Wat doet een Cyber Security Consultant? | Student Life | Student.be

Wat doet een Cyber Security Consultant?

In de huidige digitale wereld speelt Cyber Security een cruciale rol. We worden meer dan ooit geconfronteerd met mogelijke risico’s: denk maar aan een hack waardoor de productie platligt, of een cyberaanval waardoor de website niet meer werkt. En niet te vergeten: datalekken waardoor vertrouwelijke informatie naar buiten komt…  Daardoor groeit de nood aan goede Cyber Security Consultants dagelijks. Ontdek hieronder de geheimen achter deze boeiende job!

Veel bedrijven zoeken vandaag massaal naar Cyber Security Consultants. Je kan het waarschijnlijk al afleiden uit de jobtitel: als consultant zal je de klanten met raad en daad bijstaan bij alles wat met Cyber Security te maken heeft.  Dit gaat dan hoofdzakelijk over het veilig gebruik maken van online diensten en de beveiliging van servers, databases en websites. Hiervoor zal je logischerwijze technische skills nodig hebben, dus een (master)diploma in informatica of iets gelijkaardigs vormt de basis om deze functie te kunnen uitoefenen. 

Concreet zal je een waaier aan taken hebben. Eerst en vooral zal je de klanten adviseren. Dit betekent dat je hen uitleg verschaft en dat je de risico’s voor je klant in kaart brengt. Je probeert de klant in eender welke situatie van de best mogelijke oplossing te voorzien. Je zal vaak eerst beginnen met een concreet plan op te stellen op basis van de wensen en eisen van de klant. Om het plan vervolgens uit te voeren, zal je verschillende zaken doen, zoals workshops organiseren, presentaties geven… Je werkt nauw samen met een team developers en andere IT-specialisten. Jouw ultieme doel bestaat erin om de klant te voorzien van de hoogst mogelijke informatiebeveiliging, zowel op strategisch, tactisch als operationeel niveau. 

Zoals eerder al gezegd, zal een van de belangrijkste gevraagde vaardigheden voor deze functie zijn dat je over een IT-gericht diploma beschikt. Maar daar stopt het niet. Het is ook belangrijk dat je over een gezonde portie leergierigheid beschikt. Je moet namelijk op de hoogte blijven van de evoluties en laatste ontwikkelingen op vlak van Cyber Security om mogelijke nieuwe hack-manieren of datalekken het hoofd te kunnen bieden. Ook sterke communicatieve vaardigheden is een belangrijke skill om als consultant aan de slag te gaan. Als laatste heb je best een goed analytisch vermogen en ben je ook een echte teamplayer, aangezien je vaak zult samenwerken met een team van IT-specialisten. 

Voel je er wel iets voor om bij te dragen aan de Cyber Security van bedrijven? Neem hier alvast een kijkje en wie weet zit er wel een interessante job tussen voor jou! 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Junior MarCom Digital Creative

  The Compost Bag Company Startersjob
  3020 Herent
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  acADDemICTs (.NET)

  REALDOLMEN Startersjob
  1654 Beersel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  acADDemICTs (Java)

  REALDOLMEN Startersjob
  1654 Beersel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • 2018-10-01
  =job.status_text

  IT BUSINESS ANALYST Haven Antwerpen

  AT Recruitment - Katoen Natie Startersjob
  B-2060 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid