Wat doet een Full Stack Developer? | Student Life | Student.be

Wat doet een Full Stack Developer?

Full Stack DeveloperAls je binnenkort met een diploma in een IT-richting op de arbeidsmarkt terechtkomt, dan zijn er tal van mogelijke jobs die je kan uitoefenen. Denk maar aan IT-consultant, Web Developer, Front-End Developer of Back-End Developer. Maar wat dacht je ervan om beide laatste te combineren in je job? In dit artikel nemen we de job ‘Full Stack Developer onder de loep.

Een Full Stack Developer combineert zoals eerder gezegd de taken van Front-End Developer en een Back-End Developer. Hij of zij kan dus features en applicaties volledig van A tot Z ontwikkelen. Als Full Stack Developer heb je een brede kennis nodig van tools, technieken en programmeertalen, die vaak iets minder specifiek is als bij een Front- of Back-End Developer.

Ze staan eigenlijk in voor de zogenaamde complete ‘stack’. Daarbij hoort enerzijds het ontwikkelen en bouwen van webapplicaties of andere features en van het volledige design. Anderzijds zal de Full Stack Developer de ontwikkelde software ook testen en tracken. Logischerwijze zorgt hij of zij ervoor dat alle onderdelen van de webapplicaties correct op elkaar aangesloten zijn. Daarbij gaat het dus om het design, de front-end, de back-end, het besturingssysteem en de server. 

Hieronder geven we een kleine selectie uit de taken die jij mogelijks als Full Stack Developer zal moeten doen:

  • Het bouwen van databases
  • Het testen van software
  • API’s ontwikkelen 
  • Ontwikkelde software implementeren
  • Instaan voor de databeveiliging
  • Code van collega’s reviewen

Als Full Stack Developer kan je in tal van bedrijven en organisaties werken waar IT een centrale rol speelt. Grotere bedrijven en organisaties zoals bijvoorbeeld banken of minsteries hebben vaak een eigen IT-afdeling waar verschillende developers werken. In dergerlijke gevallen werk je vaak als een tussenschakel tussen de Front-End Developer en de Back-End Developer, waarbij je dus instaat voor de ‘full stack’. Full Stack Developers kunnen daarnaast aan de slag bij softwarebedrijven of webbureaus die in opdracht van bedrijven apps, websites of andere digitale tools ontwikkelen. De job leent zich dus ook uitstekend om als consultant te gaan werken. 

Voel je er wel iets voor om dit type job uit te oefenen? Neem gerust hier eens een kijkje en misschien zit jouw droomjob binnen IT er wel tussen! 

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid