Wat houdt een job als Java Developer of .Net Developer in? | Student Life | Student.be

Wat houdt een job als Java Developer of .Net Developer in?

Jobinhoud Java of .Net Developer

Een software developer speelt een belangrijke rol in elk digitaal bedrijf. Daarom blijven er steeds meer en meer stages en jobs verschijnen voor developers. Ook jij kan een software developer worden! Voordat je die beslissing maakt, kan je misschien best dit artikel doornemen om zeker te zijn dat het iets voor jou is.

Wat is een developer?

Een developer is iemand die zich bezighoudt met de technische kant van een website, applicatie, of programma. Om te zorgen dat alle onderdelen hiervan functioneren moet hij de juiste codes schrijven in de juiste programmeertalen. Deze codes lijken op het eerste zicht erg saai, maar developers kunnen hier erg creatief mee zijn. Door de digitale transformatie die veel bedrijven ondergaan, zijn developers een absolute noodzaak geworden. Bijna elk bedrijf heeft momenteel wel een website, en velen zelfs applicaties of andere programma’s die onderhoud nodig hebben. Je kan als developer op dit moment dus erg makkelijk werk vinden.

Front-end vs back-end

De front-end van een website of applicatie is het dynamische, interactieve deel van een website dat je te zien krijgt als gebruiker en jou helpt om te navigeren door het platform. Dit is eerder het vormelijke aspect van de website. De meeste developers werken vooral met de front-end door middel van programmeertalen als HTML, CSS, Javascript,…

De back-end van een website of app krijgen gebruikers niet te zien, maar dit is wat er achter de schermen voor zorgt dat alles werkt. Wanneer je een aanvraag doet via de front-end, wordt dit verwerkt door de server en wordt de juiste data opgehaald uit de databases, wat dan via de front-end weer bij de gebruiker belandt. Om te werken met deze onderdelen worden programmeertalen als Java, PHP, Ruby, C# en nog enkele anderen gebruikt.

Frameworks

Software frameworks zijn tools die het werk van een developer makkelijker maken. Het geeft een bepaalde standaard manier aan om een applicatie op te bouwen en heeft ruimte om bepaalde gedeeltes aan te passen met specifieke code voor de applicatie. Op deze manier hoeft de developer bepaalde code die standaard is voor een applicatie niet steeds opnieuw te schrijven.

Java Developer

Een Java developer gebruikt Java als programmeertaal, en schrijft dus code in Java. Het ziet er ongeveer zo uit: 

Java is eerder een back-end technologie, en hiermee werk je dus aan de "server-side" van de website of applicatie. Deze taal heeft overigens weinig te maken met Javascript (front-end), de namen lijken gewoon op elkaar. Java is één van de meest gebruikte programmeertalen omwille van het gebruiksgemak, hoewel je toch wat tijd nodig hebt om de taal onder de knie te krijgen. Enkele populaire frameworks bij Java zijn onder andere Spring, Hibernate en Maven.

.Net Developer

In tegenstelling tot Java is .Net geen programmeertaal. .Net is een framework dat ontwikkeld is door Microsoft. Met dit framework kunnen verschillende soorten toepassingen ontwikkeld worden, waaronder web pagina’s en mobiele applicaties. Om .net applicaties te maken wordt er gewerkt met onder andere C#, C++ of Visual Basic (VB) als programmeertaal.

Hoe word jij een developer?

Veel developers behalen een diploma in informatica of computerwetenschappen, maar dit is niet noodzakelijk! Voor veel jobs als developer is een diploma geen vereiste. Bij Cegeka heb je voor een job als junior Java developer of junior .Net developer enkel de juiste kennis van bepaalde programmeertalen, frameworks en technologieën nodig om in aanmerking te komen. Er bestaan voldoende online academies zoals Codeacademy waar jij de juiste vaardigheden gewoon van thuis uit kan leren. Het is wel belangrijk dat je als developer een portfolio opbouwt van werk dat je gedaan hebt, om aan te tonen wat je precies kan.

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Onderhoudselektricien - WKK

  ENGIE Generation Europe Startersjob
  1000 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Junior Kwaliteitsingenieur

  Jobat Startersjob
  3900 Pelt
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid