Wat voor impact heeft de Europese Unie op jouw dagelijks leven? | Student Life | Student.be

Wat voor impact heeft de Europese Unie op jouw dagelijks leven?

De Europese verkiezingen vinden plaats op 26 mei 2019 tijdens de grote federale, Vlaamse en Europese verkiezingsdag. In deze context informeert Student.be je over de elementen die binnen de Europese Unie beslist worden en die een impact hebben op je dagelijks leven.

De Europese Unie, dat zijn hoofdzakelijk instellingen met ingewikkelde namen en we weten niet echt wat ze doen. Van je studiejaren tot het online kopen van je sneakers, of misschien wel je eerste job in het buitenland, de regelgeving van de Europese Unie bestrijkt een zeer breed scala aan domeinen waarmee je dagelijks in contact komt. Hier zijn een aantal concrete voorbeelden.

1. De Europese Unie garandeert jouw grondrechten

We zijn allemaal verschillend en dat is goed. Door in de EU te wonen, kan je een vrij en gelijkwaardig leven leiden, ongeacht je geslacht, leeftijd, handicap, religie, etniciteit of seksuele geaardheid. Vrijheid van meningsuiting is een van de grondrechten van de EU: waar je ook woont, je hebt het recht om jouw ideeën en overtuigingen te uiten.

Ongeacht het medium waarmee je je informeert (internet, tv of krant), alle media zijn vrij om nauwkeurig verslag te doen van gebeurtenissen, zelfs als ze kritisch zijn over een beleid of partij. Dit garandeert de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast werkt de Europese Unie samen met Facebook en Twitter om haatzaaiende uitlatingen en online terrorisme te beteugelen. Als je dus verwerpelijkss of aanstootgevende inhoud opmerkt op deze sociale media, aarzel dan niet om dit te melden via de voorziene knop. 

Als EU-burger heb je recht op gerechtigheid en een eerlijk proces. Daarnaast heb je op een transparante wijze toegang tot de documenten en registers van de EU-organen. Je kan ook elke zaak voorleggen aan het Europees Hof van Justitie, als je je zorgen maakt over de wettigheid van een bepaalde zaak.

De EU beschermt je niet alleen online, maar bijvoorbeeld ook op jouw werkplek. Als je het gevoel hebt dat je anders behandeld wordt vanwege je religie, geslacht of seksuele geaardheid, zorgt de EU ervoor dat jouw rechten worden gewaarborgd. Dat zorgt ervoor dat je op dezelfde manier behandeld wordt als iedereen met wie je samenwerkt, zodat je een gelukkige en vervullende carrière kunt hebben.

Klik hier voor meer informatie over het Europees Handvest van de grondrechten.

2. Bologna - Erasmus : hoe de EU het hoger onderwijs heeft veranderd

Erasmus, een échte instelling!

Vanaf het tweede jaar van hun opleiding in het hoger onderwijs, hebben veel studenten de mogelijkheid om 6 maanden of een jaar naar het land van hun keuze te reizen. Dat komt door het Erasmus-programma. Toen dit programma in 1987 werd opgericht, telde het elf deelnemende landen. Inmiddels zijn het er al 34: de 28 lidstaten van de EU , maar ok IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen, Servië en Turkije.

'Op Erasmus gaan' is ook een grote stap in de richting van autonomie. Weggaan van familie en vrienden is een uitdaging. Je leert je ook aanpassen aan een andere cultuur, je leert dagelijks een andere taal te beheersen en ontmoet jongeren van over heel Europa. Ontmoetingen, daguitstapjes en feesten vormen vaak een groot onderdeel van een Erasmus-avontuur.... Sinds het begin van het Erasmus-programma hebben dan ook al 9 miljoen mensen deelgenomen.

In 2014 veranderde Erasmus zijn naam in Erasmus+: onder deze naam zijn alle Europese mobiliteitsprogramma's samengebracht. Deelname aan een uitwisselingsprogramma via Erasmus+ is dus niet langer voorbehouden aan studenten. Ook leerlingen, opleiders, werkzoekenden, jong afgestudeerden en middelbare scholieren kunnen hiervan profiteren.

'Het Bolognaproces' en de standaardisatie van diploma's

Om de vergelijking van de diploma's van Europese studenten te vergemakkelijken en zo de mobiliteit en de toegang tot de arbeidsmarkt te vergemakkelijken, worden de universitaire opleidingen overal binnen de EU volgens het volgende kader georganiseerd: bachelor, master en doctoraat.

3. Werken en leven in het buitenland? Easy!

Dankzij jouw Europees burgerschap ligt heel Europa binnen je bereik. Of je nu brandweerman in Cyprus of elektricien in Estland will worden, je hebt het recht om in elk land van de Unie te wonen en te werken. Het enige wat je nodig hebt zijn een ziektekostenverzekering en het bewijs dat je in staat bent om in jouw eigen onderhoud te voorzien. Elk EU-land kan dan onder bepaalde voorwaarden, met name afhankelijk van de duur van je verblijf, jouw nieuwe verblijfplaats worden.

In de EU hebben alle gedetacheerde werknemers automatisch dezelfde rechten (zoals het minimumloon) als werknemers in hun gastland. Dit betekent dat jouw rechten in de hele EU worden beschermd, maar daarnaast ook dat buitenlandse dienstverleners de lokale concurrentie niet kunnen belemmeren door de arbeidsnormen te verlagen. Kortom, dit zorgt voor gezond, veilig en eerlijk werk binnen de EU.

Klik hier voor meer informatie over werken in het buitenland.

Naast de rechten van werknemers biedt de EU ook een brede waaier van mogelijkheden voor iedereen die in een EU-lidstaat wil werken:

 • Droom je ervan om je eerste job in het buitenland te krijgen? Het EURES-platform biedt meer dan een miljoen jobs in heel Europa. Ontdek EURES.
 • Droom je ervan om een eigen bedrijf op te richten? Het Erasmus-programma voor jonge ondernemers biedt toekomstige ondernemers de kans om zich te laten opleiden door ervaren ondernemers die in verschillende deelnemende landen kleine bedrijven leiden. Deze uitwisseling van ervaring helpt je om de vaardigheden te verwerven die je nodig hebt om, met succes, een klein bedrijf te leiden. Klik hier voor meer informatie over Erasmus voor ondernemers.
 • Ben je op zoek naar een job om mensen in moeilijkheden te helpen? Weet dan dat de EU vrijwillige en betaalde arbeidsmogelijkheden biedt voor jongeren van 18 tot 30 jaar. Klik hier voor meer informatie over het Europees Solidariteitskorps.

4. De EU beschermt jou als consument

Als Europese consument heb je recht op een eerlijke behandeling. De EU-regelgeving heeft tot doel jouw aankopen - online, telefonisch of per post - duidelijk, eenvoudig en eerlijk te laten verlopen.

 • Was je een beetje te enthousiast om die jeans online te kopen? De Europese wetgeving garandeert je 14 dagen om jouw product terug te sturen en een terugbetaling te ontvangen.
 • Je wil graag gebruik maken van een aanbod, maar het lijkt te mooi om waar te zijn? Houd er rekening mee dat het voor bedrijven die in de EU actief zijn, verboden is om hun producten of diensten via misleidende reclame te promoten. Als wat je ontvangt niet conform is, kan je jouw rechten doen gelden.
 • Is de wasmachine van je kamergenoot kapotgegaan toen hij gloednieuw was? Geen zorgen, de EU garandeert een minimumgarantie van 2 jaar op alle apparaten die in de EU worden gekocht. Je kan je apparaat dus gerust laten repareren of vervangen.
 • Heb je een artikel besteld, maar duurt het veel te lang voor het toekomt waardoor het eigenlijk al te laat is? De EU-wetgeving bepaalt dat als je het artikel niet binnen 30 dagen na de bestelling ontvangt, je jouw bestelling kan annuleren en een volledige terugbetaling kan eisen.

Tot slot, weet dat de EU een netwerk van Europese consumentencentra aanbiedt dat al jouw vragen kan beantwoorden en dat je kan helpen bij je aankopen. 

5. In alle rust naar het buitenland reizen

Gebruik je smartphone tijdens je vakantie zonder te moeten bijbetalen

In juni 2017 heeft de EU nieuwe verordeningen goedgekeurd die een einde maken aan de roamingtarieven. Waar je ook bent in de EU, bel, sms en surf zonder extra kosten op het internet wanneer je binnen de EU reist. Kijk wel goed naar de voorwaarden van je operator, om zo verrassingen te voorkomen, vooral als je mobiele datahoeveelheid wordt overschreden! Klik hier voor meer informatie over de roamingtarieven. 

Met de trein, bus of het vliegtuig, je reist altijd beschermd

Vastzitten op de luchthaven in afwachting van een vertraagde vlucht? Je kan recht hebben op bijstand, terugbetaling of een retourvlucht. En als jouw vlucht meer dan drie uur te laat op je bestemming aankomt, kan je in sommige gevallen profiteren van een schadevergoeding tot 600 euro, afhankelijk van je reisroute. Ook als je aankomt op het station en ontdekt dat je trein minstens een uur vertraging heeft opgelopen: de Europese regelgeving zorgt ervoor dat je recht hebt op onmiddellijke terugbetaling als je besluit je reis te annuleren, of je recht hebt op een ander vervoermiddel dat je zo snel mogelijk kunt gebruiken. Klik hier voor meer informatie over jouw rechten wanneer je reist. 

Misschien besefte je het niet, maar de Europese Unie heeft een grote invloed op je dagelijkse leven als student. Daarom is het belangrijk dat je dat vóór de Europese verkiezingen op 26 mei te weten komt! Student.be zal je meer informatie geven over dit onderwerp in een artikel dat binnenkort verschijnt, stay tuned!

Gerelateerde vacatures

 • 2020-09-20
  =job.status_text

  Chargé de diffusion

  Le Théâtre des Poètes Studentenjob
  1060 Bruxelles
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
 • 2020-09-20
  =job.status_text

  Journalisme

  letheatredespoetes Studentenjob
  1060 Bruxelles
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid