden op dezelfde plek als mij begonnen te solliciteren, was mijn cv al lang verloren gegaan tussen die van de andere kandidaten... dus ik moest helemaal opnieuw beginnen." 

Het is altijd een goed idee om tegen het einde van de zomer (augustus - september) te solliciteren. Op dat moment worden alle strategische plannen van het komende jaar opgesteld en hebben bedrijven een beter beeld van de stages die ze in de loop van het jaar zullen aanbieden.

Waarom last-minute solliciteren?

In tegenstelling tot de hierboven genoemde gevallen zijn sommige studenten uitstellers die wachten tot het laatste moment om hun stage te regelen. Bijvoorbeeld Timo, een managementstudent die altijd heel zeker is van zijn stuk: "Ik wist vanaf het begin in welke stage ik geïnteresseerd was, maar toch had ik de neiging om mijn zoektocht uit te stellen. Ik heb twee weken voor het begin van de stageperiode gewacht om te solliciteren. Ik moet wel toegeven dat ik een aantal mensen kende binnen het bedrijf, dat heeft me zeker geholpen om die stage te verkrijgen. Bovendien kan een laattijdige sollicitatie als stagiair goed van pas komen voor bedrijven die hun zoektocht te laat waren begonnen. 

Uitstel is de meest voor de hand liggende verklaring waarom sommige studenten zo laat beginnen te solliciteren voor hun stage. Maar er zijn ook mensen die blokkeren door de stress, zoals Anne-Sophie: "Solliciteren voor een stage? Het heeft weken gespeeld in mijn hoofd, maar ik kon niet voor mijn computer zitten en mijn sollicitatie versturen. Ik ben een onzeker persoon en het hele administratieve proces bezorgt me heel veel stress. Het klinkt dom, maar als ik niets onderneem lijkt het alsof de stage niet bestaat. Desondanks moest ik ooit eens op zoek gaan. Een maand voor de deadline ben ik serieus op zoek gegaan naar een stage. Gelukkig heb ik uiteindelijk een stageplek gevonden."

Je moet natuurlijk steeds opletten met uitstelgedrag. De meest interessante stageposities kunnen al ingevuld zijn of je kan afgewezen worden door bedrijven die eerder geneigd zijn om een student te vertrouwen die vroeg solliciteert!

Is er een gulden middenweg?

De studie van AJStage raadt aan dat je niet te vroeg, maar ook niet te laat mag solliciteren. Het is volgens hen een goeie compromis om 3 maanden voor de startdatum van je stageperiode je zoektocht aan te vangen. Je kan dan een eerste reeks cv’s versturen en op die manier verschillende pistes bewandelen zodat je altijd iets achter de hand hebt in geval van weigering.

Het Student.be team wenst je veel succes met de zoektocht naar je stage! Klik hier om toegang te hebben tot onze uitgebreide rubriek met stageaanbiedingen.

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Marketing - fotografie

  BABILOU Stage
  1930 Zaventem
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid