Wat is het verschil tussen een stage en een traineeship? | Student Life | Student.be

Wat is het verschil tussen een stage en een traineeship?

Een trainee, wat is dat eigenlijk? Is dat hetzelfde als een stagiair? Soms worden deze termen nogal flexibel gebruikt, en ze worden dus ook regelmatig door elkaar gehaald. Een stagiair loopt stage, en een trainee doet een traineeship. Wat het verschil is tussen beide, lees je hier.

Wie is wie?

Een stagiair is iemand die meestal nog studeert en praktische ervaring wil opdoen voordat de zoektocht naar een eerste job begint. Ze zijn vaak verbonden aan een universiteit of hogeschool, en die bepaalt de kenmerken van de stage en wat er in het takenpakket van de stagiair mag zitten. Er wordt dan een contract opgesteld tussen de stagiair, het bedrijf en de onderwijsinstelling, waarin dingen als verzekering en taakomschrijving vastgelegd worden. Iedereen heeft echter de optie om een vrijwillige stage te doen, waarbij je niet per se aan een school verbonden hoeft te zijn. Op deze manier geniet je ook van meer flexibiliteit betreffende het takenpakket, en dit kan je zelfs nog na je studies doen.

Een trainee is iemand die een diploma op zak heeft, en die een eerste werkervaring wil opdoen. Hij/zij gaat een contract aan met het bedrijf dat de traineeship aanbiedt, en het bedrijf bepaalt voornamelijk de inhoud ervan. De opzet is dat de trainee ‘on the job’ leert hoe ze moeten functioneren binnen het bedrijf, en vaak wisselt de trainee na enkele maanden van positie. Op deze manier leren ze het bedrijf van verschillende invalshoeken kennen. Na zijn traineeship kan hij/zij dan belangrijke functies binnen het bedrijf invullen.

De inhoud van de job

Een traineeship loopt meestal voor een langere periode. Bij de meeste traineeships gaat het om minimum één jaar, omdat de trainees de tijd moeten krijgen om de verschillende functies en departementen goed te leren kennen. Een stagiair zal meestal voor een kortere periode (variërend van enkele weken tot enkele maanden) op eenzelfde functie geplaatst worden. Zowel een stagiair als een trainee worden getraind tijdens het werk, maar er zal meer tijd en budget worden vrijgemaakt voor het opleiden van een trainee. Er wordt voor trainees bijvoorbeeld gezorgd voor externe trainingen en de mogelijkheid tot het behalen van certificaten.

Wanneer je in België als stagiair aan de slag gaat, zal dit vaak onbetaald zijn. Wanneer je een vrijwillige stage doet kan je betaald worden, maar dit zal waarschijnlijk niet opwegen tegen het loon van een eerste job. Als trainee word je echter als vaste arbeidskracht in dienst genomen, en krijg je ook een volwaardig loon. Om deze reden ligt de prestatiedruk voor een trainee ook hoger dan voor een stagiair. Het bedrijf waar je werkt investeert namelijk veel meer in een trainee dan in een stagiair.

De sollicitatie

Het sollicitatiegesprek voor een stage zal makkelijker verlopen dan voor een traineeship. Een stagiair is een goedkopere arbeidskracht dan een trainee. Een stagecontract is ook beperkt in duur, dus de stagiair zal niet permanent deel uitmaken van het team. Wanneer de stagiair niet helemaal aan de verwachtingen voldoet, is dit geen ramp. Bij een trainee wordt er wel op gerekend dat er een goede match is, en dat de gekozen trainee aan de verwachtingen kan voldoen. Daarom worden er voor een traineeship vaak meerdere sollicitatiegesprekken ingelast, en wordt de potentiële trainee ook vaak aan een paar testen onderworpen.

Waar sta jij op dit moment in je carrière. Is het tijd om al wat ervaring op te doen terwijl je nog studeert? Dan kan je hier een stage zoeken. Is het tijd voor die eerste job? Dan heeft student.be enkele leuke traineeships voor jou!

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid