Wat houdt werken in een Agile omgeving in? | Student Life | Student.be

Wat houdt werken in een Agile omgeving in?

Agile als methodologie voor software development is een nieuwe trend, die ook doorgetrokken kan worden naar de rest van het bedrijf.

Elk bedrijf heeft wel bepaalde methodes om hun werknemers en projecten te organiseren. Deze routines maken een belangrijk deel uit van de bedrijfscultuur. In veel bedrijven die hun digitale transformatie achter de rug hebben, wordt momenteel voor Agile gekozen.

Wat is Agile?

Een belangrijk onderdeel van de digitale bedrijven wordt het ontwikkelen van software en het onderhouden van websites, apps en dergelijke. Hier is Agile de manier van werken die bij veel bedrijven gehanteerd wordt, waaronder bijvoorbeeld ING. Net als Spotify, Netflix en Google is ING in 2015 als eerste Belgische bank overgestapt op Agile. Het is de ontwikkelingsmethodologie voor een project, wat bepaalde gebruiken en routines aanreikt om tot een goed eindresultaat te komen. Agile is niet één specifieke methodiek, maar juist een verzameling van allerhande principes en methodes. De methodologie draait om kort en cyclisch werken, waardoor sneller anticiperen op de wens van de klant mogelijk wordt. Agile breekt namelijk grote projecten op in korte, overzichtelijke perioden van twee tot maximaal vier weken, ook wel sprints genoemd. Door deze manier van werken genieten de werknemers van ING van meer vrijheid en verantwoordelijkheid tegelijk. Gek, niet?

Wat is Scrum?

Scrum is de meest populaire structuur die gebruikt wordt als men een ‘agile’ manier van werken wil doorvoeren. Een Scrum-team werkt sprint per sprint. Het is een multidisciplinair, zelfsturend team dat meestal bestaat uit een Product Owner, een Scrum Master en een Development Team. De sprints waaraan men werkt zijn kleine, op zichzelf staande projecten die in een vast ritme worden afgewerkt. Hierbij heeft elke werkdag focuspunten, die op voorhand vastgelegd worden. Elke sprint levert een werkend product op, dat ook getoond kan worden aan de klant.

Wat is Waterfall?

Waterfall was een erg populaire methodologie voor Agile geïntroduceerd werd. Deze traditionele aanpak maakte een chronologische planning voor de hele ontwikkeling, en werkte dus niet met korte sprints rond een specifiek doel. Het is een lineair model dat bepaalde fases doorloopt: initiatie, analyse, design, testing, en waar niet steeds een toonbaar product uitkomt. Op dit moment is Agile veel populairder dan Waterfall, hoewel sommige bedrijven nog steeds volgens deze methodologie werken.

Waarom kiezen bedrijven voor Agile?

Wanneer een project van lange duur is kunnen er problemen opduiken. De klant kan bijvoorbeeld overzicht verliezen omdat het van te lange duur is zonder dat er resultaten getoond kunnen worden. Op deze manier kan de klant niet bijsturen aan het project wanneer het de verkeerde richting uit gaat, of wanneer er dingen wijzigen in de situatie van de klant. Het team dat voor Agile als methodologie kiest gaat ervan uit dat de omstandigheden tijdens het project veranderen. Een traditionele aanpak is gewoonweg te traag in relatie tot de snelheid waarmee veranderingen tegenwoordig plaatsvinden. Door een Agile manier van werken heeft de klant veel beter inzicht in de voortgang van het project.

Agile stopt ook niet bij het ontwikkelen van software. Agile zou ook kunnen worden doorgetrokken naar de rest van het bedrijf. Dagelijkse stand-up meetings, waar men de knelpunten in team kan bespreken en een actieplan voor de dag kan opstellen, dat kadert binnen een bepaald doel op langere termijn. 

Agile werken kan dus ook een impact hebben op jouw job, je flexibiliteit en verantwoordelijkheid. Ben jij mee met deze trend? Mocht dit niet zo zijn, dan kan je de video hieronder bekijken voor wat meer uitleg. Wil je graag werken in een snel evoluerende omgeving? Bekijk dan zeker ook de vacatures van ING onder dit artikel.

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid